Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2010

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών γιορτάζει 25 χρόνια διοργάνωσης!
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, ως συντονιστής της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, προσκαλεί όλους μας να αναλάβουμε δράση και να συμβάλουμε προσωπικά στην προσπάθεια προστασίας των θαλασσών και ακτών.

Μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή συγκεντρώνοντας πάνω από 61.000.000 κιλά απορριμμάτων. Μόνο το 2009, η συνολική συμμετοχή ήταν 500.000 εθελοντές σε 108 χώρες που συγκέντρωσαν 3.356.000 κιλά απορριμμάτων, κυρίως αποτσίγαρα, αναπτήρες, πλαστικά, γυαλί, κουτιά αναψυκτικών, σχοινιά, μπαταρίες, οικιακές συσκευές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί πως καταλήγει στις παραλίες.

Με τη συμμετοχή όλων μας το 2010, μπορούμε να δείξουμε την ευαισθησία και την ανησυχία μας για την κατάσταση των ακτών μας.

Αν λοιπόν:

Πιστεύετε σε ένα καλύτερο μέλλον και καθαρότερο περιβάλλον,
Θεωρείτε ότι συμπεριφορές και συνήθειες μπορούν να αλλάξουν,
Επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια για καθαρές θάλασσες και ακτές,

Τότε:

Γίνετε μέρος της λύσης ενός προβλήματος που μας αφορά όλους.

Οργανώστε εθελοντικό καθαρισμό σε μια κοντινή σας ακτή το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα, ότι οι καθαρές θάλασσες και ακτές είναι ευθύνη όλων μας. Αν δεν μπορείτε τη συγκεκριμένη ημέρα, διαλέξτε μια άλλη ημέρα του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, αρκεί να μας στείλετε τα αποτελέσματα.

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε:

•Επιλέξτε ποια ακτή θα καθαρίσετε εθελοντικά.

.Στείλτε μας συμπληρωμένη τη Δήλωση Καθαρισμού που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, με τα στοιχεία σας (όνομα οργανωτή, τοποθεσία, ημερομηνία καθαρισμού κτλ), για να ενημερώσουμε τις τοπικές αρχές και σε περίπτωση που προγραμματίζονται και άλλοι εθελοντικοί καθαρισμοί στην ίδια περιοχή, να γίνει ο κατάλληλος συντονισμός.
•Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε με προσοχή και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρονται στα Δελτία Καταγραφής Απορριμμάτων που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Γενικά προσέξτε τα εξής:
Φορέστε οπωσδήποτε τα γάντια σας και μην πιάνετε απορρίμματα με γυμνά χέρια.
Προσέχετε τα αιχμηρά αντικείμενα (κομμένα γυαλιά, σύριγγες κλπ).
Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
Μην περπατάτε στις αμμοθίνες και μην ξεριζώνετε τα φυτά που βοηθούν να συγκρατείται η άμμος στην ακτή.

Στείλτε μας συμπληρωμένα τα Δελτία Καταγραφής, φωτογραφίες καθώς και τα ονόματα του Οργανωτή/Υπεύθυνου και των παιδιών (μέχρι 18 ετών) που τυχόν συμμετείχαν, ώστε να λάβουν Αναμνηστικά Διπλώματα.

Η HELMEPA συγκεντρώνει τα Δελτία Καταγραφής από όλη την Ελλάδα και αφού τα επεξεργαστεί, στέλνει τα τελικά αποτελέσματα στο Ocean Conservancy στις ΗΠΑ ώστε να συμπεριληφθούν στα παγκόσμια δεδομένα.

Η HELMEPA μπορεί, κατόπιν συνεννόησης, να προμηθεύσει τους οργανωτές με έντυπο πληροφοριακό υλικό αλλά και να ενημερώσει σχετικά τα τοπικά ΜΜΕ.

Αν επιθυμείτε να μάθετε που θα γίνουν καθαρισμοί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το συντονισμό της HELMEPA, επικοινωνήστε μαζί μας:

Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης
e-mail: [email protected],
Τηλ: 210-9343088, Fax: 210-9407327,
www.helmepa.gr