Άρση του καμποτάζ και στα σκάφη αναψυχής ανήγγειλε η κυβέρνηση.

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προανήγγειλε την άρση του καμποτάζ, μετά τα κρουαζιερόπλοια και στα σκάφη αναψυχής.

 


Η αναγγελία αυτή βρίσκει τον «κόσμο» του θαλάσσιου τουρισμού μοιρασμένο και προβληματισμένο. Οι εταιρίες που διαχειρίζονται τις μαρίνες στην Ελλάδα, είναι πολύ αισιόδοξες γιατί τα σκάφη υπό ξένη σημαία, που διαχειμάζουν σήμερα στην Τουρκία και στις Δαλματικές ακτές, θα έρθουν στην Ελλάδα.

Το όφελος είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο για τις μαρίνες, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Κατσικάδης πρόεδρος της Ένωσης Μαρίνων, «τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλα. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης για τα ελληνικά πληρώματα, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και θα αναπτυχθεί ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών, ενώ θα αυξηθεί και η πληρότητα στις μαρίνες».

 


Μεγάλα οφέλη όμως θα έχουν και όλοι, οι εμπλεκόμενοι με το σκάφος αναψυχής, κλάδοι. Τα σκάφη θα χρειασθούν συντήρηση, καύσιμα, προμήθειες κλπ. Επίσης θα ωφεληθεί και ο ελληνικός προϋπολογισμός από την άμεση ή έμμεση φορολόγηση υπέρ του Δημοσίου.

Αντίθετα ο  κ. Α. Στελλάτος,  πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ),  εκφράζει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις: «Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ελληνικής σημαίας ώστε να καταστεί το ελληνικό επαγγελματικό σκάφος ανταγωνιστικό έναντι άλλων σημαιών. Θέλω να πιστεύω ότι το ελληνικό επαγγελματικό σκάφος δεν θα χαθεί, όπως χάθηκε η ελληνική σημαία από την κρουαζιέρα», σημείωσε ο κ. Στελλιάτος.


Η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε επίσης, ότι σε  συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα, εκτός από την  άρση του καμποτάζ, την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την απλοποίηση των διατάξεων που αφορούν στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη.

Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο πάλι του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό με σκοπό την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αναφορικά με τα τουριστικά αγκυροβόλια.

Αυτή τη στιγμή πάντως περιμένουν όλοι τις επίσημες ανακοινώσεις  του νομοθετικού διατάγματος για να μελετήσουν τις λεπτομέρειες.

Βέβαια, η απλοποίηση των διατάξεων που αφορούν στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη, είναι πάγιο αίτημα όλων  των  κλάδων του θαλάσσιου τουρισμού.