Φουνταρισμένοι αρόδου – Η εύθυμη πλευρά των διαφόρων τύπων των σκαφάτων

Η εύθυμη πλευρά των διαφόρων τύπων των σκαφάτων

Μόλις η θερμοκρασία ανέβει λίγο και ο ήλιος διοριστεί μόνιμος, η περίοδος των σκαφάτων αρχίζει. Σαββατοκύριακα στα πέριξ νησάκια – μην ανοιγόμαστε ακόμα, δεν ξέρουμε τι γίνεται – μέχρι τον Ιούλιο που θα «χτυπάνε» πλέον «κάρτα» στα εντοπισμένα στέκια. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι οι περισσότεροι φεύγουν από την Αθήνα για να ξεσκάσουν και τελικά καταλήγουν πάλι όλοι μαζί κάπου αλλού. Δεν πειράζει. Αυτό το είδος των γειτόνων είναι περιορισμένου χρόνου και ευθύνης.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, όποιος θέλει νΆ αποφύγει όσους έχουν αγκυροβολήσει κοντά του, βιράρει την άγκυρά του και πάει παραπέρα. Υπάρχουν όμως σοβαρές πιθανότητες να μη θέλει να φύγει. Διότι απλώς η αυτοσχέδια «γειτονιά» μαζί με τα •γνωστά της μειονεκτήματα, έχει και πολύ …χάζι. ?σε που ποτέ δεν ξέρεις ποιόν θΆ ανακαλύψεις δίπλα σου… Ονόματα δεν λέμε, όμως οι σκαφάτοι γείτονες είναι συνήθως οι εξής:

Ο χλιδάτος
Το πλωτό του ανάκτορο συνήθως βρίσκεται φουνταρισμένο σε cozy όρμους και σε κεντρικό σημείο, δηλώνοντας την παρουσία του. Όταν το παίζει ινκόγκνιτο, το σημείο αυτό είναι λιγότερο κοσμικό, αρκετά φανερό, όμως, για να επισημανθεί το γεγονός.

Πώς φέρεται: Η συμπεριφορά του θα χαρακτηριζόταν φυσιολογική, αν ήταν
ο Ροκφέλλερ. Δεδομένου όμως ότι δεν είναι, χαρακτηρίζεται επιεικώς εκκεντρική. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το ζητούμενο. Είναι ικανός να αγκυροβολήσει δύο ολόκληρες ημέρες κάπου και να μην βγει καθόλου στο κατάστρωμα. Είδες τι κάνουν τα κλιματιστικά;
Τα υπέρ της γειτνιάσεως μαζί του: Οι πιο «καβαλημένοι», την επομένη μπορούν να πουν ότι πέρασαν το Σαββατοκύριακο «μαζί» ή «δίπλα» με το γνωστό τοις πάσι… «Φίλιππο», «Κωνσταντίνο», «Κάρολο» κ.ο.κ.

Τα κατά: Μπορεί εσύ, ο ανυποψίαστος, να απολαμβάνεις το γεύμα σου στο κατάστρωμα, όταν όμως απέναντι εμφανίζεται μια ο καπετάνιος, μια ο μούτσος, μια η Φιλλιπινέζα και μια ο μπάτλερ, αρχίζει να σου κόβεται η διάθεση με τη σκέψη ότι μετά θα πρέπει να πλύνεις μόνος σου και τα πιάτα…

