Τα Ποσειδώνια 2008 πλέουν σε μια «πράσινη» θάλασσα πρωτοβουλιών

Πειραιάς 04/06/2008

Τα Ποσειδώνια 2008 πλέουν σε μια «πράσινη» θάλασσα πρωτοβουλιών
για το περιβάλλον

Η ναυτιλία στο δρόμο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που παγκοσμίως εορτάζεται η Ημέρα Περιβάλλοντος


Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πρώτο θέμα στην ατζέντα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ παγκοσμίως, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2008, την ίδια ώρα που η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα εντείνει τις προσπάθειές της να μειώσει περαιτέρω τις επιπτώσεις στη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση.

“Ενώ οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη ναυτιλία αντιστοιχούν σε ένα μόλις 4,11% των συνολικών εκπομπών, παρόλο που μέσω της ναυτιλίας διακομίζεται το 90% των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος εξακολουθεί να εισάγει καινοτόμες τεχνολογίες και να ανακαλύπτει επιχειρηματικές πρακτικές σε μια κοινή προσπάθεια να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος », είπε ο Θεμιστοκλής Βώκος, Πρόεδρος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε, της μεγαλύτερης και πιο διεθνoύς ναυτιλιακής διοργάνωσης που λαμβάνει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού (ΕΚΕ) από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου. “Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, να βλέπουμε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό εκθετών των Ποσειδωνίων 2008 να παρουσιάζουν συστήματα και τεχνολογίες που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.”

Νηογνώμονες, ναυπηγεία, παροχείς λογισμικού, προμηθευτές λιπαντικών ναυτιλίας, επιστήμονες για την πολιτική της κατανάλωσης του νερού και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του ελέγχου της ρύπανσης είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που έχουν προωθήσει πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τα φετινά Ποσειδώνια, καθώς ο κλάδος έχει πολύ καλή επίγνωση της σημαντικής εξοικονόμησης κόστους που απορρέει από την αποτελεσματική εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον καινοτομιών.

Σύμφωνα με τους LloydΆs Register, ένα φορτηγό πλοίο πάνω από 8,000 dwt καταναλώνει συγκριτικά οκτώ φορές λιγότερα καύσιμα από ένα μεσαίου μεγέθους φορτηγό-αυτοκίνητο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ναυτιλία παραμένει ως η πλέον αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ συχνά αποτελεί το μόνο μέσο για τη μετακίνηση φορτίων.

“Τα επόμενα δέκα χρόνια θα δούμε περαιτέρω τεχνολογικές αλλαγές στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον έλεγχο των εκπομπών. Μεγάλες κλίμακες εξοικονόμησης κόστους μπορούν να επιτευχθούν εάν οι διαθέσιμες τεχνολογίες τεθούν σε λειτουργία », είπε ο Nicholas Brown, Marine Communications Manager, LloydΆs Register.

Ο Βρετανικός Νηογνώμονας αξιοποίησε τα φετινά Ποσειδώνια του 2008 ώστε να προωθήσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία τις ειδικές οδηγίες κατά το πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το συγκεκριμένο πακέτο οδηγιών παρέχει ένα εφαρμόσιμο εργαλείο για τη μέτρηση, τη διαχείριση και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Και η Germanischer Lloyd θα παρουσιάσει στις 5 Ιουνίου τον καινοτόμο δείκτη μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της ναυτιλίας, ένα ρηξικέλευθο εργαλείο, το οποίο σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Ηermann Klein, “είναι σχεδιασμένο να θέσει στην πράξη την προστασία του περιβάλλοντος.”

Παρά τη σχετικές μικρές επιπτώσεις της ναυτιλίας στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τα πλοία αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την BMT SeaTech Ltd P, εκθέτη στα Ποσειδώνια 2008, η παρακολούθηση και η μέτρηση της τρέχουσας επίδοσης ενός πλοίου με την πάροδο του χρόνου είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες, προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καυσίμων και κατά συνέπεια τη μείωση των εκπομπών. Στα Ποσειδώνια 2008, η BMT παρουσίασε το «SMART Power tool», ένα σύστημα που καταγράφει συνεχώς την ταχύτητα των πλοίων, την κατανάλωση καυσίμων, την αξονική ιπποδύναμη και ροπή του κινητήρα RPM παράλληλα με τις πλοηγικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να καταγραφούν οι επιδόσεις των τάσεων διαχρονικά.

Στα Ποσειδώνια επίσης παρουσιάστηκε μια νέα περιβαλλοντική οργάνωση για τη ναυτιλία, η Greenwave, που είναι το πνευματικό παιδί του Έλληνα Ship Manager Κώστα Αποδιάκου. ΠαρΆ ότι μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, η Greenwave άρχισε την έρευνα και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της πριν δεκαοκτώ μήνες.
Σύμφωνα με την Greenwave, εκτενείς μετρήσεις του ανέμου σε σήραγγα στη Νέα Ζηλανδία και μετρήσεις σε δεξαμενή στο Πανεπιστήμιο Solent του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν σημαντική εξοικονόμηση μέσω της βελτίωσης της αεροδυναμικής του άνω καταστρώματος . Μέχρι το τέλος του έτους η Greenwave θα παρουσιάσει τις πρώτες λύσεις που σχεδιάστηκαν και αποβλέπουν στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Σήμερα επίσης απενεμήθη το «Πράσινο Βραβείο» (Green Award Certification) στο πλοίο ξηρού φορτίου «Afovos» της εταιρείας Aegean Bulk. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 14 ετών του θεσμού που τιμάται ένα πλοίο αυτού του τύπου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Νορβηγικού Νηογνώμονα στα Ποσειδώνια 2008.

?νθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ενώνουν τα χέρια με τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Το φετινό σύνθημα της καμπάνιας της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος είναι «Ας αλλάξουμε συνήθειες … όχι το κλίμα», καθώς η βελτίωση της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς είναι απαραίτητη για τις μελλοντικές γενιές “, είπε ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλου, Information Manager της HELMEPA.

Τα «Ποσειδώνια 2008» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ενώσεως Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, της Ενώσεως Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δημοσιογραφικές ερωτήσεις, απευθυνθείτε:
Στάβη Σπανού, Press Officer,
Τηλ.: 210- 9609738, Email: [email protected]
Θεόδωρος Ν. Βώκος, Project Manager, Τηλ.: 210-4283608,
Email: [email protected]