Βραζιλιάνικες νότες…δροσιάς…

Βραζιλιάνικες νότες…δροσιάς…

Ο Γιώργος Πετράκης είναι ένας από τους δύο ιδρυτές της Ice Sea
, μιας από τις πιο γνωστές εταιρίες του χώρου με εξειδίκευση στην ψύξη και τον κλιματισμό σκαφών. Η Ice Sea iδρύθηκε το 1980 από το Γιώργο Πετράκη και τον Πάρη Δράκο και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της CLIMMA στο marine air-conditioning και της FRIGOBOAT στο marine refrigerator οι οποίες είναι θυγατρικές της εταιρίας VECO. Είναι επίσης αποκλειστικός αντιπρόσωπος των FISCHER PANDA γεννητριών marine & mobile, καθώς και των αφαλατωτών TECNICOMAR.

Τον συναντήσαμε λοιπόν στα γραφεία τους στην Λ. Ποσειδώνος 34 στον Αλιμο και δείτε τι μας είπε:

ortsa- Πείτε μας κάποια πράγματα για σας. Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το χώρο? Πώς ξεκινήσατε?

Γ.Π.- Ξεκίνησα το 1981 φτιάχνοντας ένα ψυγειάκι ιδιοκατασκευή στα 12V από τα πρώτους Danfoss συμπιεστές που είχαν ξεκινήσει εκείνη την εποχή για ένα βαρκάκι που είχα. Βλέπετε εκείνη την εποχή το ηλεκτρικό ψυγείο σκάφους ήταν για κάποιους που τολμούσαν να συνδέσουν στην μπαταρία του σκάφους καταναλώσεις γύρω στα 50Watt όπως αυτή του Danfoss συμπιεστή και του Intel που όπως θυμούνται οι παλιότεροι, ο συμπιεστής αυτός δούλευε με μια ελαστική μεμβράνη. Ουσιαστικά οι συμπιεστές Danfoss έφεραν την επανάσταση στο ηλεκτρικό ψυγείο. Είδα λοιπόν ότι δεν άδειασαν οι δικές μου μπαταρίες και έπειτα ακολούθησαν κάποια ιστιοφόρα και σιγά σιγά με την εξέλιξη των marine products μπήκα στο χώρο. Αυτή πάντως ήταν η αρχή.

ortsa-Ποια η προσωπική σας σχέση με το σκάφος? Έχετε? Θέλετε να αποκτήσετε?

Γ.Π.- Κατά καιρούς υπήρχαν σκάφη. Τώρα έχω ένα φουσκωτό και είμαι μια χαρά, βολεύει πολύ. Το κυριότερο και αυτό που δεν θα ήθελα ποτέ είναι να βγω έξω από το χώρο της θάλασσας.

ortsa-Στα μικρά μηχανοκίνητα και τα φουσκωτά μπορούμε να βάζουμε ηλεκτρικά ψυγεία? Δεν είναι επικίνδυνο για τις μπαταρίες?

Γ.Π.-Πλέον δεν θεωρείται ρίσκο το ηλεκτρικό ψυγείο όσον αφορά την επικινδυνότητα της μπαταρίας, διότι έχουν βγει κομπρεσέρ πολύ χαμηλής κατανάλωσης που τώρα πια και να μην προσέχει ο πελάτης, είναι πολύ δύσκολο να αδειάσει η μπαταρία. Βέβαια οποιαδήποτε κατανάλωση ακόμα και ένα μικρό φωτάκι, αν κάποιος δεν προσέξει, μπορεί να είναι η αιτία που θα μείνει από μπαταρία.

ortsa-Ποιοι ήταν οι «σταθμοί» στην πορεία σας?

Γ.Π.-Σαν κυριότερος σταθμός ήταν το 1989 όταν μετά από μακρά φιλία με τον Πάρη Δράκο δημιουργήσαμε την εταιρία και έκτοτε παλεύουμε και οι δύο καθημερινά δίπλα δίπλα.

ortsa-Πείτε μας με τρεις λέξεις αυτό που χαρακτηρίζει την επιχείρησή σας.

Γ.Π.-Τεχνογνωσία, συνέπεια και ποιότητα στα προιόντα μας.

ortsa-Ποια η σχέση σας με τους πελάτες?

Γ.Π.-Σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή.

ortsa-Ποια είναι η μεταπωλητική σας εξυπηρέτηση?

