Μάσκα- Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας.

Είναι το μέσο ορατότητας μας στον βυθό. Είναι το αναγκαίο κομμάτι του εξοπλισμού μας που μας επιτρέπει να βλέπουμε τι γίνετε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα παλιά τα χρόνια πριν η τεχνολογία κάνει τόσο σπουδαία άλματα και ακόμη πριν ανακαλυφθούν τόσα πολλά ειδικευμένα υλικά , ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε απλά υλικά από την καθημερινότητα για να βλέπει κάτω από το νερό.

Ένα κομμάτι γυαλί με κράνος ήταν οι πρώτες μάσκες κατάδυσης που σχεδιάστηκαν στις αρχές του 1800. Αργότερα η ανάγκη για χρήση της μάσκας για κολύμπι ή ψάρεμα οδήγησε κυρίως τους μεσογειακούς λαούς να κατασκευάσουν μια πιο αθλητική μάσκα από λάστιχο και γυαλί.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των υλικών σήμερα έχουμε ειδικευμένα μοντέλα από μάσκες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν σε διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Καταρχήν να πούμε ότι σήμερα όλες οι ποιοτικές μάσκες κατασκευάζονται από γυαλί τύπου tempered (με το χαρακτηριστικό γράμμα Τ στον φακό) το οποίο δημιουργείτε μέσα από ελεγχόμενες θερμοκρασίες και χημικές αναμείξεις έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικό από το κανονικό γυαλί και κυρίως σε περίπτωση που ακόμη και να  σπάσει να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Από το 1950 αρκετές εταιρείες δοκίμασαν να κατασκευάσουν μάσκες με κεκλισμένους φακούς οι οποίοι σου δίδουν καλύτερο οπτικό πεδίο από τους ίσιους φακούς.  Μέχρι σήμερα αρκετά μοντέλα χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα των κεκλισμένων φακών οι οποίοι παρέχουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο στον χρήση. Να πούμε επίσης ότι ορισμένα μοντέλα μασκών είναι μονοπτικές και άλλες δυοπτικές. Δηλαδή κάποια μοντέλα έχουν μόνο ένα γυαλί ενώ κάποια άλλα έχουν διπλό γυαλί για περισσότερη ασφάλεια. Ακόμη υπάρχουν και κάποιες μάσκες οι οποίες δέχονται διορθωτικούς φακούς  οράσεως ή ακόμη γίνετε αντικατάσταση του γυαλιού με γυαλί με συνταγή.

Τώρα το επόμενο πράγμα που θα μελετήσουμε είναι ο όγκος της μάσκας. Οι μάσκες χωρίζονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες. Μάσκες μικρού όγκου, μεσαίου και μεγάλου. Ο όγκος της μάσκας παίζει καθοριστικό ρόλο και στην αντίσταση που προκαλείται ιδιαίτερα στην ελεύθερη κατάδυση όταν ο δύτης καταδύεται. Είναι πολύ πιο εύκολο ιδιαίτερα για αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης να χρησιμοποιούν μάσκες μικρού όγκου όπου έχουν πολύ μικρότερη αντίσταση. Φυσικά καθοριστικό ρόλο για να βρούμε την κατάλληλη μάσκα για εμάς δεν είναι τόσο ο όγκος της μάσκας όσο η εφαρμογή της στο πρόσωπο μας.  Όλες οι μάσκες έχουν ένα πλαίσιο (φουστάνι) από πλαστικό ή σιλικόνη το οποίο εφαρμόζει στο πρόσωπο μας για να μην επιτρέπει στο νερό να εισέρχεται. Σε ορισμένες μάσκες το μέγεθος και το εύρος που έχει η σιλικόνη είναι πιο μεγάλο από κάποιες άλλες. Επίσης το σημείο όπου μπαίνει η μύτη του δύτη και πάλι διαφέρει. Άρα ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η μάσκα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο μας και να μην μας ενοχλεί.

Έχω δει αρκετούς νεαρούς που ξεκινούν τώρα την ενασχόληση τους με την ελεύθερη κατάδυση  ή το ψαροντούφεκο να παίρνουν μια μάσκα από κάποιο κατάστημα να την κολλάνε στο πρόσωπο τους και μετά να εισπνέουν με δύναμη. Η μάσκα όπως είναι φυσικό κολλάει επάνω τους όχι επειδή ταιριάζει στο πρόσωπο τους αλλά επειδή έχουνε βγάλει αέρα από μέσα. Αυτή η μέθοδος για να δούμε εάν η μάσκα  μας ταιριάζει ή όχι είναι λάθος. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να τοποθετήσουμε την μάσκα στο πρόσωπο μας με το κεφάλι να βλέπει προς τα κάτω , να σπρώξουμε ελαφριά την μάσκα προς το πρόσωπο μας και να σηκώσουμε το κεφάλι ενώ παράλληλα φεύγουνε και τα χέρια από την μάσκα. Εάν η μάσκα μείνει για ορισμένα δευτερόλεπτα στο πρόσωπο μας τότε σημαίνει ότι εφαρμόζει καλά . Εάν όχι ή εάν νιώθουμε ότι μας πιέζει κάπου περισσότερο από το κανονικό τότε καλύτερα να δοκιμάσουμε και κάποια άλλη μάσκα πριν την αγοράσουμε…

Επόμενο σημείο που πρέπει να δούμε είναι τα πλαϊνά κλιπ ρύθμισης.  Οι περισσότερες μάσκες έχουν απλό σύστημα για να ρυθμίζετε η σταθερότητα της μάσκας στο πρόσωπο μας. Εκείνο που θέλουμε όταν είμαστε μέσα στο νερό είναι με μία κίνηση να μπορούμε είτε να σφίγγουμε είτε να χαλαρώνουμε την μάσκα ενώ την φοράμε και χωρίς να χρειάζεται να την βγάζουμε.

Τώρα έχουμε αγοράσει την μάσκα και πάμε σπίτι μας . Αρκετοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν  αναπτήρες για να αφαιρέσουν την προστατευτική σιλικόνη που υπάρχει πάνω στο γυαλί. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποδοτική αλλά και πολύ επικίνδυνη. Μια λάθος εκτίμηση και μπορεί να καταστρέψουμε την μάσκα μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αφού πλύνουμε καλά την μάσκα με χλιαρό νερό , την αφήνουμε να στεγνώσει και στην συνέχεια τοποθετούμε οδοντόπαστα και στις δύο πλευρές του γυαλιού. Η οδοντόπαστα έχει την ιδιότητα να διασπά την αποθηκευτική σιλικόνη.

Όταν στεγνώσει η οδοντόπαστα τότε την ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε σε ένα σκιερό μέρος να στεγνώσει.

Τώρα  όταν θα πάμε πρώτη φορά με την καινούργια μας μάσκα στο νερό εκείνο που έχουμε να κάνουμε αφού την ρυθμίσουμε  καλά στο κεφάλι μας και μετά να βρέξουμε καλά τόσο το πρόσωπο μας όσο και την μάσκα πριν την φορέσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σάλιο μας για να καθαρίσουμε τους φακούς και να μην θολώνουν.

Μετά από κάθε χρήση η μάσκα πρέπει να ξεπλένεται με γλυκό νερό , να στεγνώνει σε σκιερό μέρος και να φυλάσσεται  σε προστατευτικό κουτί για αποφυγή γδαρσιμάτων.

Η μάσκα είναι τα υποβρύχια σας μάτια για αυτό προστατεύστε τα.