Ημερίδα Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ – Π.Ε.Ε.Υ. – Θεσσαλονίκη 2010

Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Άλλων Σκαφών, Παρελκομένων, Εξαρτημάτων, Εμπόρων και Υπηρεσιών (Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ – Π.Ε.Ε.Υ) διοργάνωσε την καθιερωμένη πλέον ημερίδα του στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την πληροφόρηση των εταιριών κατασκευής και εμπορίας σκαφών αναψυχής, μηχανών θαλάσσης και ειδών εξοπλισμού της Κεντρικής & Βόρειας Ελλάδας επί των τελευταίων εξελίξεων του κλάδου και των ενεργειών του Συνδέσμου.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αγορά αλλά και το επίκαιρο ζήτημα των νέων φορολογικών μέτρων σχετικά με τα σκάφη αναψυχής.

Όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης υπήρξε η ενημέρωση από τον κ. Αγγελάκη, πρόεδρο του ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ, ότι έχει γίνει ήδη εισήγηση στις αρμόδιες αρχές από τον σύνδεσμο για αύξηση του ορίου μη επιβάρυνσης από τα 10 στα 12 μέτρα και το θέμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Επιπλέον ο σύνδεσμος κοινοποίησε, στα πλαίσια του διαλόγου με το υπουργείο Οικονομικών, ένα ρεαλιστικό τρόπο υπολογισμού/προϋπολογισμού του λεγόμενου Ελάχιστου Ετήσιου Κόστους Χρήσης και Συντήρησης (Ε.Ε.Κ.Χ.Σ.) για σκάφη από 7 έως 12 μέτρα Να αναφέρουμε εδώ ότι όταν το 2002 καταργήθηκε το τεκμήριο για σκάφη αναψυχής έως 10 μέτρα το άμεσο αποτέλεσμα ήταν ο υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων σκαφών κάτω των 12 μέτρων κατά την πενταετία που ακολούθησε, και μάλιστα το 70% αυτών ελληνικής κατασκευής. Ενώ λοιπόν η πολιτεία θεσμοθέτησε μέτρα για την αυτοκινητοβιομηχανία (απόσυρση κτλ) δίνοντας ώθηση σε μία αγορά εισαγμένων αποκλειστικά προϊόντων παράλληλα όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις περί πολέμου στους «σκαφάτους» και μάλιστα αρχικά όπως είχε ανακοινωθεί χωρίς διάκριση, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την ψαρόβαρκα και το φουσκωτό με τις θαλαμηγούς. Μία από τις προτάσεις του συνδέσμου, μεταξύ άλλων, την χρονιά που πέρασε προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν και η παροχή κινήτρων για αγορά σκάφους μέχρι 7 μέτρα για να αναζωογονηθεί η αγορά. Και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι επιδοτώντας ένα μικρό ποσό για αγορά σκάφους τα έσοδα από Φ.Π.Α, εκδόσεις αδειών κτλ είναι πολύ μεγαλύτερα από το συνολικό ποσό της επιδότησης.

6.jpg

Ακολούθησε ενημέρωση από το προεδρείο και για άλλα κλαδικά θέματα όπως η τήρηση του μητρώου κατασκευαστών, η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων κατασκευής σκαφών, η ανάπτυξη των υποδομών του ναυτικού τουρισμού (μαρίνες, γλίστρες κτλ) προκειμένου η τουριστική βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική και βέβαια η δημιουργία αρχής υπεύθυνης για την επιτήρηση της αγοράς όπως επιτάσσουν οι οδηγίες της Ε.Ε για κάθε χώρα μέλος. Σχολιάστηκε ακόμη και το θέμα που προέκυψε σχετικά με τους επίγειους χώρους στάθμευσης σκαφών καθώς δεν υπάρχει σαφώς ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα ενώ στον ίδιο χώρο η δημιουργία parking αυτοκινήτων να είναι νόμιμη όταν πρόκειται για δημιουργία χώρου στάθμευσης trailer να είναι παράνομη.

