Ρηχό Ψαροντούφεκο, στην Καρδιά του χειμώνα.

Οι πιο πολλοί από μας, νομίζω, αρχίσαμε το ψαροντούφεκο από μικροί. Καβάλα στα ποδήλατα κατευθυνόμασταν για την πιο κοντινή παραλία, φορούσαμε τα πέδιλα και τη μάσκα μας και μπαίναμε στο νερό.

Όλα τα ψάρια φάνταζαν τεράστια για το νεροπίστολο που κρατούσε ο καθένας μας. Όταν τελικά καμακώναμε και κανένα ήταν τόσο μικρό που στο τηγάνι δεν έμενε τίποτα.

Βέβαια, τα ρίχναμε όλα στα ρηχά. Όταν μεγαλώσουμε και βαθύνουμε θα πιάνουμε πιο μεγάλα και καλύτερα ψάρια ήταν οι τότε σκέψεις μας.

Περνούσαν τα χρόνια και εμείς μαθαίνοντας ψαροντούφεκο εγκαταλείψαμε τα ρηχά χωρίς καλά καλά να τα μάθουμε.

Μάθαμε να αναζητούμε ψάρια τα οποία θα μας αναδείκνυαν στον χώρο των ψαροντουφεκάδων θεωρώντας κατώτερα ψάρια όπως τα λαβράκια και τους κέφαλους.

Ξεχνάς όμως από που ξεκίνησες το ψαροντούφεκο; Πολλές φορές μετά από μια κοπιαστική μέρα ψαρεύοντας με καρτέρια, ψαχτήρια και πλαναρίσματα, η όρεξη σου τραβά λίγο ψάρεμα στα ρηχά.

Σκέψου τώρα, πιο έμπειρος από πριν να επιστρέφεις εκεί που ξεκίνησες.

Ειλικρινά, έπαθα σοκ βλέποντας θηράματα των ρηχών.

Πιστέψτε με, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα τα ρηχά από τα βαθιά νερά.

Τεράστιοι κέφαλοι, λαβράκια και λούτσοι, μεγάλοι σαργοί και πιο σπάνια αλλά όχι καθόλου ροφοειδή και συναγρίδες.

Που ήταν αυτά όλα τόσο καιρό; Ψαρεύαμε ρηχά και τίποτα, τώρα τι γίνεται; Ήμασταν μικροί λες και δεν ξέραμε να ψαρέψουμε; Που βρέθηκαν όλα αυτά τα ψάρια; Καταλάβαμε ότι έχει ψάρια και στα ρηχά. Αλλού βρήκαμε το πρόβλημα. Ήταν πολύ δυσκολότερη η σύλληψη τους. Βέβαια αν το καλοσκεφτείς λογικό είναι. Σκεφτείτε πόσοι πολλοί επισκέπτονται τα ρηχά. Έμπειροι, άπειροι, λάτρεις του ρηχού αλλά και εποχιακοί… Κρίμας τα ψάρια…

Τόσες επαφές με τον άνθρωπο στο ενεργητικό τους έκαναν τα ψάρια στα ρηχά να κατέχουν δοκτωράτο ως προς τρόπους άμυνας τους.

Φυσικά υπάρχει μια περίοδος όπου για ένα έμπειρο ψαροκυνηγό τα ρηχά προσφέρονται για μεγάλες συγκινήσεις. Αυτή την εποχή όλοι οι παράγοντες είναι με το μέρος του. Ο Χειμώνας. Τον χειμώνα τα ψάρια εγκαταλείπουν τις βαθιές και κρύες ζώνες και κατευθύνονται σε πιο ρηχά και ζεστά νερά όπου εκεί η τροφική αλυσίδα είναι κατεξοχήν πιο πλούσια. Οι εποχιακοί είναι στα σπίτια τους και οι ρηχές ζώνες είναι αρκετά ήσυχες. Φυσικά το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και τα ψάρια είναι το κρύο. Εκεί θα χρειαστούμε σοβαρό εξοπλισμό για πλήρη θερμομόνωση και αντοχή στο κρύο νερό. Φυσικά οι ρηχές ζώνες έχουν μάθει στα ψάρια να είναι πολύ καχύποπτα, σε βαθμό που πρέπει να προσέχεις και που ακουμπάς το μικρό σου δακτυλάκι.

Άντε τώρα να τα κυνηγήσεις. Ακατόρθωτο δεν είναι αλλά σηκώνει σοβαρή προσπάθεια. Καχύποπτα και στον παραμικρό θόρυβο είναι έτοιμα να εξαφανιστούν σε κατεύθυνση που αποκλείεται να προλάβεις να δεις. Το παραμικρό να αισθανθούν ότι παει στραβά, θα το μεταδώσουν σε όλα τα ψάρια της περιοχής και εσύ θα διερωτάσε γιατί μόλις προλάβεις να δεις, τα ψάρια αυτά τείνουν να φύγουν.

Αθόρυβα λοιπόν, το πρώτο κλειδί.  Πολύ πιο δύσκολο θέμα απ΄ ότι στα βαθιά.