Ο λαϊκός
Το θαλάσσιο μέσον του είναι πλαστικό μικρό ταχύπλοο. Θορυβώδες, όχι μόνο λόγω της «πειραγμένης» εξωλεμβίου, αλλά και της ομήγυρης στον περιορισμένο χώρο του. Εκτός από τον ίδιο, η κυρία Σούλα, ο γιος του ο Γιαννάκης, η μαμά της κυρίας Σούλας και ο μπατζανάκης του ο Θανάσης (μη χειρότερα)…
Πώς φέρεται: Όπως αρμόζει στην απελπιστική θέση του. Το γλεντάει όσο μπορεί για να μην τρελαθεί και ακολουθούν άπαντες. Μιλούν, γελούν και φωνάζουν δυνατά, μερακλώνονται και τραγουδάνε, ο Γιαννάκης κλαίει, η κυρία Σούλα τού ρίχνει «παντόφλα» και ο μπατζανάκης ο Θανάσης γκαζώνει την εξωλέμβια.
Τα υπέρ της γειτνιάσεως μαζί του: Αδιόρθωτο, μαύρο χάλι, αν εξαιρέσεις ότι είναι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι και δεν τόχουν και σε τίποτα να φωνάξουν και το διπλανό για ένα ποτηράκι, αφού μάλιστα η μαμά της κυρίας Σούλας τηγάνισε χθες δύο κιλά κεφτέδες – και δεν πρόκειται να τους λείψουν κιόλας – πήρε μαζί της καλού-κακού και το ταψί με το παστίτσιο…
Τα κατά: Αν βρεθεί κοντά τους ζεύγος σε ρομαντικά weekend, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι γάμος δεν πρόκειται να επακολουθήσει… Κι αν φανταστήκατε ότι θα περάσετε μια ήσυχη μέρα στην… εμβέλειά τους, πέσατε σε πλάνη οικτρά. Καλύτερα να είχατε επιλέξει ένα συνοικιακό σκυλάδικο ή την κεντρική λαχαναγορά σε ώρα αιχμής…

O σπορτίβος
Αυτός μάλιστα. Διακρίνεται από μακριά, όχι σαν τη μύγα μεσΆ το γάλα, αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς, σαν την πορτοκαλί σημαδούρα μέσα σε γαλάζιο νερό. Με τι σκάφος κυκλοφορεί; Καμιά σημασία. Αν έχει ιστιοπλοϊκό, κουβαλάει μαζί του και δύο τρεις ιστιοσανίδες, με όλο τους τον εξοπλισμό, για windsurfing και τα σχετικά για καταδύσεις, κι αν έχει μηχανοκίνητο, δεν αποχωρίζεται το jet ski του, και όλα τα συμπράγκαλα για θαλάσσιο σκι.
Πώς φέρεται: Σαν κουρδιστό με Duracell. Οι αθλοπαιδιές κάθε είδους είναι στο αίμα του και δεν εννοεί να σταθεί σε μια μεριά, παρά μόνο για να ρημαδοφάει λίγο και να πάρει και τις απαραίτητες βιταμίνες του.
Τα υπέρ της γειτνιάσεως μαζί του: Αν κάνει windsurfing και ειδικά αν βρίσκεται σε φάση εκμάθησης, έχει πλάκα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι ικανός νΆ ασχολείται όλη μέρα, μπορεί να γίνει και βαρετό, αλλά δεν βαριέσαι, αθόρυβο είναι.
Τα κατά: Αυτά αρχίζουν όταν ο υπερκινητικός καταγίνεται με σούζες γύρω από το σκάφος με το jet ski, οπότε οι περιγραφές ξεπερνούν κάθε φαντασία. Το μόνο που σας μένει είναι να προσευχηθείτε θερμά να του καούν οι φλάντζες!

