Περισσότεροι από 100 οι νεκροί στο ναυάγιο ανοιχτά της Ν. Κορέας

Στους 104 έχει φτάσει ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από τους δύτες στο εσωτερικό του πλοίου. Συνολικά, 198 άτομα αγνοούνται.

ploio-n.korea-2

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τους χειρισμούς των μελών του πληρώματος την ώρα του ναυαγίου.

Ο πρώτος συναγερμός στο πλοίο δόθηκε ύστερα από το τηλεφώνημα ενός αγοριού, που επέβαινε σε αυτό και το οποίο κάλεσε την πυροσβεστική. Το τηλεφώνημα έγινε στις 8:52 της ημέρας που βυθίστηκε, τρία λεπτά μετά την τελευταία στροφή που πραγματοποίησε.

Το αγόρι αυτό, το επίθετο του οποίου είναι Τσόι, βρίσκεται μεταξύ των αγνοουμένων.

«Σώστε μας! Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που νομίζω ότι βυθίζεται» είπε το αγόρι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

ploio-n.korea-3

Το αγόρι κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 119 και από εκεί τον πέρασαν στην πυροσβεστική.

Η κλήση διαβιβάστηκε στην ακτοφυλακή δύο λεπτά αργότερα και ακολούθησαν περίπου 20 άλλες στην πυροσβεστική υπηρεσία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού της πυροσβεστικής στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρειάστηκε να περάσει λίγος χρόνος ώστε να διακριβωθεί για ποιο πλοίο επρόκειτο καθώς το αγόρι βρισκόταν σε σύγχυση.

Ο αξιωματικός της πυροσβεστικής τού ζήτησε να δώσει το τηλέφωνο στον καπετάνιο και το αγόρι απάντησε: «Εννοείτε τον καθηγητή;»

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το χρονικό με τα τελευταία λεπτά του δυστυχήματος, όσο δηλαδή το πλοίο ήταν ακόμη σταθερό και έπλεε.
Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τα μέλη του πληρώματος ζητούσαν επανειλημμένα από τους αξιωματικούς της γέφυρας να τους απαντήσουν σχετικά με το αν θα έπρεπε να δώσουν εντολή για την εγκατάλειψη του πλοίου, ωστόσο δεν πήραν καμία απάντηση.

ploio-n.korea-1

Από τους 476 επιβάτες και πλήρωμα, οι 339 ήταν έφηβοι και εκπαιδευτικοί που πήγαιναν σχολική εκδρομή.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Λι Τζουν-σέοκ, και άλλα μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για αμέλεια. Τραγική ειρωνία, πριν από μερικά χρόνια ο καπετάνιος εμφανιζόταν σε βίντεο της πλοιοκτήτριας εταιρείας να μιλά για την ασφάλεια του πλοίου του.

Επιβάτες κατήγγειλαν ότι μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, εγκατέλειψαν το πλοίο καθώς αυτό βυθιζόταν, ενώ είχε δοθεί εντολή στους ίδιους να παραμείνουν στις καμπίνες τους.

ploio-n.korea-4

Το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι KBS, επικαλούμενο τα πρακτικά της συνομιλίας μεταξύ του πληρώματος και του ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας, αναφέρει ότι είχε δοθεί επανειλημμένως στους επιβάτες η οδηγία να παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Μείνετε εκεί που είστε. Μην μετακινείστε. Θα είναι πιο επικίνδυνο εάν μετακινηθείτε» ήταν η οδηγία που είχε δοθεί στους επιβάτες.

Επί μισή ώρα το πλήρωμα του τρίτου καταστρώματος ρωτούσε τη γέφυρα μέσω ασύρματων συσκευών εάν θα πρέπει να δώσουν την εντολή για εγκατάλειψη του πλοίου, μετέδωσε το KBS. Καμία απάντηση δεν εδόθη.

«Εκείνη τη φάση δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η κατάσταση στη γέφυρα», μετέδωσε το KBS επικαλούμενο δηλώσεις του πληρώματος.

«Συνεχίζαμε τις προσπάθειές μας, αλλά… εφόσον η γέφυρα δεν έδινε καμία εντολή, το πλήρωμα του τρίτου ορόφου ακολούθησε τις οδηγίες του καταστατικού και κάναμε ανακοινώσεις στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους. Το κάναμε τουλάχιστον 3 φορές».

Η ίδια η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας είπε ότι οι ενέργειες ορισμένων από τα μέλη του πληρώματος «ισοδυναμούν με δολοφονία».

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων παραμένουν στον ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, όπου επρόκειτο να φτάσει το πλοίο, αναμένοντας τα δυσάρεστα νέα.

Οι ίδιοι έχουν δώσει δείγματα DNA, ώστε να ταυτοποιηθούν οι σοροί που έρχονται στην επιφάνεια από τους τουλάχιστον 200 δύτες που επιχειρούν στο εσωτερικό του πλοίου.

Σύμφωνα με το BBC, οι περισσότερες καμπίνες έχουν ερευνηθεί, ενώ γίνονται ακόμα προσπάθειες να προσεγγίσουν το εστιατόριο του πλοίου, όπου πιστεύεται ότι παγιδεύθηκαν πολλά άτομα.

πηγή: in.gr