Γιατί; Η γνώμη που σχημάτισα ψαρεύοντας είναι ότι το βάθος συγχωρεί και μερικές απροσεξίες. Αν για παράδειγμα η ζώνη με τα βάρη σου ακουμπήσει λίγο τον βράχο κατά την επαφή σου με τον βυθό ή καθώς σέρνεσαι προς ένα κόψιμο, υπάρχει περίπτωση να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιου ψαριού στην περιοχή.

Στα ρηχά όμως… Ακούμπησες κάπου από απροσεξία, ξέχασε το ψάρι που κυνηγούσες. Είτε ψαρεύεις με ρηχά καρτέρια, είτε με ψαχτήρι ή ακόμα επιφανειακά, καλύτερα θα είναι να προσπαθήσεις να εξαλείψεις ήχους που εκπέμπεις κατά την κίνηση σου. Άσκοπες πεδιλιές μπορούν άνετα να αντικατασταθούν με τραβήγματα του χεριού από κάποιο βράχο.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δοκιμάσετε για να γίνεται όσο το δυνατό πιο αθόρυβοι κατά την προσέγγιση σας σε κάποιο θήραμα. Αρκεί μόνο να πειραματιστείτε.

Μεγάλο ρόλο σε ότι είδους ψάρεμα και αν κάνετε θα παίξει όμως και η πλευστότητα σας. Εύκολα μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι επειδή είναι ρηχά θα χρειαστεί περισσότερα βάρη για να μείνει ή να κινηθεί άνετα στο βυθό. Σωστά. Έλα όμως που η καημένη μέση του καθενός μας δεν είναι σχεδιασμένη για μεγάλα φορτία! Βέβαια και έτσι να ήταν τα πράγματα, πολλά βάρη στη μέση δεν λύνουν το πρόβλημα πλευστότητας.

Εδώ έρχεται όμως η εξέλιξη να μας λύσει το πρόβλημα. Πως;

Βάρη πλάτης και βάρη ποδιών. Τέλεια για ρηχό ψάρεμα. Το θετικό που προσφέρουν αυτά τα μέρη εξοπλισμού είναι η ίση κατανομή βάρους στο σώμα μας, επιτυγχάνοντας έτσι ένα πιο ξεκούραστο ρηχό ψάρεμα, αλλά και την ευκαιρία να ρυθμίσουμε σωστά την πλευστότητα μας.

Τα περισσότερα βάρη πλάτης σου δίνουν επίσης την ευκαιρία να αυξομειώσεις τα κιλά τους μέχρι να βρεις την κατάλληλη φόρμουλα για αυτό που έχεις σκοπό να κάνεις. Είτε είναι χειμώνας και η χόντρη στολή θέλει περισσότερα κιλά, είτε είναι ο σωματότυπος σου τέτοιος που μπορείς να δουλέψεις και με λιγότερα.

Μιας και αναφέραμε όμως τη στολή ας προσθέσουμε και κάτι γι΄αυτήν.

Ρηχά σημαίνει περισσότερο φως. Σημαίνει περισσότερα χρώματα και αντανακλάσεις. Ως εδώ όλα ωραία!

Σημαίνει και μεγαλύτερη δυσκολία όμως στην απόκρυψη μας. Εδώ κολλά η στολή! Εκτός από θερμομόνωση μπορεί να μας προσφέρει και παραλλαγή. Συνιστώ την παραλλαγή στα χρώματα της στολής για ψάρεμα στα ρηχά. Βοηθά να σπάσει λίγο το σχήμα μας, που σημειωτέων είναι η καλύτερη μορφή παραλλαγής. Αναγκαίο για τα καχύποπτα ρηχά εξυπνόψαρα!

Να σταθούμε τώρα στο όπλο. Πιστεύω πως δεν υπάρχει χώρος στα ρηχά για υπερόπλα. Ένα δυνατό ενενηντάρη ή εκατοστάρι λαστιχοβόλο θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους με τις περισσότερες μας συναντήσεις. Απαραίτητη όμως θεωρώ και την ύπαρξη μουλινέ σε τέτοια όπλα. Ρηχά δεν σημαίνει και ψαριά μικρά. Να το θυμάστε. Μια σημαδούρα κοντά με διαθέσιμες άλλες μια ή δυο επιλογές όπλων, πιο μικρά για τρύπες και… Ρηχά σας ερχόμαστε!

Τώρα! Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ψάρεμα στα ρηχά;  Τι επιδόσεις άπνοιας χρειάζονται για ρηχό ψαροντούφεκο; Που πρέπει να έχω τον ήλιο για να ψαρεύω;

Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά, ξέρω ότι γυρίζουν στο μυαλό του καθενός μας.

Ερωτήματα πλέον που ο καθένας θα έχει τη δική του απάντηση.

Ερωτήματα που δεν έχουν και λάθος απάντηση ε!

Αυτός που αφιερώνει χρόνο στα ρηχά μαθαίνει πολλά. Περισσότερα από ότι μπορεί να μάθει ψαρεύοντας βαθύτερα…

Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι ξεκινήσαμε ψαρεύοντας ρηχά…