Αντικλεπτικό σύστημα από τη YAMAHA

description

Η Yamaha ενσωματώνει το αντικλεπτικό σύστημα Y-COP σε όλες τις εξωλέμβιες από 30 έως 100 ίππους.

Πόσο συχνά έχετε αναρωτηθεί γιατί το αυτοκίνητό σας μπορεί να διαθέτει αντικλεπτικό σύστημα ενώ η εξωλέμβιά σας, όχι ? Όπως θα περιμένατε η Yamaha, No 1 κατασκευαστής εξωλεμβίων στον κόσμο αναγνώρισε αυτή την ανάγκη και φέρνει την επανάσταση στην απόλυτη προστασία της περιουσίας σας, τοποθετώντας το αντικλεπτικό σύστημα Y-COP (Yamaha Customer Outboard Protection) σε όλες τις εξωλέμβιες παραγωγής 2010 από 30 έως 100 ίππους.

Αυτό το απλό στη χρήση και αποτελεσματικό σύστημα, κλειδώνει και ξεκλειδώνει τη μηχανή σας, επιλέγοντας την αντίστοιχη επιλογή στο τηλεχειριστήριό του, όπως ακριβώς και στο αυτοκίνητό σας. Παράλληλα ένα ειδικό αυτοκόλλητο στο καπάκι της εξωλέμβιας προειδοποιεί την ύπαρξη του συστήματος Y-COP με αποτέλεσμα να απομακρύνει τους «ανεπιθύμητους» επισκέπτες από το σκάφος σας.

description

Απλό στη χρήση:

Το σύστημα Y-COP χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο για το κλείδωμα της εξωλέμβιας, και κατ? επέκταση του σκάφους σας. Το χειριστήριο στέλνει σήμα στον δέκτη που είναι τοποθετημένος στο σκάφος μέσω του κόμβου LAN (Ηλεκτρονικό Σύστημα Δικτύου). Στη συνέχεια το σήμα μεταδίδεται στη μονάδα ελέγχου ECM (Engine Control Module) που υπάρχει σε όλες τις εξωλέμβιες ηλεκτρονικού ψεκασμού, μέσω της καλωδίωσης LAN. Η μονάδα ελέγχου αναγνωρίζει το σήμα και ξεκλειδώνει την εξωλέμβια επιτρέποντας την εκκίνηση του κινητήρα.
Όλοι οι κινητήρες χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο NMEA 2000 με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η σύνδεση με διάφορα ηλεκτρονικά αξεσουάρ και να επιτρέπεται η διακίνηση πλήθους πληροφοριών προς τον χρήστη όπως ο έλεγχος λειτουργιών του κινητήρα, η διαχείριση καυσίμου κ.α

Απόλυτη Προστασία:

Ο δέκτης και η καλωδίωση του Y-COP έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να τοποθετούνται και να χρησιμοποιούνται πολύ εύκολα – απλά συνδέστε το. Ακολουθήστε τις οδηγίες και είστε απόλυτα προστατευμένοι. Επιπλέον, το Y-COP είναι τόσο έξυπνο που μπορεί και κλειδώνει τον κινητήρα σε τυχόν παραποίηση ή καταστροφή του συστήματος Y-COP, επιτρέποντας τη λειτουργία του σε ιδιαίτερα χαμηλές στροφές.

Γνήσια Αξεσουάρ Yamaha:

Το Y-COP προστατεύει απόλυτα τον κινητήρα σας από κάθε είδους παραβίαση και κλοπή. Εάν, θέλετε να αισθάνεστε ακόμα πιο ασφαλής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κλειδαριές Smartlock ή Nutlock που διαθέτει η Yamaha.

Το Y-COP είναι ενσωματωμένο ως στάνταρ εξοπλισμός στις ακόλουθες μηχανές παραγωγής 2010 και έπειτα:

Κινητήρες με Χειριστήριο: F100DET / F80BET / F60CET / FT60DET / F50FET / FT50GET / F40FET / F30BET
Κινητήρες με Λαγουδέρα: F40FEHD / F30BEHD

description

description

Λειτουργία Y-COP σε εξωλέμβια με Χειριστήριο

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε 18 συχνές ερωτήσεις που αφορούν το Y-COP

E1: Τι σημαίνουν τα αρχικά Y-COP?

Το Y-COP προέρχεται από τη συντομογραφία των λέξεων “ Yamaha Customer Outboard Protection” Αυτό και μόνο τα λέει όλα !

