Διεθνείς Κανόνες προσέγγισης Κητωδών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το υδάτινο στοιχείο, μέσα στο οποίο ζουν και τα Κητώδη. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν 4 είδη δελφινιών (Ρινοδέλφινο, Ζωνοδέλφινο, Σταχτοδέλφινο και Κοινό Δελφίνι), η Φώκαινα που είναι είδος μικρόσωμης φάλαινας και 5 είδη φάλαινας (Ζιφιός, Ψευδόρκα, Φυσητήρας, Πτεροφάλαινα και Καμπουροφάλαινα).

Αγγελοι των θαλασσών

Στην προσπάθεια του πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού για τη θάλασσα να ενημερώσει το κοινό του για τα υπέροχα αυτά θαλάσσια θηλαστικά, το ortsa συνεργάζεται με τους «Αγγέλους των Θαλασσών» (www.angelsofseas.gr) και στο blog του https://www.ortsa.gr/blog/ θα μοιράζεται μαζί σας πληροφορίες, επιστημονικές ανακαλύψεις και άλλα νέα για τους αγαπημένους μας θαλάσσιους «γείτονες».

Εάν συναντήσουμε δελφίνια και θέλουμε να τα δούμε από κοντά τότε πρέπει να τηρούμε τους Διεθνείς Κανόνες προσέγγισης Κητωδών:

  • Μειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους κάτω από τα 7μ/ω.
  • Εφόσον γνωρίζουμε τα “νερά” της περιοχής, είναι σημαντικό να κλείσουμε το βυθόμετρο, το σόναρ, τον ανιχνευτή ψαριών ή όποιο άλλο όργανο παράγει υπέρηχους (<500KHz).
  • Η προσέγγιση χρειάζεται να γίνεται με παράλληλη προς αυτά πορεία, ποτέ κάθετα ή πίσω τους.
  • Σε περίπτωση που το σκάφος βρεθεί κατά τύχη πάνω στην πορεία τους, χρειάζεται αλλαγή πορείας, ώστε να κινηθεί παράλληλα με αυτά.
  • Εάν δούμε ότι έχουν μαζί τους μωρά (που συνήθως έχουν το μισό μήκος από τους ενήλικες και συνήθως βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τη μητέρα τους), είναι καλύτερο να αποφύγουμε την προσέγγιση και να μείνουμε σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων μακριά τους.
  • Χτυπήματα της ουράς στην επιφάνεια της θάλασσας ή έντονο τρίξιμο των δοντιών είναι σημάδι ότι ενοχλούνται.
  • Εάν είναι ομάδα ενηλίκων, επιτρεπτό όριο προσέγγισης είναι τα 50 μέτρα.
  • Παραμένουμε σε αυτή την πορεία. Είναι στη διάθεση των δελφινιών να μάς πλησιάσουν. Στην περίπτωση αυτή, χαμηλώνουμε κι άλλο ταχύτητα και κρατάμε σταθερή πορεία.
  • Πολλές φορές, θέλουν περισσότερη παρέα και παραμένουν δίπλα στο σκάφος. Τότε είμαστε απολύτως τυχεροί. Σβήνουμε τελείως τη μηχανή του σκάφους ή κρατάμε ρελαντί. Εάν εμφανιστούν στην πλώρη του σκάφους, τότε μειώνουμε σταδιακά ταχύτητα αποφεύγοντας απότομες αλλαγές πορείας.
  • Για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας, αυξάνουμε σιγά-σιγά τις στροφές της μηχανής και αναχωρούμε χωρίς απότομους ελιγμούς.
  • Απαγορεύεται να ρίχνουμε τροφές και να τα χαϊδεύουμε.
  • Για να κολυμπήσουμε μαζί τους χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

διεθνείς κανόνες προσέγγισης Κητωδών

«Οι Άγγελοι των Θαλασσών» είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, με κύριο σκοπό του την επικοινωνία με τον καλύτερό μας φίλο στον υδάτινο κόσμο, το δελφίνι. Διοργανώνουν εκθέσεις φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, εκδρομές στον Κορινθιακό κόλπο για παρατηρήσεις δελφινιών (dolphin watching) με το σκάφος ΑΓΓΕΛΟΣ και παρουσιάζουν τη μοναδική ραδιοφωνική εκπομπή για το περιβάλλον με αφορμή τα δελφίνια στον ΗΛΕΚΤΡΑ 98.8 FM (Κόρινθος) και από το διαδίκτυο στο http://easyradio.gr/hlektra/.