Γ.Π.-Μετά την πώληση δίνουμε μεγάλη σημασία γιατί θέλουμε οι πελάτες να μην μένουνε στα λόγια και στο ενθουσιασμό της πώλησης κάτι που παρατηρείται στα ναυτικά σαλόνια που συμμετέχουμε, προσπαθούμε αυτά που λέμε να υλοποιούνται και να έχουν την υποστήριξη. Όλοι άλλωστε πάνε ολιγοήμερες διακοπές και είναι πολύ άσχημο το αν κάτι πάει στραβά να μένουν χωρίς γεννήτριες και κλιματισμό ή ψυγεία. Πραγματικά προσπαθούμε μέσα από την ψυχή μας όχι μόνο εμείς αλλά και το προσωπικό της εταιρίας να αποφεύγονται τέτοιες λυπηρές καταστάσεις.

ortsa-Τι συμβουλή σας έδωσαν και δεν την ξεχάσατε?

Γ.Π.-Μάθε τέχνη κι άστην, κι αν πεινάσεις πιάστην και Αγαθά κόποις κτώνται.

ortsa-Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον?

Γ.Π.Για το μέλλον θέλω να κρατήσω τη συνέπειά μου μέσω της εταιρίας. Δεν επιδιώκω περαιτέρω ανοίγματα εάν δεν μπορώ να καλύψω τα προιόντα που εισάγω και τους πελάτες που χρειάζονται εξυπηρέτηση. Είναι ότι χειρότερο το να ανοίγεται κάποιος και μετά από πολύ δουλειά να βγαίνει ασυνεπής λόγω της κακή οργάνωσης και του λανθασμένου πλάνου.

ortsa-Μια ευχή για τον εαυτό σας?

Γ.Π.-Την καλοκαιρινή περίοδο της δουλειάς μου την περικυκλώνει μια κατάσταση άγχους, έντασης, τρεξίματος, πίεσης και απίστευτης κούρασης. Έτσι η ευχή μου είναι να μπορώ κάθε χρόνο να κάνω διακοπές ξεκούραστες μετά από αυτό το ταχύρρυθμο διάστημα εντατικής εργασίας. ΓιΆ αυτό το βασικότερο από όλα να είμαστε καλά.

ortsa-Έχετε κάποιο «μότο» στη ζωή σας?

Γ.Π.-Μην αφήνεις κάτι για αύριο, ενώ μπορείς να το τελειώσεις σήμερα.

ortsa-Και για να πάμε πιο πέρα από την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, ποια είναι η σχέση σας με τον αθλητισμό? Πώς διατηρείστε σε φόρμα?

Γ.Π.-Με τον αθλητισμό η σχέση μου είναι μπολιασμένη με πάθος. Συγκεκριμένα με τον κλασικό αθλητισμό. Εάν δεν έκανα αυτή τη δουλειά, θα ήθελα πραγματικά να μείνω στον αθλητισμό όντας παλιός αθλητής και να βοηθάω τα νέα παιδιά που ξεκινάνε ως προπονητής στις τεχνικές των αγωνισμάτων ή οποιοσδήποτε παράγοντας του ενεργού αθλητισμού. Πραγματικά εκεί βλέπεις τη θέληση, το έμψυχο υλικό. Είναι ένας χώρος που με συγκινεί. Υπάρχουν νέα άτομα που προσπαθούν να διακριθούν ξεπερνώντας τον εαυτό τους. Είναι πολύ όμορφο να βοηθάς τέτοια άτομα, γιατί τότε τα αποτελέσματα είναι λαμπρά. Όσον αφορά για το πώς κρατιέμαι σε φόρμα όπως και πολλοί άλλοι είναι πια ευρέως διαδεδομένο πιστεύω. Το fitness κυριαρχεί σε κάθε τομέα της ζωής μας, υπάρχει η προβολή από τα ΜΜΕ. Προσωπικά με μια προσεχτική διατροφή χαμηλή σε λίπη και υδατάνθρακες και σαφώς με σωματική άσκηση μπορούμε να κρατήσουμε μια φόρμα, βέβαια ο καθένας σχετικά με τον μεταβολισμό του και με την κράση του.

ortsa-Είναι γνωστό πως σας αρέσει πάρα πολύ η βραζιλιάνικη μουσική. Γιατί την ξεχωρίζετε από τις άλλες μουσικές?

Γ.Π.-Η βραζιλιάνικη μουσική δεν μπορώ να πω ότι είναι η αγαπημένη μου. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως το άκουσμα της είναι ένα μείγμα χαλάρωσης και διέγερσης γιΆ αυτό και ακούγεται πολύ άνετα και κάθε στιγμή.