Ξέγνοιαστο κολύμπι

Ξέγνοιαστο κολύμπι

«Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις» έλεγαν οι παλιοί, αλλά σε θέματα που αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών, καλύτερα να το αποφύγουμε!


Είναι σημαντικό να γνωρίζουν από πολύ νωρίς τα παιδιά βασικούς κανόνες ασφάλειας, και εσείς στο θέμα «παραλία» να έχετε θέσει όρια.


Η πρόληψη αρχίζει με το να ενημερώνετε τα παιδιά σας πριν τις διακοπές, με το να έχετε ένα φαρμακείο για πρώτες βοήθειες μαζί σας, και φυσικά με το «άγρυπνο βλέμμα» σας που θα επιβλέπει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην παραλία.

Όταν συνοδεύουμε ένα παιδί έξω και μέσα στο νερό, πρέπει η απόσταση που μας χωρίζει από αυτό να μην είναι περισσότερη του ενός μέτρου (να έχετε άμεση πρόσβαση κοντά του).

* Γνωρίζουν τα παιδιά τι σημαίνουν οι σημαδούρες που ορίζουν την ζώνη κολύμβησης; την σπουδαιότητα του σωσίβιου όταν κάνουν θαλάσσια σπορ; Εξηγήστε τους τα βασικά, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένα και να προφυλάσσουν όσο μπορούν τον εαυτό τους.

* Εμπλουτίστε το φαρμακείο σας με καλοκαιρινά «αξεσουάρ». Ένα τσιμπιδάκι φρυδιών μπορεί κάλλιστα να απομακρύνει τυχόν ξένο σώμα από το δέρμα. Υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα που ανακουφίζουν από τυχόν τσιμπήματα (τσούχτρας, μέλισσας), αντισηπτικό για τα χέρια, ειδικά φακελάκια για την περίπτωση αφυδάτωσης.

* Αν είναι η πρώτη φορά που το μικρό σας επισκέπτεται την θάλασσα γίνετε μαζί εξερευνητές και μάθετε μαζί τα όρια που υπάρχουν προκειμένου να είμαστε ασφαλείς.

Όσο πιο μικρά μάθουν τα παιδιά κολύμπι, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος πνιγμού. Παρόλα αυτά αν το παιδί σας είναι κάτω των έξι ετών, ακόμη κι αν είναι πολύ εξοικειωμένο με το νερό, μην επαναπαύεστε και το αφήνετε χωρίς επίβλεψη. Λίγα εκατοστά νερού καμιά φορά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις!

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

Μην τρομάζετε το παιδί χωρίς λόγο.

Ακόμη και αν παραπατήσει και πιει νερό, χειροκροτήστε το! «Έκανες μια βουτιά!» μπορείτε να του πείτε αντί να τρομοκρατηθείτε και το καταλάβει.

Από την άλλη, ακόμη και εάν συμβεί κάτι χειρότερο η ψυχραιμία είναι επίσης το πιο απαραίτητο συστατικό. Μόνο ψύχραιμα μπορούμε να σώσουμε μια κατάσταση. Ο πανικός και οι υστερίες μόνο αποτελεσματικά δεν είναι! Μετατρέψτε τον φόβο και την αγωνία σας σε κινητήριο δύναμη για γρήγορες και έξυπνες κινήσεις…

Το άρθρο είναι ευγενική προσφορά του www.paidorama.gr