E2: Πόσο εύκολη είναι η χρήση του Y-COP?

Το σύστημα του Y-COP είναι απλό στη λειτουργία και εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη! Ένα μικρό, πλήρως αδιάβροχο, χειριστήριο κλειδώνει και ξεκλειδώνει τον κινητήρα του σκάφους σας. Το χειριστήριο διαθέτει δύο κουμπιά για τον έλεγχο των λειτουργιών. Για να ενεργοποιήσετε το immobilizer (κλείδωμα κινητήρα), απλά γυρίστε τον διακόπτη του κινητήρα στη θέση OFF και πατήστε το κουμπί LOCK στο χειριστήριο, έως ότου ακούσετε μια φορά τον ήχο όπου θα επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση του immobilizer. Για να απενεργοποιήσετε το immobilizer, απλώς πατήστε το κουμπί με την ένδειξη UNLOCK έως ότου ακουστεί δύο φορές ο ήχος που θα επιβεβαιώνει την απενεργοποίηση του immobilizer και ο κινητήρας να μπορεί να ξεκινήσει κανονικά.

Ε3: Γιατί χρειάζομαι το Y-COP όταν το σκάφος μου διαθέτει ήδη κλειδί εκκίνησης?

Το κλειδί εκκίνησης του κινητήρα προσφέρει ένα βασικό επίπεδο ασφάλειας στο σκάφος σας, μιας και τα συγκεκριμένα κλειδιά μπορούν να κλαπούν ή να αφαιρεθούν και η κλειδαριά να παραβιαστεί πολύ εύκολα με αποτέλεσμα ο κινητήρας να λειτουργήσει κανονικά. Το σύστημα Y-COP ακινητοποιεί τον «εγκέφαλο» του κινητήρα καθώς και τον διακόπτη εκκίνησης με αποτέλεσμα την πλήρη ακινητοποίηση της μηχανής.

Ε4: Το Y-COP εμποδίζει την αφαίρεση της εξωλέμβιας από τον καθρέπτη του σκάφους, και αν ναι τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?

Οι κινητήρες της Yamaha από 30 έως 100hp είναι σχετικά ελαφριές, με αποτέλεσμα η αφαίρεση και μετακίνηση τους από τον καθρέφτη του σκάφους να είναι δυνατή. Παρόλαυτά, όταν το Y-COP έχει ενεργοποιηθεί και η εξωλέμβια είναι κλειδωμένη, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ενεργοποίηση του immobilizer από το τηλεχειριστήριο, ακόμα και αν έχει τοποθετηθεί σε άλλο σκάφος, με διαφορετικό χειριστήριο ή πίνακα διακοπτών. Αυτό σημαίνει ότι το Y-COP αποτρέπει την κλοπή της μηχανής, αφού η εκκίνησή της είναι αδύνατη χωρίς το τηλεχειριστήριο. Επάνω στο καπάκι της εξωλέμβιας υπάρχει τοποθετημένη αυτοκόλλητη σήμανση, όπου προειδοποιεί την ύπαρξης συστήματος Y-COP στην εξωλέμβια.

Ε5: Γιατί το Y-COP είναι τοποθετημένο μόνο σε εξωλέμβιες από 30 έως 100 ίππους?

Προς το παρόν το σύστημα Y-COP είναι μόνο διαθέσιμο σε μοντέλα εξωλεμβίων 2010 με ιπποδύναμη από 30 έως 100 ίππους. Αυτές οι μηχανές, συνήθως, τοποθετούνται σε σκάφη μήκους 4 έως 6 μέτρων. Δυστυχώς τα συγκεκριμένα σκάφη είναι εύκολος στόχος για κλοπή, αφού συχνά αφήνονται επάνω σε τρέϊλερ, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις εξωλέμβιες να είναι εύκολη υπόθεση.

Δεδομένου ότι το σύστημα Y-COP κλειδώνει την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα της μηχανής, η ύπαρξη του συγκεκριμένου συστήματος είναι μόνο δυνατή σε εξωλέμβιες που διαθέτουν τέτοια μονάδα. Η κύρια λειτουργία της ηλεκτρονικής μονάδας είναι να ελέγχει τον ηλεκτρονικό ψεκασμό (EFI- Electronic Fuel Injection). Στις μηχανές που δεν έχουν σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου κάτω των 25 Ίππων, είναι αδύνατη η τοποθέτηση του συστήματος Y-COP.

