Λεπτά υλικά. Κάνουν το ψάρεμα μας ποιο αθλητικό ή μήπως χωρίς αυτά δεν έχουμε επιτυχίες;

Πριν από μερικά χρόνια με το που πήγαινες σε ένα κατάστημα ειδών αλιείας για να πάρεις μισινέζες για ψάρεμα κάποια πράγματα θεωρούνταν δεδομένα.

Για ψάρεμα με αντένα, μάνα διαμέτρου από 0,20 μέχρι 0,28mm και για παράμαλλο από 0,16-0,20mm. Για ψάρεμα casting μάνα 0,40-0,45mm   και παράμαλλο 0,25-0,30mm. Για ψάρεμα από σκάφος συρτής τουλάχιστο 0,65 mm.

petoniap-line

Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει μαζί και οι συνήθειες. Οι μοντέρνοι ψαράδες καταφεύγουν στην χρήση πιο λεπτών υλικών κατασκευασμένων από πιο ποιοτικά υλικά.

Κάποιοι το θεωρούν ως πιο αθλητικό τρόπο ψαρέματος και κάποιοι άλλοι ως must για να μπορέσουν να ξεγελάσουν τα ψάρια. Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι όσο η τεχνολογική ανάπτυξη προχωράει τόσο και ποιο ποιοτικά υλικά με μικρότερη διάμετρο υπάρχουν στην αγορά.

Πριν από μερικά χρόνια για παράδειγμα είχαμε νήματα διαμέτρου 0,30 mm τετράκλωνα ενώ σήμερα μπορούμε να βρούμε στην αγορά δεκαεξάκλωνα νήματα πιο λεπτά από 0,20 mm. Το ίδιο πράγμα εφαρμόζεται και με τις μισίνες. Οι ποιότητα των υλικών σήμερα επιτρέπει στον ψαρά να χρησιμοποιεί λεπτά εργαλεία με περισσότερη αντοχή και δύναμη.

Τι είναι αυτό όμως που οδήγησε τις εταιρείες και τους ψαράδες στην χρήση ποιο λεπτών υλικών?

Η ανάπτυξη του αθλητικού ψαρέματος προϋποθέτει να παλεύουμε ένα ψάρι με λεπτά υλικά και να το νικήσουμε βασιζόμενη στην τεχνική και τον εξοπλισμό μας.

Έτσι λοιπόν αρκετοί οργανισμοί  όπως ο IGFA για να δώσουν επιπλέον κίνητρα για αθλητικά ψαρέματα έθεσαν όρια στα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καταγραφή ενός ρεκόρ στην ερασιτεχνική αλιεία. Σήμερα στον κόσμο του ερασιτεχνικού –ψυχαγωγικού ψαρέματος δεν είναι αυτοσκοπός ποιος θα πιάσει το μεγαλύτερο ψάρι αλλά ποιος θα πιάσει το μεγαλύτερο ψάρι με τα ποιο λεπτά υλικά.

Από την άλλη πλευρά η αύξηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων έχουν πονηρέψει αρκετά τα ψάρια. Αυτό το διαπίστωσα σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησα στον Ινδικό Ωκεανό με σκοπό να συμμετάσχω σε διαγωνισμό ψαρέματος. Μας έδωσαν από ένα καρούλι μισίνα 0,80μμ με ένα αγκίστρι 4/0 και ένα κομμάτι σαρδέλας και μας είπαν να ψαρέψουμε από το σκάφος.

Με το που ρίχναμε το δόλωμα στο νερό τα ψάρια τσιμπούσαν σαν τρελά. Φαγκριά –σφύρνες και διάφορα άλλα ψάρια. Αυτό φυσικά το φαινόμενο δεν θα το δείτε ούτε θα το ζήσετε σε μια πολυαλιευμένη περιοχή της Μεσογείου. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και για να ξεγελάσετε το ψάρι , σίγουρα μια τόσο εμφανής παγίδα δεν θεωρείτε και ότι καλύτερο για να ψαρέψεις. Τα ψάρια με τον καιρό συνηθίζουν τα δολώματα μας και είναι πολύ καχύποπτα στο που θα τσιμπήσουν.

Έτσι λοιπόν για να τα ξεγελάσουμε βασιζόμαστε στα ζωντανά ή ρεαλιστικά δολώματα και στα πολύ λεπτά υλικά . Τώρα για να ενδυναμώσουμε και να αυξήσουμε τις επιτυχίες μας στο ψάρεμα θα χρειαστούμε και τα ανάλογα προϊόντα που θα φιλοξενήσουν τα υλικά αυτά.

Ένα καλό καλάμι και ένας καλός μηχανισμός μπορούν αν μας βοηθήσουν να νικήσουμε ένα ψάρι πολύ μεγαλύτερο από την δύναμη των υλικών μας. Για παράδειγμα έχουμε δει ερασιτέχνες ψαράδες με μισίνα 0,12 και δύναμη 2 κιλών να βγάζουν ψάρια μεγαλύτερα των 2 κιλών. Επίσης πρόσφατα ένας συνεργάτης με την μέθοδο του jigging και leader 40 κιλών νίκησε ένα ψάρι πέραν των 50 κιλών. Φυσικά όσο πιο λεπτά είναι τα υλικά μας τόσο πιο λίγα λάθη καλούμαστε να κάνουμε στην μάχη μας με το ψάρι.

Ο συνδυασμός των δύο

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω ένας ψαράς την σήμερον ημέρα , ένας σωστός ερασιτέχνης ψαράς επιδιώκει δύο πράγματα, στο να πετύχει ένα ψάρι και μια καλή μάχη με το ψάρι. Για να καταφέρει λοιπόν να πετύχει αυτά τα δύο θα βασιστεί σε λεπτά υλικά και καλό εξοπλισμό. Σκοπός του είναι να πιάσει ένα ψάρι το οποίο θα του χαρίσει αλιευτικές συγκινήσεις. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα έχει την ευχέρεια να χαρεί αρκετά λεπτά μάχης με το ψάρι.

Έτσι λοιπόν έχουμε δει την εισαγωγή νέων αλιευτικών μεθόδων όπως είναι το Bologneseτο Εγγλέζικο , το injiku , το light spinning και διάφορες άλλες μέθοδοι όπου τα λεπτά υλικά και τα καλά αλιευτικά εργαλεία συνδυάζονται και δημιουργούν ένα πανίσχυρο αλιευτικό εξοπλισμό.

Καταλήγοντας θα έβγαζε κάποιος το συμπέρασμα ότι  με την χρήση λεπτών υλικών μπορούμε να έχουμε και περισσότερες επιτυχίες αλλά και να ευχαριστηθούμε  πολύ περισσότερο το sport fishing.

Σήμερα τα ψάρια έχουν λιγοστέψει αρκετά , οι πιθανότητες του να πιάσουμε πολλά ψάρια έχουν περιοριστεί αλλά η πιθανότητα του να πιάσουμε ένα καλό ψάρι και να μας δώσει μια καλή μάχη είναι στο χέρι μας.

Όλα τα υλικά ψαρέματος, λεπτά υλικά, πετονιές είναι από τα καταστήματα marina stores