Πώς να επιμηκύνεται την εμβέλεια του VHF σας.

Όταν χρησιμοποιούμε το VHF στο σκάφος μας, όλοι θέλουμε ασφαλώς να ακούγεται καθαρά και δυνατά  με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβέλεια.

Ας ελέγξουμε λοιπόν ορισμένες χρήσιμες λεπτομέρειες για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση από το VHF μας.

Εμβέλεια λήψης και μετάδοσης του VHF

Σταθερά VHF

Δοκιμές έχουν δείξει ότι ένα καλής ποιότητας VHF παράγει (δίνει) σταθερά 25 watt στην κεραία, ενώ άλλα, χαμηλότερης  ποιότητας,  με μεγάλη δυσκολία κατορθώνουν να φτάσουν το 60 με 80% της απόδοσής τους επάνω στο σκάφος.

Φορητά VHF

To ίδιο συμβαίνει και με τα φορητά VHF, τα οποία παράγουν 5-6 Watt. Πλέον, υπάρχουν φορητά VHF με ενσωματωμένο GPS  για να εκπέμπει το στίγμα μας σε περίπτωση κινδύνου  (distress). Σε καμία περίπτωση, ένα φορητό VHF, δεν αντικαθιστά το σταθερό. Η δυνατότητα  εκπομπής του είναι πολύ χαμηλότερη και δεν θα μας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή.

H μετάδοση σε μεγάλη εμβέλεια, είναι μόνο το μισό από αυτό που θα θέλαμε από ένα καλό  VHF. Η καλή λήψη είναι το άλλο μισό.  Τα καλύτερα  VHF έχουν πάρα πολύ καλή  «ακουστική» και μπορούν να εξουδετερώσουν τις τυχόν παρεμβολές και να «τραβήξουν»  αδύναμους και μακρινούς σταθμούς.

Κεραίες – Επενδύστε στην ποιότητα

Οι κεραίες διαφέρουν όσον αφορά την μεγάλης εμβέλειας  δυνατότητα απόδοσής τους . Οι  καλύτερες κεραίες είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως μπρούντζος ή επαργυρωμένους  σωλήνες  και όχι από καλώδια επικαλυμμένα με fiberglass. Κοστίζουν ακριβότερα αλλά  αξίζουν αυτή την επένδυση. Είναι καλύτερα να αγοράσουμε ένα VHF μεσαίας ποιότητας  αλλά μία πολύ καλή κεραία, παρά το αντίθετο. Οι κεραίες εκπέμπουν στις marine bands  (156-161,4 Mhz). Ανάλογα με το μήκος της κεραίας, είναι και η δυνατότητα εκπομπής της.  Θα πρέπει να διαλέγουμε κεραίες με τουλάχιστον 6db, αυτό σημαίνει ότι η κεραία μας θα  είναι περίπου 2,5 με 3μ, θα μας διασφαλίσει όμως σιγουριά στην επικοινωνία, ιδιαίτερα σε  μια δύσκολη στιγμή που πιθανώς βρεθούμε.

Ενίσχυση της φορητής κεραίας.

Τα περισσότερα φορητά VHF έχουν ένα επιπλέον προσαρμογέα  (adaptor) για να συνδεθεί το φορητό VHF στο καλώδιο της κεραίας του σκάφους, σε περίπτωση που το κύριο VHF   είναι εκτός λειτουργίας. Ένας  ομοαξονικός διακόπτης και ένα επιπλέον καλώδιο κεραίας,  επιτρέπει στο VHF του σκάφους και στο φορητό VHF να μοιραστούν  την ίδια κεραία.

Επιλογές κεραίας για VHF

Κέρδος:(Gain) Όσο πιο υψηλό είναι το «κέρδος» ή τα ντεσιμπέλ της κεραίας που διαλέγουμε τόσο καλύτερη είναι η εμβέλεια της.  Οι κοινές κεραίες έχουν 3,6,9 και 10dB. Πρέπει να διαλέξουμε την κεραία με την μεγαλύτερη εμβέλεια (gain)  που μπορεί να  τοποθετηθεί στο σκάφος μας.

Ύψος: Όσο πιο ψηλά τοποθετημένη είναι η κεραία  τόσο καλύτερο είναι το σήμα. Το πλάι  του flybridge ή η κορυφή μιας αψίδας ή το T-top του σκάφους είναι πολύ καλή τοποθεσία για την κεραία. (Υπάρχουν επεκτάσεις πόλων για την κεραία).

Μήκος: Όσο μεγαλύτερη είναι η κεραία τόσο καλύτερο σήμα στέλνει. Μία 7 μέτρων κεραία  είναι ασφαλώς πολύ ισχυρότερη από μία κεραία 3 μέτρων που είναι αναρτημένη στο ίδιο   ύψος.

Τι να προσέξουμε

Χρήσιμο είναι να ξέρουμε ότι όταν ένα VHF χαλάει, το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι η κεραία και το καλώδιο. Τα καλώδια, πολλές φορές οξειδώνονται και αυτό  προκαλεί μεγάλη άνοδο στα στάσιμα, με αποτέλεσμα να καίγεται η έξοδος του VHF. Καλό λοιπόν  είναι, αν παρουσιαστεί βλάβη, να μετρήσουμε την κεραία και να βεβαιωθούμε ότι τα στάσιμα είναι στα σωστά επίπεδα, πριν προβούμε σε όποια επισκευή ή αντικατάσταση.

Κατά  την τοποθέτηση, καλό είναι να επιλέξουμε κάποιον επαγγελματία εγκαταστάτη και να φροντίσουμε οι επαφές να μονωθούν καλά.

Όταν το καλώδιο της κεραίας είναι μεγαλύτερο από 5 μέτρα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε καλύτερης ποιότητας καλώδιο (RG213 και όχι RG58).

Ευχαριστούμε τον κ. Αντώνη Φιλιππάκη για τις πολύτιμες συμβουλές του πάνω στο θέμα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

A. Filippakis

Ακτή Τρ. Μουτσοπούλου 56,

18536 Πειραιάς

Τηλ:210 4514631, 210 4286121

Fax:210 4516279

[email protected]