Σκάφη Intrepid – Η τεχνολογία των stepped hulls για ασφάλεια, άνεση και επιδόσεις

Η τεχνολογία των stepped hulls για ασφάλεια, άνεση και επιδόσεις

Του Μάκη Ματιάτου

Τίποτα δεν κάνει τον yachtsman πιο ευτυχισμένο από ένα ασφαλές και χωρίς προβλήματα ταξίδι στη θάλασσα. Αυτό είναι και το moto της Intrepid Boats, του ποιοτικού αμερικάνικου ναυπηγείου, που πάντα προτάσσει πάνω απ? όλα την απαράμιλλη ποιοτική κατασκευή των σκαφών της, βασισμένη στην υψηλή τεχνολογία του σήμερα στην υπηρεσία και ασφάλεια του πελάτη.


Είναι γνωστή σε όλους μας η μεγάλη και αξεπέραστη αμερικάνικη σχολή στα σκάφη ερασιτεχνικού ψαρέματος. Στην Intrepid συναντήσαμε ένα ακόμα τεχνολογικό στοιχείο που κάνει το μεγάλο αυτό αμερικάνικο ναυπηγείο να ξεχωρίζει. Αφορά στην κλιμακωτή γάστρας, που σε σύλληψη, σχεδίαση και ειδικότερα σε επιδόσεις διαφέρει στο πλωριό τμήμα των βαθμίδων, έχοντας μια πιο «απότομη» κατά την διαμήκη έννοια και κατά μήκος της καρίνας γωνία, που αλλάζει και τη διαγωγή. Με άλλα λόγια, από πλώρη μέχρι πρύμη η βαθμίδα διαμορφώνεται ως προς τη γωνία, έτσι ώστε το σκάφος στο πλανάρισμα ταξιδεύει με κάπως πιο ανασηκωμένη πλώρη, κρατώντας το σκάφος πάνω πιο «στεγνό» από νερά και spray. Στην ειδική αυτή σχεδίαση της κλιμακωτής γάστρας οφείλονται και ορισμένες άλλες αρετές που παρουσιάζουν μοντέλα του ναυπηγείο, όπως είναι αβίαστη ικανότητα σε στροφές και μανούβρες. Καθώς το σκάφος επιχειρεί μια στροφή, η πλώρη τείνει να χαμηλώσει περισσότερο και κάτω από ειδικές συνθήκες, μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο σκάφος. Αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ένα Intrepid γιατί το κυρτό σαν τουλίπα σχήμα της πλώρης δίνει επιπλέον άντωση, που συμβάλει θετικά στην απόδοση των chines στο ανασήκωμα της πλώρης.


Η σχεδίαση του κύτους είναι από τα πιο δυνατά σημεία της Intrepid, που σημαίνει «Απτόητος». Η τοποθέτηση του κέντρου βάρους στην ιδανική θέση κατά τη σχεδίαση γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, που προσφέρει στο σκάφος ένα πάρα πολύ καλό ζύγισμα στο πλανάρισμα. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα μετεώρισης πάνω σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι σαν να πετάει πάνω από «επίπεδα» κύματα, με ένα πολύ μικρό κραδασμό. Το ταξίδι είναι στην κυριολεξία «στεγνό» ενώ το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλό, σε σημείο που δεν εμποδίζει την κουβέντα μεταξύ των επιβαινόντων.


Έχουμε κατά καιρούς μιλήσει για τις ιδιότητες των stepped hulls. Στην περίπτωση της Intrepid, το ταξίδι με κυματισμό είναι ίσως το πιο γλυκό και «επίπεδο». Συνήθως, όταν ταξιδεύουμε κόντρα στον καιρό, το σκάφος σκαμπανεβάζει, βουτώντας την πλώρη του στο επερχόμενο κύμα. Στις γάστρες της Intrepid αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Είναι σαν να ταξιδεύουν περνώντας ανάμεσα από τις κορυφές των κυμάτων αντί να ανασηκώνουν την πλώρη.


Ταξιδεύοντας πάνω σε ένα Intrepid, αν πέσουμε σε κύμα που έρχεται υπό διαφορετική γωνία από τα άλλα, αντί να γύρει πάνω σε ένα chine όπως συμβαίνει συνήθως, παραμένει στο οριζόντιο επίπεδο πάνω στο οποίο ταξιδεύει. Είναι αυτή η διαφορετική αίσθηση ευστάθειας και ασφάλειας, που κάνει εντύπωση και μας πείθει για τη σκοπιμότητα της μεταβλητής γωνία των chines από πλώρη σε πρύμη και που προωθεί την τεχνολογία σε άλλα επίπεδα επιδόσεων και ασφάλειας. Δεν είναι τυχαίο πως, ενώ η Intrepid δεν έχει την προϊστορία άλλων παραδοσιακών αμερικάνικων ναυπηγείων, είναι σήμερα ίσως πιο εξελιγμένη από πολλά γνωστά μεγάλα ονόματα του χώρου.

Αντιπρόσωπος:
ΕΚΚΑ Σκάφη, Δαβάκη 2 & Λεωφ. Ποσειδώνος, 174 55 Άλιμος, τηλ. 210-98.48.992,
[email protected], www.ekkayachts.gr.