Ψαρά

Αντίψαρα

Ξεκινήσαμε από το Λαύριο με μπουνάτσα.  Mετά από 3,5 ώρες ονειρεμένου ταξιδιού, φτάσαμε στα Αντίψαρα.  Ο άνεμος δεν ξεπερνούσε τα 2 μποφόρ, το πέλαγος απλωνόταν μπροστά μας και το μόνο που άκουγες ήταν ο διακριτικός ήχος των Verado. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε;

Τα Αντίψαρα είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από το βορειοδυτικό άκρο των Ψαρών σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου.

Από την παραλία του Αη Γιάννη, στην ανατολική πλευρά του νησιού, κάτω από το ομώνυμο εκκλησάκι, με τα πρασινωπά διάφανα νερά, μπορείς να αγναντέψεις τη Μαύρη Ράχη των Ψαρών.

Τα Αντίψαρα σου προσφέρουν κυρίως ηρεμία και απομόνωση.

Οι δυτικές και βόρειες ακτές του είναι αφιλόξενες χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Οι νότιες ακτές όμως, παρέχουν προστασία από τα μελτέμια. Με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και τη γκρίζα άμμο τους, προσφέρονται για ναυτικό κάμπινγκ. Οι ομορφότερες παραλίες είναι το Στεφάνι, ιδανική παραλία για διανυκτέρευση με όλους τους καιρούς και η Πανέμορφη Ψιλή ΄Αμμος  που στα πολλά μποφώρ, κατεβάζει σπιλιάδες.

Εκεί κάναμε το μπάνιο μας απολαμβάνοντας την ηρεμία και την πρωτόγονη ομορφιά του τοπίου.

Αργά το απόγευμα περνώντας προσεκτικά ανάμεσα στα Αντίψαρα και τις νησίδες Μεσιακό και Κάτω Νησί, βάλαμε πλώρη για τα Ψαρά.

Ψαρά

Τα Ψαρά αναφέρονται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν  ότι κατοικούνταν από τους αρχαίους χρόνους. Θεωρείται ότι γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αρχικά, οι κάτοικοι των Ψαρών, ταλαιπωρημένοι από τις επιδρομές των πειρατών εγκατέλειψαν το νησί.

Στα τέλη του 16ου αιώνα σκλαβωμένοι Ηπειρώτες και Θεσσαλοί που κατευθύνονταν στη Μικρά Ασία, ξέμειναν στο νησί λόγω θαλασσοταραχής. Με τον καιρό, ανέπτυξαν τη ναυτιλία αλλά και τις πολεμικές τους ικανότητες στην ανάγκη τους να προστατευτούν από τους πειρατές.

Το 1821 ήταν έμπειροι και ετοιμοπόλεμοι. Στον αγώνα του 1821 κατά των Τούρκων οι Ψαριανοί ήταν από τους πρώτους Έλληνες που ξεσηκώθηκαν. Εκείνη την περίοδο ο στόλος των Ψαρών ήταν ο τρίτος στην Ελλάδα μετά από αυτούς της Ύδρας και των Σπετσών. Οι Ψαριανοί δέχτηκαν επίθεση από 140 Τουρκικά καράβια και 14.000 γενίτσαρους. Η γενναιότητά τους στον υπεράνθρωπο αλλά άνισο αγώνα, με ναύαρχο τον πυρπολητή Κανάρη, έμεινε στην ιστορία.

Το νησί απελευθερώθηκε το 1912. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περίπου 400 και ασχολούνται στη μεγάλη πλειοψηφία τους με την θάλασσα.

Πολλοί λείπουν μήνες από το σπίτι τους δουλεύοντας στα καράβια γιατί αν δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το νησί δεν έχουν πολλές επαγγελματικές επιλογές.

Το λιμάνι των Ψαρών βρίσκεται προφυλαγμένο μέσα σε ένα βαθύ κόλπο, τον Όρμο των Ψαρών, ανάμεσα στο Ακρωτήρι Σκανδάλη, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, και το Ακρωτήρι Πούντα.

Μπαίνοντας στο λιμάνι, στο νότιο άκρο της Χερσονήσου του Παλαιοκάστρου, αντικρίζεις  την περιβόητη «Μαύρη Ράχη» των Ψαρών ενέπνευσε τον Διονύσιο Σολωμό να γράψει το περιβόητο : «Στων Ψαρών την ολόμαυρη Ράχη, περπατώντας η Δόξα μονάχη…»

Εκεί το 1824, 120 Ψαριανοί Αγωνιστές, ανατινάχθηκαν για να αντισταθούν στους Τούρκους.