Ε6: Μπορεί να τοποθετηθεί το Y-COP σε μοντέλα παραγωγής πριν το 2010?

Θεωρητικά, η τοποθέτηση του Y-COP σε μοντέλα παραγωγής πριν το 2010 είναι δυνατή, αρκεί η μηχανή να είναι Ηλεκτρονικού Ψεκασμού και όχι Καρμπυρατέρ. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η αλλαγή και αντικατάσταση πολύπλοκων ηλεκτρονικών ανταλλακτικών είναι απαραίτητη, με αποτέλεσμα η τοποθέτηση συστήματος Y-COP σε εξωλέμβια ηλεκτρονικού ψεκασμού προηγούμενων ετών να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Ε7:Τι γίνεται σε περίπτωση που χαθούν τα χειριστήρια?

Οι καινούργιες εξωλέμβιες μηχανές με το σύστημα Y-COP συνοδεύονται με δύο χειριστήρια. Σε περίπτωση που χάσετε το ένα από τα δύο, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο συνεργάτη Yamaha ο οποίος θα σας προμηθεύσει με καινούργιο χειριστήριο αφού πρώτα φροντίσει να αντιγράψει το σήμα από την άλλη μονάδα και να σας το αντικαταστήσει. Σε περίπτωση που χαθούν και τα δύο τηλεχειριστήρια, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. (Αποκλειστικός διανομέας της Yamaha Motor Co. Ltd στην Ελλάδα) όπου για λόγους ασφαλείας είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος να προβεί στην επανεγκατάσταση ολόκληρου του συστήματος Y-COP.

Ε8: Είναι μεγάλο ρίσκο εάν υπάρχουν και τα δύο τηλεχειριστήρια στο σκάφο?

Στην πραγματικότητα, σας συνιστούμε να έχετε και τα δύο χειριστήρια στο σκάφος σας όταν αυτό είναι εν κινήσει. Ο οδηγός πρέπει να έχει επάνω του το ένα χειριστήριο, ενώ το δεύτερο να είναι τοποθετημένο σε ασφαλές σημείο του σκάφους και να αφαιρείται όταν δεν είστε παρών. Επίσης, ο εξουσιοδοτημένος συνεργάτης μας μπορεί να φροντίσει να σας προμηθεύσει με περισσότερα από δύο τηλεχειριστήρια (κατόπιν ζητήσεως) με μέγιστο αριθμό τα πέντε.

Ε9: Τι γίνεται σε περίπτωση που πατηθεί το κουμπί κλειδώματος στο τηλεχειριστήριο, όταν η μηχανή είναι εν κινήσει?

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας μιας και το σύστημα Y-COP απενεργοποιείται αυτόματα όταν η μηχανή είναι σε λειτουργία. Έτσι δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα όταν ο κινητήρας είναι εν κινήσει και πατηθεί το κουμπί κλειδώματος στο χειριστήριο.

Ε10: Τι γίνεται στην περίπτωση που ξεχάσω να απενεργοποιήσω το Y-COP και προχωρήσω στην εκκίνηση της μηχανής?

Εάν δοκιμάσετε να εκκινήσετε τη μηχανή (μέσω του διακόπτη) ενώ δεν έχετε απενεργοποιήσει το Y-COP από το χειριστήριο, τότε απλά η μηχανή δεν θα ξεκινήσει, παρόλο που η μίζα θα ενεργοποιηθεί και ο ήχος θα ακουστεί μια φορά. Επίσης, στο στροφόμετρο θα εμφανιστεί η ένδειξη “¬-“. Όταν απενεργοποιήσετε το immobilizer του κινητήρα από το χειριστήριο, τότε ο ήχος θα ακουστεί 2 φορές, θα εμφανιστούν οι αντίστοιχες ενδείξεις στο στροφόμετρο και η μηχανή θα είναι έτοιμη για εκκίνηση.

Ε11: Υπάρχει περίπτωση το Y-COP να τεθεί εκτός λειτουργίας ή να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα?

Το σύστημα Y-COP είναι τόσο απλό στη συναρμολόγηση του με αποτέλεσμα να αποτελείται από ελάχιστα μέρη. Στην απίθανη περίπτωση που το σύστημα τεθεί εκτός λειτουργίας εν κινήσει, τότε το σύστημα θα απενεργοποιηθεί αυτόματα και ο κινητήρας θα λειτουργήσει κανονικά σε χαμηλές στροφές, τόσες ώστε να φτάσετε με απόλυτη ασφάλεια στον προορισμό σας.

