Σήμερα η συζήτηση για το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» στην Βουλή

Σήμερα και αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο “Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις” μετά από συζήτηση 2 ημερών ενώ σε 48ώρη επαναλαμβανόμενη απεργία βρίσκεται η ΠΝΟ από χθες.

Εντωμεταξύ ανοικτός στο ενδεχόμενο να αποσύρει τη ρύθμιση του άρθρου 26, που αφορά στην τοποθέτηση των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

varvitsiotis

Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι διατεθειμένος να την αποσύρει «όχι γιατί πιστεύω ότι είναι κακή ρύθμιση ή γιατί πιστεύω ότι αυξάνει τον κομματισμό, αλλά γιατί είμαι διατεθειμένος να τη δω στο σύνολο των ρυθμίσεων, εφόσον υπάρχει ένας διάλογος μέσα στο πλαίσιο του Αρχηγείου του Λ.Σ., για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων».

Επιπλέον σημείωσε ότι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των λιμενικών για μια τροπολογία που θα αφορά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, του λεγόμενου «Λιμενικού Καλλικράτη».

Και πρόσθεσε: «Σας το λέω σήμερα για να μην αιφνιδιαστείτε, εν’ όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, ότι δήθεν ο υπουργός προσπαθεί να κάνει μία ντρίπλα αποσύροντας μια νομοθετική ρύθμιση και φέρνοντας μια άλλη. Καμία σχέση. Η μία δεν έχει σχέση με την άλλη. Αυτή ήταν για την τοποθέτηση των αξιωματικών. Αποσύρω από τη συζήτηση το άρθρο 26, αλλά αυτή που θα δείτε αποτυπωμένη, θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη όλων στο Σώμα» ενώ, για το ελεγκτήριο δαπανών ανέφερε ότι αναμένει να δει την τροπολογία και να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, υπογραμμίζοντας ότι ήταν και είναι κατ’ εξοχήν θετικός.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αποσύρει από το άρθρο 19 τη συμμετοχή του ανώτατου Αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος από τη Διοίκηση του ΟΝΝΕ.

Για το νομοσχέδιο ο υπουργός τόνισε ότι βασική επιδίωξη είναι να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και εμπόδια δυσλειτουργίας, ώστε να διευκολυνθούν και να μεγιστοποιηθεί η κίνηση των σκαφών αναψυχής.

skafos

«Όσο περισσότερο κινείται το σκάφος αναψυχής, τόσα είναι πολλαπλασιαστικά τα οφέλη για την Εθνική Οικονομία. Όσο βάζουμε περιορισμούς στην κίνηση του, τόσο μειώνονται και οι θέσεις εργασίας και στην ξηρά και θάλασσα και μειώνονται και τα συνολικά έσοδα του κράτους. Αυτή είναι η βασική παραδοχή», σημείωσε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να γεμίσουμε τις μαρίνες μας, να γεμίσουμε τα νησιά μας, να γεμίσουμε τον παράκτιο τουρισμό».

Αναφορικά με την ερασιτεχνική άδεια αλιείας, είπε ότι «δίδεται το δικαίωμα σε εκείνον που θα έρθει να νοικιάσει ένα σκάφος ή να βρεθεί σε ένα ξενοδοχείο να μη χρειάζεται να υποστεί μία διαδικασία, εντελώς παράλογη και γραφειοκρατική για να πάει να ψαρέψει με ένα καλάμι, διότι, τέτοια πράγματα συμβαίνουν σήμερα».

Για τα «bareboat» αναφέρθηκε στην πρόβλεψη που υπάρχει να φθάσουν τα 24 μέτρα, καθώς, όπως είπε, αυτό δεν επιτάσσεται μόνο από κάποιες συνθήκες ανταγωνιστικότητας, αλλά και από τις πραγματικές συνθήκες.

«Πριν από μερικά χρόνια, είχε γίνει η επέκταση από τον κ. Ανωμερίτη από τα 17 στα 20 μέτρα για το “bareboat”, γιατί ακολουθούσε την τεχνολογική εξέλιξη και σήμερα ακολουθούμε την τεχνολογική εξέλιξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Σήμερα, σχεδιάζονται πλοία – υπάρχουν στα σχεδιαστήρια, έχουν ανακοινωθεί από μεγάλα ναυπηγεία και πανεπιστήμια συμπράξεις – τα οποία θα λειτουργούν χωρίς πλήρωμα. Δεν θα παρακολουθήσουμε την τεχνολογική εξέλιξη;» τόνισε.

Για το θέμα των πλωτών εξέδρων, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι είναι η πρώτη φορά που θα παίρνει έσοδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Λιμενικά Ταμεία από αυτές λέγοντας ότι «μέχρι τώρα δεν παίρνουν κανένα έσοδο. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δεν εξαιρείται από τον έλεγχό της. Αντιθέτως, η γνώμη της υπάρχει όταν βρίσκονται εκτός ζώνης εποπτείας Λιμενικού Ταμείου. Άρα, οι όποιες επιφυλάξεις σε αυτήν την κατεύθυνση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Για την κρουαζιέρα επεσήμανε ότι «ήμουν στο Ναύπλιο και στο Γύθειο, που γίνονται μεγάλα έργα στα λιμάνια, για να δέχονται κρουαζιερόπλοια και όλοι οι τοπικοί φορείς αγωνιούσαν για το πότε θα ολοκληρωθούν ώστε να έλθουν κρουαζιερόπλοια. Με την ίδια λογική, λειτουργούμε και σε αυτό. Δεν φέρνει ο τουρίστας αύξηση της απασχόλησης; Δυστυχώς, με προστατευτισμούς, με παράλογες διατάξεις και με καμποτάζ και με πολλούς περιορισμούς, καταστρέψαμε τη δυναμική της κρουαζιέρας τα προηγούμενα χρόνια».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ο πρωταθλητής στην κρουαζιέρα στην Μεσόγειο, με αύξηση 115% την τελευταία δεκαετία από τις ρυθμίσεις απελευθέρωσης, ενώ, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Προχωρούμε παραπέρα στην απελευθέρωση της κρουαζιέρας, με άρση επιπλέον περιορισμών. Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος που στις 3 Ιανουαρίου υποδέχθηκα στον Πειραιά κρουαζιερόπλοιο, γεγονός που δεν το φανταζόμασταν ότι θα το δούμε, καθώς βλέπαμε το χειμώνα στον Πειραιά μόνο ακινητοποιημένα κρουαζιερόπλοια με Ελληνική σημαία, τα οποία λειτουργούσαν Μάιο με Οκτώβριο. Σήμερα, μόνο για ενάμισι μήνα το χρόνο δεν έχουμε κρουαζιερόπλοια τακτικά στον Πειραιά. Άρα, ας μην είμαστε τόσο ισοπεδωτικοί απέναντι σε ρυθμίσεις απελευθέρωσης, που φέρνουν και θέσεις εργασίας και έσοδα».

(all4yachting)