7.jpg

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ανάλυση που έκανε ο κ. Ζέης, γενικός γραμματέας του συλλόγου, με βάση τα στατιστικά στοιχεία από τα λιμεναρχεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Εκεί λοιπόν καταγράφεται επίσημα ότι με εξαίρεση την τελευταία διετία υπήρξε ραγδαία αύξηση στο αριθμό των μικρών σκαφών αναψυχής σε όλη την επικράτεια. Αύξηση βέβαια που ανακόπηκε από τις οικονομικές εξελίξεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του κοινού για τη θάλασσα και το σκάφος έπαψε να υπάρχει, αυτό που δεν υπάρχει είναι η θετική ψυχολογία για δαπάνες και κατ’ επέκταση, απόκτηση ενός σκάφους. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης, το Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο νέο εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου και τον επισκέφτηκαν συνολικά 119.000 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18% σε σχέση με το 2008. Παρόλα αυτά η κίνηση στην αγορά έχει πτωτικές τάσεις και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Κατά την διετία 2007-2009 παρουσιάστηκε συνολική πτώση πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες κατά. Αντιστοίχως η ίδια εικόνα επικρατεί και στις πωλήσεις κινητήρων σαν άμεσο επακόλουθο. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του σχετικά με το ποιους πληγεί αυτή η οικονομική κρίση και σε ποιους στερεί τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μικρό πλωτό μέσο για ψάρεμα, οικογενειακές διακοπές κτλ.

Η κατάσταση αυτή, από την άλλη, δημιουργεί, τόνισε ο κ. Ζέης, ευκαιρίες για επίδοξους αγοραστές. Οι κατασκευαστές αλλά και αντιπρόσωποι σκαφών, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κρίση, χαμηλώνουν τις τιμές και εμπλουτίζουν τα σκάφη με επιπλέον εξοπλισμό, προς όφελος του καταναλωτή. Σήμερα λοιπόν είναι η καλύτερη στιγμή για αγορά σκάφους σε πραγματικά πολύ καλές ευκαιρίες.

Και βέβαια στις πιέσεις που δέχεται ένας ολόκληρος επαγγελματικός τομέας ήρθε και να προστεθεί (ειδικά για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι κυρίαρχο και όχι άδικα θέμα) το νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία στο Θερμαϊκό κόλπο, με καθολική απαγόρευση του υποβρύχιου ψαρέματος και θέσπιση ορίου 3 κιλών αλιευμάτων ανα σκάφος άσχετα με το πόσοι επιβάτες ψαρεύουν. Το θέμα είναι μεγάλο και θέλει σοβαρή αντιμετώπιση αλλά σε καμία περίπτωση μια μονομερής απαγόρευση δεν έλυσε ποτέ προβλήματα. Εκτός βέβαια αν κάποιος πιστεύει ότι χωρίς ψαροντούφεκο αλλά με στόλους μεγάλων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και ανεξέλεγκτη παράκτια δόμηση και τη ρύπανση που συνεπάγεται το οικοσύστημα του Θερμαϊκού θα επανέλθει σε ισορροπία. Αντιδράσεις για αυτή τη ρύθμιση υπάρχουν ήδη καθώς κα επίσημη ερώτηση του ΣΕΚΑΠΛΑΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας).

8.jpg

Κλείνοντας ανακοινωθήκαν και οι δράσεις του Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ – Π.Ε.Ε.Υ για το νέο έτος που περιλαμβάνουν ασφαλώς τη διοργάνωση του Ναυτικού Σαλονιού για το 2010, ένα κύκλο ημερίδων με συμμετοχές από όλους του εμπλεκόμενους με προτεινόμενα θέματα τον θαλάσσιο τουρισμό, την αλιευτική πολιτική και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης και η πρόταση του συνδέσμου για καθιέρωση της τελευταίας Κυριακής κάθε Μαΐου σαν μέρας θαλάσσιας αναψυχής με σκάφος όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας προωθώντας ουσιαστικά το θαλάσσιο τουρισμό. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κοπή της πίτας για το 2010.