Με νομοσχέδιο ανοίγει πανιά ο θαλάσσιος τουρισμός.

Με σχέδιο νόμου από το Υπ. Ναυτιλίας, ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καθώς και αύξηση εσόδων στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα μετά από μήνες διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθούν 142.000 θέσεις ελλιμενισμού με βάση το Ευρωπαϊκό πρότυπο (0,5 χλμ ακτογραμμής για την Ελλάδα, 8,9 για τις χώρες της ΕΕ) καθώς και 78.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

nomosxedio-skafi

Στην παρούσα φάση, με στοιχεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην Ελλάδα έχουμε 17.000 σκάφη αναψυχής που απασχολούν 30.000 άτομα. Με το καινούργιο νομοσχέδιο, θα διαμορφωθούν 78.000 θέσεις εργασίας για τα 67.000 σκάφη αναψυχής που θα μπορούν να φιλοξενηθούν στα 16.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

marina-nomosxedio

Όπως αναφέρει το θεσμικό πλαίσιο του Υπ. Ναυτιλίας, τα έσοδα από τη δραστηριότητα των σκαφών αναψυχής (ενδεικτικά) ανέρχονται στο ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κάτι που θα φέρει ανακούφιση στην ελληνική οικονομία.

Κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου του Υπ. Ναυτιλίας είναι:

  • Καταργείται η «άδεια» των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
  • Καταργείται η δυνατότητα καθορισμού, με υπουργική απόφαση, του κατώτατου ημερήσιου ναύλου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (σύσταση και του ΟΟΣΑ).
  • Περιορίζεται η γραφειοκρατία και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο τουριστικών πλοίων.
  • Ηλεκτρονική υποβολή ναυλοσυμφώνου.
  • Επιτρέπεται να ναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα πλοία αναψυχής μήκους έως 24μ. όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα.