Συρτή για αρχάριους αλλά και προχωρημένους…

Η συρτή αφρού είναι ένας τρόπος ψαρέματος που μπορεί να ενθουσιάσει τους επίδοξους ψαράδες με τη διαδικασία αλλά και με τα αποτελέσματα του. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται εύκολο και απλό, έχει πολλές τεχνικές και μυστικά. Εδώ θα περιγραφούν μερικά από αυτά με έμφαση σε τεχνικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον να «μυηθεί» στη συρτή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ξεκινώντας και μέχρι να εξερευνήσουμε τους τόπους που θα ψαρεύουμε, καθώς και το τι ψάρια «κρατάει», θα πρέπει να φτιάξουμε αρματωσιά που να δελεάζει πολλών ειδών ψάρια, γενικής χρήσης θα έλεγα, και αργότερα, αποκτώντας εμπειρία αλλά και γνώση του τι ψάρια κρατάει η περιοχή, ειδικεύουμε τις αρματωσιές μας.

Κατασκευή Αρματωσιάς.

Σχήμα: Το ψαράκι υπολογίζουμε να είναι 30-50 μέτρα από το σκάφος και η ταχύτητα 3,5-5 κόμβους αν ψαρεύουμε σε αποχές για κυνηγούς ή 2- 2,5 κόμβους αν ψαρεύουμε κοντά στην ακτή για λαυράκια, μελανούρια και λίτσες.

Εναλλακτικές για αυτοσχεδιασμό.

Δολώματα.

Σκληρά δολώματα

doloma_texnito

Σκληρά δολώματα είναι τα κουταλάκια και τα minnow. Όσο μεγαλύτερα τα ψάρια που ψαρεύουμε, τόσο μεγαλύτερα και τα δολώματα που χρησιμοποιούμε.

Τα παράμαλλα που χρησιμοποιούμε για σκληρά δολώματα πρέπει να είναι από αόρατη πετονιά Νο 0,25-0,35mm. Η μάνα θα πρέπει να είναι από 40αρα πετονιά και να συνδέεται με το παράμαλλο με δυνατό στριφτάρι.

Μαλακά δολώματα

doloma_skliro

Μαλακά δολώματα είναι αυτά που έχουν μαλακή υφή όπως τα χελάκια, τα χταποδάκια, τα ψαράκια κτλ. Τα παράμαλλα που χρησιμοποιούμε με μαλακά δολώματα πρέπει να είναι επίσης από αόρατη πετονιά Νο 0,25mm ενώ η μάνα θα πρέπει να είναι από 30αρα πετονιά.

Όταν ψαρεύουμε με μαλακά δολώματα, θα πρέπει να έχουμε πάντα στην κασετίνα μας μερικά έξτρα. Τα δαγκώματα των κυνηγών είναι τόσο δυνατά που στην κυριολεξία τα διαλύουν και το να μείνουμε από δόλωμα την ώρα που βρήκαμε ψάρια είναι δυσάρεστο.

Όταν σέρνουμε με μαλακά δολώματα, κρατάμε συνήθως χαμηλότερη ταχύτητα από ότι όταν σέρνουμε με σκληρά δολώματα.

Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο δόλωμα
Μέσα σε κολπάκια προτιμούμε να χρησιμοποιούμε ελαφρύ κουταλάκι ή μικρό ψαράκι.

Αν ψαρεύουμε μεγαλύτερα ψάρια σε αποχές, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ψαράκι και με τα αντίστοιχα βαριδάκια να κατεβάσουμε την πετονιά μας στα μεσώνερα.

Στα ανοιχτά, τα μικρά μαλακά ψαράκια ψαρεύουν πολύ καλά στη επιφάνεια ενώ, αν κατεβάσουμε λίγο την πετονιά με τα ανάλογα βαριδάκια και χρησιμοποιήσουμε κουταλάκια, θα…ερεθίσουμε μεγαλύτερους κυνηγούς. Όταν ψαρεύουμε κυνηγούς, θα πρέπει να μην ξεχνάμε να κάνουμε μερικά απότομα τινάγματα στην πετονιά μας, καθώς αυτό ιντριγκάρει τους κυνηγούς να επιτεθούν.

Πότε σέρνουμε.

Οι καλύτερες ώρες να κάνουμε συρτή είναι από το ξημέρωμα μέχρι τις 11-12 και το απόγευμα μέχρι και το σούρουπο.

Σέρνοντας με καλάμι.

Τα καλάμια συρτής είναι ειδικά καλάμια, κοντύτερα από τα συνηθισμένα, και με μεγαλύτερη αντοχή η οποία ποικίλη ανάλογα με το θήραμα που κυνηγάμε. Είναι καλό να προτιμήσουμε ποιοτικό εξοπλισμό ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους την στιγμή της μάχης.

Στην συρτή αφρού θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλάμι 18-30lb αν κυνηγάμε μικρά θηράματα. Αν σέρνουμε στα ανοιχτά, καλό είναι να έχουμε καλάμι μέχρι 50lb, αν πάλι κυνηγάμε μεγαλύτερα ψάρια με μεγαλύτερες ταχύτητες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλάμια με action έως και 130lb. Αν πάλι κάνουμε συρτή βυθού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλάμια χαμηλού action και πιο ψηλά ώστε να ασκείται στο θήραμα μεγαλύτερη πίεση.

Μουλινέ

petonia

Το μουλινέ είναι από τα βασικότερα εργαλεία της συρτής. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το σύστημα φρένων που χρησιμοποιούν.

Lever drag. Είναι μηχανισμοί που δίνουν τη δυνατότητα στον ψαρά να προκαθορίσει την αντίσταση με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό θα πρέπει να ρυθμίζεται πάντα σε επίπεδα κάτω από το 1/3 της αντοχής της πετονιάς.

Star drag. Σε αυτό το σύστημα, ένας αστερωτός κοχλίας ρυθμίζει την αντίσταση που προβάλει το μουλινέ. Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ο ψαράς να ξέρει πόσο κοντά είναι στο σημείο θραύσης της πετονιάς και έτσι διακινδυνεύει να χάσει την αρματωσιά του μαζί με το θήραμα, ιδίως αν αυτό είναι μεγάλο και δυνατό.