Ταξίδι το χειμώνα.

Ξεκίνησε το φθινόπωρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι παροπλίζουμε το σκάφος μας και περιμένουμε το επόμενο καλοκαίρι. Το ταξίδι με το σκάφος μας το χειμώνα, έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, μια άγρια ομορφιά που δεν περιγράφεται αν δεν την ζήσεις. Πολύ σημαντικό για κάθε χειμωνιάτικη εξόρμηση, είναι η προετοιμασία και ο εξοπλισμός αλλά και οι γνώσεις που πρέπει να έχεις για να ξεκινήσεις για μια χειμωνιάτικη βόλτα με το σκάφος.

Η πρόγνωση του καιρού είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε. Ανάλογα το σκάφος μας, την εμπειρία μας και την αντοχή μας, καθώς και του πληρώματος, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα φύγουμε ή όχι. Είναι καλύτερα να αλλάξουμε και να χαλάσουμε τα σχέδια του σαββατοκύριακου, παρά να ρισκάρουμε την υγεία μας ή την υγεία του πληρώματος. Φυσικά, αν συναντήσουμε καιρό, αν η πρόγνωση έπεσε έξω, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο συντηρητικά μπορούμε, χωρίς να ρισκάρουμε αν είναι δυνατόν.

Ετοιμασία σκάφους

Το σκάφος πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένο, να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Το χειμωνιάτικο ταξίδι δεν χωράει επιπολαιότητες σε τίποτα, η απόλαυση και το γέλιο μπορεί να καταλήξει σε πραγματικά άσχημες καταστάσεις. Η θάλασσα θέλει σεβασμό, ιδίως το χειμώνα.

Το σκάφος πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Τα ηλεκτρολογικά του και η μηχανή του θα πρέπει να λειτουργούν άψογα. Δεν είναι σαν το καλοκαίρι που μια ατυχία στη μηχανή μας κοστίζει μόνο σε μερικές ώρες ταλαιπωρίας. Το χειμώνα μπορεί να έχει πολύ κρύο, να πιάσει μπουρίνι, να βρέξει και να έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση, ίσως και επικίνδυνη για την υγεία μας.

Οι μπαταρίες του σκάφους επίσης, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι σε καλή κατάσταση. Είναι γνωστό ότι το χειμώνα και γενικότερα με το κρύο, αποφορτίζονται πιο εύκολα. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα booster, ιδιαίτερα αν το σκάφος μας είναι μικρό με μία μόνο μπαταρία.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός για εμάς αλλά και για τους επιβαίνοντες είναι σημαντικό να είναι σωστός. Όλοι θα πρέπει να φοράμε σωσίβιο, ανεξαρτήτως του πως είναι ο καιρός ή πόσο άνετα νιώθουμε. Ένα στραβοπάτημα, ένα γλίστρημα και μπορεί να βρεθούμε στη θάλασσα. Το καλοκαίρι, το νερό είναι 20-25 βαθμούς, θα μας προκαλέσει γέλιο. Το χειμώνα, το νερό μπορεί να φτάνει και στους 10 βαθμούς και τα πράγματα τότε είναι επικίνδυνα. Ο πιο σωστός τρόπος να ντυθούμε το χειμώνα, είναι με ισοθερμικά ρούχα, νιτσεράδα ή ακόμα και dry suit. H στεγανή στολή dry suit, είναι στολή ειδικά κατασκευασμένη, ώστε να εμποδίζει το νερό να μπει. Απαραίτητος είναι και ο σκούφος, ακόμα καλύτερα αν είναι fullface και φυσικά τα γάντια. Ο χειρότερος εχθρός μας, είτε πέσουμε στο νερό, είτε ταξιδεύουμε με open σκάφος και βρεχόμαστε, είναι η υποθερμία. Οι αρτηρίες του σώματος συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος για θερμότητα. Στην περίπτωση που πέσουμε στο νερό, ο εγκέφαλος αυτόματα περιορίζει το αίμα που πηγαίνει στα άκρα, θυσιάζοντας τα για να σώσει τα βασικά όργανα. Σε περίπτωση που βρεθούμε στο νερό, καλό είναι να περιμένουμε φέρνοντας τα γόνατα στο στήθος μας για να προφυλάξουμε τα βασικά μας όργανα. Ακόμα και μερικές εκατοντάδες μέτρα να είμαστε από την ξηρά, είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε μέχρι την ακτή σε παγωμένη και φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Σωστικά

Εννοείται ότι όσοι επιβαίνουν στο σκάφος, πρέπει να φοράνε σωσίβιο. Τα σωστικά και τα βεγγαλικά του σκάφους, θα πρέπει να είναι σε υδατοστεγή σακούλα και αποθηκευμένα σε σημείο με εύκολη πρόσβαση. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε πυροσβεστικά, πλευστική σχεδία και πλωτή άγκυρα σε άριστη κατάσταση και σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, όχι κάτω από όλα τα πράγματα ή στοιβαγμένα σε κάποια γωνία. Δεν ωφελεί να τα ψάξουμε την ώρα που είμαστε σε ανάγκη.

Επικοινωνία

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να κάνει κανείς πριν σαλπάρει, είναι να ενημερώσει κοντινούς του ανθρώπους για το που θα πάει, τι ώρα θα φτάσει, τι ώρα θα γυρίσει κτλ. Τα κινητά τηλέφωνα είναι πράγματι πολύ εξυπηρετικά, ακόμα και στη θάλασσα. Πολλές φορές όμως, σε πολλά σημεία ίσως να μην έχουμε σήμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα marine vhf είναι απαραίτητο για μια δύσκολη ώρα. Σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας κι ένα φορητό αδιάβροχο vhf με ενσωματωμένο distress. Αυτό, σε περίπτωση που τα ηλεκτρικά του σκάφους δεν λειτουργούν ή βρεθούμε στο νερό, εκπέμπει συνέχεια σήμα κινδύνου οπότε αυξάνουμε την πιθανότητα να μας εντοπίσουν ευκολότερα.

Γενικά, το ταξίδι το χειμώνα είναι μια πολύ μεγάλη απόλαυση. Τα νησιά είναι στην πραγματική τους ζωή, συναντάς ντόπιους και βλέπεις πόσο διαφορετικά είναι από το καλοκαίρι στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν. Όλα είναι πιο γνήσια, οι άνθρωποι πιο φιλικοί, πραγματική μαγεία. Η θάλασσα έχει μια περίεργη ησυχία. Πάντα προτιμάμε να ταξιδέψουμε με γαλήνη και καλό καιρό. Ακόμα και τότε όμως, η θάλασσα θέλει σεβασμό και όχι επιπολαιότητες.

Καλά χειμωνιάτικα ταξίδια, απολαύστε τα σκάφη σας και το χειμώνα και θα γνωρίσετε εμπειρίες που δεν φανταστήκατε…