Στην κορυφή της Μαύρης Ράχης, στην οποία φτάνεις μέσα από ένα υπέροχο πετρόχτιστο μονοπάτι, περνώντας από ένα κατάλευκο Μύλο με σιδερένια σκεπή, υπάρχει μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών.

Η θέα της Χώρας των Ψαρών και των γύρω λόφων είναι μοναδική.

Το λιμάνι των Ψαρών είναι καλοφτιαγμένο, καθαρό και αρκετά μεγάλο.

Στην προκυμαία του δένουν τα μεγάλα σκάφη, ενώ στη νότια πλευρά του εκεί που δένουν οι βάρκες των ντόπιων και στην ξύλινη πλωτή εξέδρα αγκυροβολούν τα μικρότερα σκάφη.

Πάντα θα βρεις θέση για να δέσεις και αν θέλεις να διανυκτερεύσεις στο σκάφος, το ήρεμο λιμάνι είναι ιδανικό.

Δεν παρέχει βέβαια ευκολίες. Δεν υπάρχει παροχή βενζίνης  στο νησί και νερό μπορείς να πάρεις μόνο με λάστιχο από τα κοντινά φιλόξενα μαγαζιά.

Οι κάτοικοι είναι φιλικοί, εξυπηρετικοί και η βόλτα στο χωριό θυμίζει περασμένες δεκαετίες, με τις γιαγιάδες να σε γεμίζουν καλησπέρες και ευχές όταν σε συναντούν.

Τη νύχτα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο λιμάνι και έτσι οι μόνοι ήχοι που σπάνε τη μονοτονία των παφλασμών είναι οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που σ’ αυτό το μικρό νησιωτικό  χωριό βρίσκουν την ελευθερία και την ευτυχία να παίξουν χωρίς φόβους και περιορισμούς.

Μπροστά στο λιμάνι υπάρχουν 2 – 3 ωραία μαγαζάκια για καφέ και ποτό.

Στο καφέ «Σιρόκο» δοκιμάσαμε εκπληκτική μηλόπιτα και σουφλέ σοκολάτας.

Στην ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα» στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, εκεί που η προέκταση του χωριού βλέπει τα Αντίψαρα, δοκιμάσαμε υπέροχο τηγανιτό καλαμάρι.

Δε μείναμε για πολύ στο νησί, αλλά φίλοι που έκαναν διακοπές στα Ψαρά  για πολλές μέρες και τα είχαν γυρίσει ολόκληρα με …τα ποδήλατά τους μας διαβεβαίωσαν ότι έφαγαν παντού πολύ καλά και δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία των κατοίκων και την απίστευτη ηρεμία.

Μέσα στον όρμο των Ψαρών σε βόλτα που γίνεται εύκολα με τα πόδια, αξίζει να δείτε το Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος   που είναι ο καθεδρικός ναός του νησιού και τον Ναό του Αγίου Νικολάου.

Οι παραλίες «Κάτω Γιαλός», «Αγία Κυριακή» και «Λαζαρέτα», είναι ωραιότατες για κολύμπι κοντά στον οικισμό.

Στη δυτική πλευρά του νησιού, μπορείτε να  κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες «Λάκκα», «Αρχοντίκι» και «Φτελιό».

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται το «Μοναστήρι της Κοίμισης της Παναγίας». Στη βιβλιοθήκη της μονής που χτίστηκε το 1780, υπάρχουν σπάνια χειρόγραφα και βιβλία.  Το Μοναστήρι, όταν καταστράφηκε το νησί, σώθηκε χάρη στα μελίσσια που αγριεμένα από την αναστάτωση  επιτέθηκαν στον εχθρό.

Επισκεφτείτε τα Ψαρά. Θα ηρεμήσετε, θα χαρείτε ελληνική φιλοξενία, αγνότητα και ομορφιά και θα ενισχύσετε τον τουρισμό ενός πανέμορφου ελληνικού νησιού.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

K.E.Π. 22740 61342

Ιατρείο 22740 61277

Αστυνομικός Σταθμός 22740 61222

Λιμενικός Σταθμός 22740 61336

ΟΤΕ 22740 61099

Τράπεζα 22740 61110

Διαμονή πληροφορίες:

ΕΟΤ 22740 61180

Ξενοδοχεία:

Ψαρά 22740 61293

Κάτω Γιαλός 22740 61178

Ρεστάλια 22740 61000

Κάβος 22740 61140