Επιστροφή στα ρηχά: τεχνικές και εξοπλισμός

του Παναγιώτη Λούρα

Η ιδανικότερη εποχή για υποβρύχιο κυνήγι στη ρηχή ζώνη είναι ο χειμώνας. Μεγάλη ποικιλία θηραμάτων βρίσκεται στα σημεία όπου σκάει το κύμα και μας περιμένει να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας , γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η ζώνη από 0 έως 10 μέτρα αποτελεί τη δυσκολότερη ζώνη, όσον αφορά στη σύλληψη θηραμάτων.

riha 01

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το ψάρεμα στα ρηχά δεν είναι η επιλογή μόνο όσων δεν μπορούν να ψαρέψουν βαθύτερα, αλλά και η επιλογή υποβρύχιων κυνηγών με εξαιρετικές ικανότητες.

Στη ζώνη των 0 έως 10 μέτρων μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι τεχνικές και να μας δώσουν εντυπωσιακά θηράματα, ακόμη και ψάρια – τρόπαια. Κέφαλοι, λαβράκια, τσιπούρες,σαργοί, λίτσες και άλλα θηράματα που συνηθίζουμε να βρίσκουμε βαθύτερα, όπως συναγρίδες, λούτσοι και μικρά τονοειδή, ακόμη και μαύρα ψάρια, θα κάνουν το πέρασμά τους από τα ρηχά.
Το ψαχτήρι και το συρτό θα ανταποκριθούν μια χαρά στις απαιτήσεις του ψαροκυνηγού, αρκεί αυτός να διαβάσει σωστά τα σημάδια που σχετίζονται με τη μορφολογία του βυθού, τις καιρικές συνθήκες και την επιλογή της μέρας.

Ρηχό συρτό καρτέρι

Με αυτή την τεχνική μπορούμε να διεγείρουμε την καχυποψία και των πιο δύσκολων θηραμάτων. Χρειάζεται μεγάλη άπνοια και σωστή ρύθμιση στα βάρη μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιλέκο με βάρος πλάτης σε συνδυασμό με τα βάρη στη ζώνη και βάρη στους αστραγάλους. Προσοχή όμως, γιατί με περισσότερα βάρη το σώμα μας θα χτυπάει στον πυθμένα, με αποτέλεσμα η τεχνική να χάνει την αποτελεσματικότητά της.

riha02

Το ελεύθερο μας χέρι σπρώχνει ελαφρά το σώμα μερικά εκατοστά πάνω από τον πυθμένα και έχουμε κολλημένο στο σώμα μας το χέρι που κρατά το όπλο, με τον αγκώνα τραβηγμένο προς τα πίσω. Οι κινήσεις μας είναι αρμονικές, οι πεδιλιές είναι καλό να αποφεύγονται, ενώ η χρήση φακού δεν είναι απαραίτητη. Είναι καλύτερα να βρίσκεται πάνω στη σημαδούρα, για να αποφύγουμε τα χτυπήματα από πέτρες. Είναι πολύ σημαντικό όταν εφαρμόζουμε την τεχνική αυτή, ο ήλιος να βρίσκεται πίσω μας.

Η στολή πρέπει να είναι ζεστή και ελαστική, γιατί μιλάμε για χαμηλές θερμοκρασίες και θέλουμε να είμαστε όσο πιο άνετοι γίνεται. Μια καλή επιλογή είναι σακάκι 6,5 μμ και παντελόνι 5,5 μμ. Το όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι δυνατό και ευέλικτο (90 μέχρι 105 cm).

Ρηχό ψαχτήρι

Το ψαχτήρι θεωρείται η πιο αποδοτική τεχνική. Το ρηχό ψαχτήρι, για να μας δώσει ψάρια, πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, γιατί, όπως προαναφέρθηκε, η ρηχή ζώνη είναι και η δυσκολότερη, καθώς τα ψάρια έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές την ανθρώπινη απειλή και τους ψαροκυνηγούς και έχουν μάθει να κρύβονται πολύ καλά. Γι΄ αυτό, πρέπει να κάνουμε συστηματικό ψάξιμο και να ερευνούμε πολύ καλά και προσεκτικά την είσοδο και την έξοδο της τρύπας καθώς και τις σχισμές, οι οποίες μπορεί να επεκτείνονται σε κανάλια και διαδρομές των ψαριών.

riha03

Χρειάζεται προσοχή τόσο στην είσοδο της τρύπας όσο και στην έξοδό μας από αυτή, πρωτίστως για τη δική μας ασφάλεια, για να μην σφηνώσουμε μέσα και για να μην πιαστεί κάτι από τον εξοπλισμό μας. Γι΄αυτό, φροντίζουμε να μην μεταφέρουμε οτιδήποτε περιττό, π.χ. ψαροβελόνα, σχοινί της σημαδούρας, μαχαίρι κ.λπ. Επίσης, πρέπει να προσέξουμε να μην δημιουργούμε με τα πέδιλα ή με κάποιο σημείο του σώματός μας θολούρα, η οποία να μας εμποδίζει να δούμε στο εσωτερικό της τρύπας. Για την τεχνική αυτή χρησιμοποιούμε μικρού μήκους όπλο, το οποίο χωράει παντού και είναι εύκολο στον χειρισμό, ενώ πρέπει να έχει επίσης μαλακά και «νευρικά» λάστιχα, για γρήγορες βολές. Στη σημαδούρα, καλό είναι να βρίσκεται και ένα πολύ μικρού μήκους όπλο με πενταένα, που ακινητοποιεί το ψάρι χωρίς αυτό να σπαρταρά και μας προσφέρει καλύτερη σκόπευση σε νευρικά θηράματα.

riha04

 

Τα συνηθέστερα μήκη όπλων για αυτή την τεχνική είναι 75 και 82 cm με 17,5 mm λάστιχα και 6,25 mm βέργα. Όπλα 85 – 90 cm χρησιμοποιούμε για ψάρια που βρίσκονται σε πιο ευρύχωρες τρύπες και στα βαθύτερα σημεία τους. Σε περίπτωση βραχώματος, ένα 60άρι με άφτερη βέργα για θανάτωση, μπορεί να δώσει τη λύση.
Ο χειμώνας μπορεί να αποδειχτεί γενικά μια πολύ καλή αλιευτική περίοδος για τον ψαροντουφεκά που γνωρίζει το παιχνίδι των ρηχών.