Ο μοδάτος
Κλασσικό fashion victim. Ένα αντίγραφο από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν και κάνοντας ακριβώς ίδια πράγματα με όσους ανήκουν στη συνομοταξία του, πιστεύει ότι πρωτοτυπεί. Το σκάφος Του; Μα ασφαλώς κάποιο απολύτως αξιοπρεπές και ακριβούτσικο, είτε πρόκειται για ιστιοπλοϊκό είτε για μηχανοκίνητο. Ο προορισμός του είναι πάντοτε προβλέψιμος και εντοπίζεται κοντά σε γνωστά στέκια τη μόδας στα καθιερωμένα κοσμικά νησιά ασφαλώς. Πώς φέρεται: Ως image maker του εαυτού του, προσπαθεί να μην ξεφεύγει από τη γραμμή που του επιβάλλει η – φαιδρή, αλλά δεν το ξέρει – θέση του. Στο σκάφος του βρίσκονται κάθε είδους και εθνικότητας μοντέλες και μοντέλοι, γυμνάστριες και γυμναστές, τηλεπαρουσιάστριες και τηλεπαρουσιαστές χύδην, προκειμένου να εξασφαλίσει την κατάλληλη παρέα για να κάνει clubbing το βράδυ.
Τα υπέρ της γειτνιάσεως μαζί του: Συγκλονιστικά κι ατελείωτα. Οι μοντέλες βολτάρουν στο κατάστρωμα με μικροσκοπικά μαγιουδάκια, οι γυμνάστριες κάνουν τις αγαπημένες τους επικύψεις και οι κατά φαντασίαν celebrities βγάζουν γέλιο. Με εξαίρεση τις ώρες που ξεκουράζονται (αργά το απόγευμα) και κατά τα μεσάνυχτα, που θα αποβιβαστούν με προορισμό το πιο in club της παραλίας, το show συνεχίζεται με μια μίνι επίδειξη μόδας. Για τους αφελείς που αναρωτιούνται αν αυτή η μόδα είναι ναυτική, απαντάμε ότι είναι απλώς «αναφτική», για νάχουν να κάνουν κάτι και οι paparazzi.
Τα κατά: Αν κάποιος από τους κομψευόμενους φλερτάρει τη γυναίκα σας ή αν η πιο έξαλλη από τις επαγγελματίες κομπάρσους βάλει στο μάτι τον άντρα σας τον «καραβοκύρη»…

Ο βαρεμένος
Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την πιο συμπαθή τάξη των απανταχού αγκυροβολημένων. Αυτός ο άνθρωπος αγαπά τη θάλασσα και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το ποιοι είναι δίπλα του, ούτε όμως και για το τι σκέπτονται περί του ιδίου. Και συνήθως το σκάφος του – ό,τι κι αν είναι αυτό – αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα των ωρών που του αφιερώνει σε μαστοριές και πατέντες.
Πώς φέρεται: Πολλές φορές έχουμε εκτοξεύσει τη ρητορική και καθόλου κολακευτική για τις συνήθειες κάποιου ερώτηση «Μα σε βάρκα γεννήθηκες»;
Αυτός, πάντως, θα απαντούσε καταφατικά, μια και το αποδεικνύουν οι αβίαστα φυσικοί τρόποι του στο σκάφος. Είναι και φαίνεται κτήμα του, καθώς μπαινοβγαίνει, μαστορεύει και σκαρφαλώνει στο άλμπουρο με την ίδια
χαρακτηριστική άνεση, που άλλοι φορούν παντόφλες και κάθονται στην αναπαυτική πολυθρόνα τους.
Τα υπέρ της γειτνιάσεως μαζί του: Πολλά και διάφορα. Δεν ενοχλεί ποτέ τους άλλους, γιατί είναι πάντοτε απορροφημένος με τις ασχολίες του. Είναι ο μοναδικός απΆ όλο τον κόσμο που έχει μαζί του την ασφάλεια που σας κάηκε, τον πίρο που χάσατε, το μεντεσέ που έσπασε και πριτσιναδόρο για οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση. Δεν είναι και λίγο να έχετε στις διακοπές ολόκληρο μηχανουργείο δίπλα σας. Αφήστε κατά μέρος ότι είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμος να σας δανείσει όλα τα χρειαζούμενα για να ρίξετε κι ένα τσαπαρί…
Τα κατά: Ας μην είμαστε κι αχάριστοι βρε αδερφέ! Δεν αξίζει τέτοια εξυπηρέτηση και μια μικρή αβαρία; Το πολύ-πολύ να κάνει λίγο θόρυβο μαστορεύοντας, αν και η μοναδική πετσικαρισμένη βίδα που δεν κατάφερε ακόμα να ξελασκάρει είναι η δική του..