Νέος εσωλέμβιος κινητήρας D13 από την Volvo Penta

Η Volvo Penta παρουσιάζει τον D13, ένα νέο εσωλέμβιο marine diesel για χρήση σε επαγγελματικά σκάφη. Ο D13 διατίθεται σε εκδόσεις 700 hp και 800 hp και προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση και ελάχιστες εκπομπές ρύπων. Είναι κατάλληλος για γρήγορα περιπολικά σκάφη σε απαιτητικές αποστολές καθώς και για επαγγελματικά σκάφη με χαμηλό κόστος κύκλου ζωής.

Πλούσια ροπή στις χαμηλές στροφές

Ένα χαρακτηριστικό των εσωλέμβιων Volvo Penta είναι η υψηλή ροπή από τις χαμηλές στροφές, προϋπόθεση για ταχεία και ασφαλή επιτάχυνση. Ο νέος D13 εφοδιάζεται με το πολύ αποδοτικό σύστημα διπλής ενέργειας υπερσυμπίεσης της Volvo Penta – εκμετάλλευση του παλμού πίεσης των καυσαερίων σε κάθε κύκλο καύσης. Ο D13-800 έχει τεχνολογία turbo δύο σταδίων που βοηθά στην παραγωγή ροπής άνω των 2900 Nm ακόμα και στις 800 rpm. Αυτό προσφέρει εξαιρετική επιτάχυνση με σχεδόν μηδενική αιθάλη.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι ο D13 διατηρεί πολύ υψηλή ροπή σε όλη τη κλίμακα στροφών. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να διατηρεί μία υψηλή ταχύτητα πλεύσης ακόμα και όταν το σκάφος είναι πλήρως φορτωμένο ή σε άγριες θάλασσες.

Χαμηλή κατανάλωση, ελάχιστοι ρύποι

Το σύστημα ελέγχου κινητήρα EMS 2 της Volvo, ρυθμίζει τον ψεκασμό καυσίμου και παρακολουθεί τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα. Το σύστημα ελέγχει τα μπεκ – ένα ανά κύλινδρο, που λειτουργούν με πίεση 2000 bar και εξαερώνουν το καύσιμο για βέλτιστη καύση. Αυτή η αποδοτική καύση μεταφράζεται σε μικρότερη κατανάλωση για τον D13 σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο με την ίδια παραγωγή ισχύος.

Ο D13 διακρίνεται επίσης για τις πολύ χαμηλές εκπομπές βλαβερών καυσαερίων και σωματιδίων. Όλες οι εκδόσεις είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τους κανονισμούς IMO NOx Tier 2, EU IWW, και US EPA Tier 2. Επίσης πληρούν τις προδιαγραφές US EPA Tier 3, που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ– τις αυστηρότερες σε όλο τον κόσμο.

Quick shift & low speed

Ο D13 διατίθεται με ένα τύπο μειωτήρα με quick-shift που προσφέρει ταχύτατες αλλά μαλακές αλλαγές σχέσεων με ελάχιστη καθυστέρηση. Ο συγκεκριμένος μειωτήρας διατίθεται επίσης με λειτουργία low speed στάνταρ, που σημαίνει ότι η ταχύτητα στο ρελαντί μειώνεται έως και 50%. Το low speed mode διατίθεται προαιρετικά και για όλους τους υπόλοιπους μειωτήρες.

Υψηλή ποιότητα

Οι D13-800 και D13-700 υιοθετούν τη στιβαρή βασική αρχιτεκτονική των εν σειρά 6-κύλινδρων diesel Volvo D9, D11 και D16, με ανθεκτική σχεδίαση μπλοκ, υγρά χιτώνια, σύστημα μετάδοσης πίσω, πλαίσιο τύπου σκάλας και μονή κυλινδροκεφαλή με εκκεντροφόρο επικεφαλής που κινεί 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και τα μπεκ. Αυτό συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία, την υψηλή αξιοπιστία και τη μακροχρόνια αντοχή.

Ηλεκτρονικά νέας γενιάς

Το EVC-D, μία νέα γενιά του δοκιμασμένου Electronic Vessel Control, προσφέρει νέα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Η νέα σειρά ελέγχων είναι εργονομικά σχεδιασμένη και επιτρέπει ακριβείς ελιγμούς υπό όλες τις συνθήκες. Ενσωματωμένα μπουτόν παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε λειτουργίες όπως low-speed mode, cruise control και single-lever mode (πρόγραμμα μονού επιλογέα) που επιτρέπουν ασφαλείς και εύκολους χειρισμούς. Ο συγχρονισμός των κινητήρων είναι στάνταρ σε περίπτωση διπλής εγκατάστασης. Στο πιλοτήριο μπορούν να προστεθούν όργανα και ενδείξεις της Volvo Penta, όπως η νέα έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών. Επίσης διατίθεται λειτουργία υπολογιστή ταξιδιού για ασφαλή διαχείριση καυσίμου και ελαχιστοποιημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ευκολία service και συντήρησης

Το σύστημα EVC περιλαμβάνει μία λειτουργία αυτοδιάγνωσης, με σχετικές ενδείξεις στο πιλοτήριο σε περίπτωση ενδεχόμενης βλάβης. Ο κινητήρας έχει συμπαγή και σαφή σχεδίαση με φίλτρα υγρών καθώς και την αντλία θαλάσσιων υδάτων στο πίσω άκρο για εύκολο service και συντήρηση.

Έγκριση τύπου

Οι κινητήρες και το σύστημα ελέγχου έχουν έγκριση τύπου από το DNV (Det Norske Veritas) για τις κατηγορίες Υψηλών Ταχυτήτων – High Speed και Ελαφρών Σκαφών – Light Craft.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ
Κλάδος Μηχανών Θαλάσσης
Λ. Αθηνών 71, 101 73 Αθήνα
τηλ. 210 3483300 φαξ 210 3467329
e-mail : [email protected]