Ε12: Χρειάζονται επιπλέον μετατροπές στο σκάφος για τη λειτουργία του Y-COP?

Το μοναδικό εξάρτημα που τοποθετείται στο σκάφος είναι η μονάδα ασφαλείας του immobilizer που περιέχει την κεραία και τον δέκτη του συστήματος και το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε εντός του σκάφους. Αυτή η μονάδα συνδέεται με την καλωδίωση των LAN σε έναν από τους κεντρικούς κό να σας προτείνει σε ποιο σημείο του σκάφους μπορεί να τοποθετηθεί η κεντρική μονάδα. Για αυτό το λόγο, η ύπαρξη του Y-COP δεν προϋποθέτει καμία απολύτως μετατροπή του σκάφους σας.

Ε13: Σε περίπτωση κλοπής μπορεί η κινητή μονάδα που περιέχει την κεραία και τον δέκτη να αφαιρεθεί?

Σε περίπτωση που η μονάδα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στο σκάφος και κλαπεί ενώ έχετε ενεργοποιήσει το Y-COP τότε η εκκίνηση της μηχανής είναι και πάλι αδύνατη. Εάν στην απίθανη περίπτωση καταστραφεί παντελώς ολόκληρο το σύστημα, τότε η λειτουργία της μηχανής είναι δυνατή αλλά μόνο σε πολύ χαμηλές στροφές.

Ε14:Το νέο σύστημα και η μονάδα είναι αδιάβροχα?

Το νέο σύστημα Y-COP και η μονάδα ελέγχου (κεραία και δέκτης) είναι το ίδιο αδιάβροχα όπως και η εξωλέμβιά σας. Πιο συγκεκριμένα η μονάδα ελέγχου έχει κατασκευαστεί από τα ίδια αδιάβροχα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μοναδικά θαλάσσια οχήματα Waverunners της Yamaha.

Ε15: Πόσο διαρκεί η τοποθέτηση του Υ-COP?

Η τοποθέτηση του συστήματος και της κεντρικής μονάδας είναι πάρα πολύ απλή,εύκολη και καθόλου χρονοβόρα.

Ε16:Μπορώ να μην τοποθετήσω ( και ενεργοποιήσω) το σύστημα Y-COP στη νέα μου εξωλέμβια?

Η τοποθέτηση του συστήματος Y-COP πραγματοποιείται μόνο από τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες Yamaha. Με την ενεργοποίηση του, η μηχανή σας θα είναι ΜΟΝΙΜΑ προστατευμένη από τυχόν κλοπή. Εάν για κάποιο λόγο δεν επιθυμείτε την τοποθέτηση του Y-COP τότε ζητήστε από τον συνεργάτη μας να μην προβεί στη διαδικασία ενεργοποίησης. Μιας και η λειτουργία του συστήματος είναι τόσο απλή και αποτελεσματική, εμείς σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το νέο αντικλεπτικό σύστημα για την απόλυτη προστασία της μηχανής σας και του σκάφους σας.

Ε17: Το νέο σύστημα Y-COP υπάρχει και στις εξωλέμβιες με λαγουδέρα?

Το σύστημα Y-COP υπάρχει σε όλες τις εξωλέμβιες μηχανές παραγωγής 2010 από 30 έως 100 ίππους και φυσικά και σε αυτές που έχουν λαγουδέρα. Παρόλο που οι μηχανές αυτές δεν διαθέτουν δίκτυο LAN και η κεντρική μονάδα του Y-COP συνδέεται κατευθείαν με τη μηχανή, το immobilizer λειτουργεί κανονικά. Επίσης το Y-COP μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και σε εξωλέμβιες με χειριστήριο που έχει τοποθετηθεί εκ των υστέρων το κιτ λαγουδέρας.

Ε18: Οι ασφαλιστικές εταιρίες αναγνωρίζουν το Y-COP ως πλεονέκτημα?

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες γνωρίζουν την ύπαρξή του και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του, παρόλο που το νέο σύστημα Y-COP είναι καινούργιο. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας συνιστούμε να αναφέρετε την ύπαρξη του συστήματος στην εξωλέμβια (και κατ΄επέκταση στο σκάφος σας) όταν επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ
14o χλμ. Ε.Ο Αθ. Λαμιας

145 10 Κηφισια
τηλ 210 6293400, 210 6201745

yamaha