Μυστικά της ελεύθερης κατάδυσης

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στα γραφεία του Γλαύκου άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο πραγματοποιήθηκε, από έναν σπουδαίο αθλητή και εκπαιδευτή της Ε.Κ. Αυτή τη φορά εισηγητής ήταν ο Μανώλης Γιάνκος , κάτοχος πολλών και σπουδαίων ρεκόρ και διακρίσεων στην ελεύθερη κατάδυση, αλλά και στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο.

Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν τα μυστικά της ελεύθερης κατάδυσης και η εφαρμογή τους στο υποβρύχιο ψάρεμα, θέμα που αναμφίβολα είναι ένας από τους πλέον αρμόδιους να το διαπραγματευτεί σωστά.

Αρχικά ο καταξιωμένος αθλητής της ελεύθερης, αλλά και του ψαροτούφεκου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό που μπορεί να κάνει κάποιον καλύτερο δύτη, το οποίο το κρατούν οι πρωταθλητές για τον εαυτό τους.Ούτε χρειάζεται κάποιος να έχει μόνο το κληρονομικό χάρισμα για να βουτάει και να ψαρεύει σωστά και αποτελεσματικά.

Χαρακτηριστικά δήλωσε για τον εαυτό του: Μη νομίζετε πως εγώ είμαι κανένας χαρισματικός άνθρωπος, απλά δίνω σημασία στις λεπτομέρειες τις οποίες σχεδόν όλοι τις γνωρίζετε. Δουλεύω σκληρά και επίμονα στο να βελτιώνω αυτές τις μικρές λεπτομέρειες συνεχώς. Αυτό είναι το μυστικό.

Εξήγησε πως όλα παίζουν ρόλο στην αύξηση των επιδόσεων μας, από τα πιο βασικά όπως η προπόνηση, η καλή διατροφή, η καλή ξεκούραση και ο ύπνος μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια, όπως η μάσκα , η σωστή εφαρμογή της στολής πάνω μας, πως ρυθμίζουμε την πλευστότητά μας, η επιλογή της σωστής λεπίδας κλπ.

Ανέλυσε τεχνικά θέματα, όπως το πώς θα πρέπει να γίνεται και ποια είναι η σωστή πλήρης αναπνοή χωρίς υπεραερισμό, τη σωστή πεδιλιά, τη θέση του σώματος σε όλες τις φάσεις, αλλά και θέματα σχετικά με την ασφάλεια στην κατάδυση και το ψάρεμα.
Αναφέρθηκε στα βασικότερα θέματα της φυσιολογίας των καταδύσεων και στα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύτες, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Απάντησε όσο πιο συγκεκριμένα μπορούσε στις πολλές ερωτήσεις των παρευρισκομένων, που τους δόθηκε η ευκαιρία να λύσουν απορίες τους σε θέματα που τους αφορούν άμεσα από κάποιον έμπειρο ελεύθερο δύτη.

Τόνισε ότι για να βοηθήσει κάποιον να βελτιωθεί πρέπει, όπως είναι φυσικό, να τον δει στο νερό από κοντά. Για το λόγο αυτό θα κάνει και πρακτικά σεμινάρια με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στη θάλασσα την Άνοιξη που οι καιρικές συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

Ένα από αυτά τα σεμινάρια θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το Γλαύκο και ο σύλλογος θα το ανακοινώσει έγκαιρα. Μάλλον σφαγή για μια θέση θα γίνει….
Στο τέλος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε και κλήρωση με δώρο μία στολή
DROP2 προσφορά της εταιρίας njord του κ. Γιάνκου.Ο σύλλογος ευχαριστεί τον Μ. Γιάνκο και όσους συμμετείχαν.