Ρυμούλκα ή πάνω στο σκάφος;

Ρυμούλκα ή πάνω στο σκάφος;

Το βοηθητικό βαρκάκι, το tender ή η υπηρέτρια όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και επιβεβλημένα παρελκόμενα του σκάφους. Πολλές φορές όμως μπορεί να γίνει πραγματικός πονοκέφαλος ιδίως στο μικρό σκάφος, όπου το ανέβασμά του στο κατάστρωμα, εκτός από δύσκολο, είναι και προβληματικό λόγω χώρου. Το ερώτημα είναι πάντα αν θα το πάρουμε πάνω ή αν θα το ρυμουλκήσουμε. Αν ο καιρός είναι καλός, η ρυμούλκηση δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, όταν όμως φρεσκάρει, είναι πλέον απαραίτητο να το πάρουμε πάνω. Για την περίπτωση της ρυμούλκησης δοκιμάστε να δέσετε από τις δύο δέστρες της πρύμης το βαρκάκι και στη συνέχεια να περάσετε τα σκοινιά από δύο μάπες στην πρύμη και στην πλώρη, όπως φαίνεται στο σχήμα 1.



Θα εκπλαγείτε με την ευκολία. Αν τώρα θελήσετε να πάρετε το βαρκάκι πάνω στο κατάστρωμα, χρησιμοποιείστε τη μέθοδο του σχήματος 2.



Με τη βοήθεια του γάντζου, βιράρετε το βαρκάκι, χρησιμοποιώντας τη μάτσα. Έτσι θα το πάρετε πάνω χωρίς κόπο, αλλά και θα τουμπάρει μόνο του στο κατάστρωμα, αν το δέσετε από δύο μάπες, μια πλώρα και μία πρύμα.