Το τελευταίο αντίο στο Θόδωρο Σπονδυλίδη…

Όταν «σαλπάρει» κάποιος για το τελευταίο του ταξίδι και αυτός ο κάποιος είναι ένας μεγάλος φίλος της θάλασσας, δεν μπορεί παρά να μας συγκινήσει όλους. Και ο Θόδωρος ήταν αποδεδειγμένα ένας μεγάλος εραστής της θάλασσας, στην οποία αφιέρωσε πολλά.

Η φωτογραφία είναι από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Γλυφάδας στο παλιό δημαρχείο (παραλία Γλυφάδας-πριν χτίσει το καινούργιο δημαρχείο) με φόντο την 3η μαρίνα, την θάλασσα και τα σκάφη που τόσο αγαπούσε.

Γεννήθηκε το 1943 στην Ασβεστόπετρα Κοζάνης με καταγωγή από τον θρυλικό Πόντο. Σπούδασε στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, μελετητή και κατασκευαστή οικοδομών και άλλων έργων για σχεδόν 40 χρόνια. Διακρίθηκε ως αθλητής στο μπάσκετ στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Παντρέυτηκε την επίσης αρχιτεκτόνισσα Ξένια Μίχου-Σπονδυλίδη.
Η αγάπη του για τα κοινά τον οδήγησε στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο Δήμο Γλυφάδας, όπου διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος για 35 συνεχή χρόνια. Υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία το Δήμο Γλυφάδας, ως Δήμαρχος Γλυφάδας για 12 χρόνια (1983-1986 / 1991-1998).

Υπήρξε Εκδότης και ιδρυτής της τοπικής μηνιαίας εφημερίδας «Ανανεωτική κίνηση Γλυφάδας» από το 1975. Επίσης, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Δημάρχων και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Τιμήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης για την προσφορά του στον αγώνα της Ειρήνης.

Η μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα και τα σκάφη αναψυχής ήταν εμφανής καθ? όλη την περίοδο που είχε τη Δημαρχία. Για τον χώρο μας είναι σημαντικό ότι την περίοδο που ήταν Δήμαρχος βοήθησε όλους τους επαγγελματίες του χώρου (ψαράδες-ιδιοκτήτες παραδοσιακών Ελληνικών σκαφών-αντιπροσώπους/κατασκευαστές σκαφών) και επένδυσε ο Δήμος σημαντικά κεφάλαια στις μαρίνες Γλυφάδας. Επίσης βοήθησε με παραχώρηση χώρου και άλλες ενέργειες στην εγκατάσταση του Κέντρου Διάσωσης της Θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα (http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=270)

Ο Θόδωρος και η Ξένια ίδρυσαν το 1984 την εταιρεία Intermarine, μια ενασχόληση από καθαρή αγάπη για την θάλασσα και τα σκάφη αναψυχής, βάζοντας έτσι τις βάσεις για να αναπτυχθεί η εταιρεία στην σημερινή της μορφή.

Το ortsa.gr εύχεται στον Θόδωρο καλό ταξίδι…