ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Φινάλε στο παγκόσμιο με χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για αθλητές με αναπηρία, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Φάληρο με την Ελλάδα να κατακτά τελικά το χάλκινο μετάλλιο στη κατηγορία SONAR με τους Βασίλη Χριστοφόρου , Αργύρη Νοτάρογλου και Θοδωρή Αλεξά (β.24).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιστιοπλόοι μας έχασαν την ευκαιρία να κερδίσουν τουλάχιστον το ασημένιο μετάλλιο ,αφού βρίσκονταν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης μετά τους αγώνες του Σαββάτου και όλα πήγαν ανάποδα στη τελευταία 8η κούρσα που τερμάτισαν στην 8η θέση.

Έδωσαν έτσι την ευκαιρία στους Γερμανούς αφενός και στους Ισραηλινούς αφετέρου,να κατακτήσουν το χρυσό και ασημένιο μετάλλιο αντιστοίχως με ελάχιστη διαφορά βαθμών, αλλά εξ αιτίας και της αδικαιολόγητης κίτρινης κάρτας που δέχτηκαν από τους κριτές, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσουν από την αρχή την κούρσα με φυσική συνέπεια να μείνουν πίσω χάνοντας μοναδική ευκαιρία να κατακτήσουν τη 2η θέση.

Ανεξάρτητα με την απώλεια του χρυσού και ασημένιου μεταλλίου, οι Έλληνες ιστιοπλόοι μας έκαναν μεγάλη εμφάνιση σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα κόντρα σε παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες κατακτώντας σε αυτόν τον θεσμό, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας ΑμεΑ, ένα παγκόσμιο μετάλλιο.

Παράλληλα, η χώρα μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αυτό το τόσο ενδιαφέρον πρωτάθλημα και οι διοργανωτές απέσπασαν τα συγχαρητήρια των ξένων αποστολών.

**Πρωταθλητές κόσμου αναδείχτηκαν οι Γερμανοί Jens Kroker-Robert Prem- Siggy Mainka με 21 βαθμούς ποινής. Το ασημένιο μετάλλιο πήραν οι Ισραηλινοί
Kohen Dror-Efrati Arnon-Ben Vexler με 23β.

**Στη κατηγορία 2,4 mp το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Ολλανδός Thery Schmitter με β.15,το ασημένιο ο Γερμανός Heiko Kroeger με 24β και το χάλκινο η Αγγλίδα Helena Lukas με 28 β. Οι έλληνες ιστιοπλόοι πήραν τις εξής θέσεις :11ος (β.76) Γ.Δεληκούρας, 19ος (β.122),Ν. Ευσταθιάδης ,20ος (β124),Ν.Πατεράκης,27ος(β171) Κ.Τσατσάκης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Συνεχίζεται στο Φάληρο με δύσκολες καιρικές συνθήκες το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Αθλητών με Αναπηρία.

Την Τρίτη 13/10,οι δυνατοί νότιοι άνεμοι και η βροχή υποχρέωσαν τους διοργανωτές να ματαιώσουν τον δοκιμαστικό αγώνα.

Την Τετάρτη 14/10 Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν η δύναμη του ανέμου που ήταν βορειοδυτικός, δε ξεπέρασε τα 12 ναυτικά μίλια.

Από ελληνικής πλευράς την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιώργος Δεληκούρας στην κατηγορία 2,4 mR ,τερματίζοντας στην 3η θέση. Στην κατηγορία SONAR ο Β. Χριστοφόρου μαζί με τον Α. Νοτάρογλου και το Θ. Αλεξά τερμάτισαν στην 5η θέση.

Την Πέμπτη 15/10 με πολύ συνεφιά και δυνατή βροχή ο Γιώργος Δεληκούρας συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στην κατηγορία 2,4 mR ,τερματίζοντας 1ος στη 2η ιστιοδρομία της ημέρας.

Στην κατηγορία SONAR ο Β. Χριστοφόρου μαζί με τον Α. Νοτάρογλου και το Θ. Αλεξά τερμάτισαν επίσης 1η στη 2η ιστιοδρομία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Στο Φάληρο άρχισαν, από την περασμένη εβδομάδα, με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες για την επίσημη έναρξη των ιστιοδρομιών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας Αθλητών με Αναπηρία (ΑμεΑ) που θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 11-19/10/2009.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 4 ιστιοδρομίες στον pro –regatta αγώνα προετοιμασίας στον οποίο συμμετέχουν 5 ελληνικά και 2 βρετανικά πληρώματα της κατηγορίας 2,4 mR και στις οποίες προηγείται η Αγγλίδα Megan Pascoe, με 2ο το Γιώργο Δεληκούρα.

Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, διεξήχθη διεθνές σεμινάριο διαβάθμισης και πιστοποίησης αναπηρίας, ενώ την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων με τις δηλώσεις συμμετοχής και την καταμέτρηση των σκαφών.

Τη Δευτέρα 12/10 συνεχίστηκε με την καταμέτρηση σκαφών και πανιών και την πιστοποίηση της αναπηρίας των αθλητών από 15 χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί και δηλωθεί 26 μονοθέσια σκάφη 2.4mR, 9 τριθέσια σκάφη Sonar, και 4 διθέσια σκάφη Skud.

Η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ στη Μαρίνα Δέλτα Φαλήρου. Από την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου ξεκινούν οι αγώνες με τη διεξαγωγή 2 ιστιοδρομιών καθημερινά.

Οι αγώνες ολοκληρώνονται την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου με την τελετή της απονομής επάθλων και λήξεως των αγώνων που θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Μαρίνα.

Μεγάλη η συμμετοχή των εθελοντών

Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής να βοηθήσουν στη διοργάνωση τα μέλη των σωματείων της Ε.Ι.Ο και συνδιοργανωτών του πρωταθλήματος. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περί τους 50 εθελοντές και εθελόντριες, που θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα επιτυχίας.

Επίσης στη διάθεση του φίλαθλου κοινού θα υπάρχει σκάφος θεατών το οποίο θα ξεκινά στις 12:00.

Μια έκπληξη περίμενε τους Διοργανωτές του Πρωταθλήματος με την ξαφνική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κου.Γιώργου Παπανδρέου στις Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις της Μαρίνας Δέλτα Φαλήρου και των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Στον Πρωθυπουργό οι διοργανωτές έδωσαν κάρτα διαπίστευσης όπως επίσης και αναμνηστικά των αγώνων, και πήραν την υπόσχεση ότι μια από τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσει να παρακολουθήσει τους αγώνες στον Φαληρικό Όρμο.