Τέντα για το σκάφος

Ζούμε σε μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια. Η τέντα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι απαραίτητη, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες για την προστασία μας, στο σπίτι, στην παραλία, στο σκάφος ή στη βάρκα μας.

tenta-2

Η τέντα είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ, ιδίως για το μικρό σκάφος, το ιστιοφόρο και το φουσκωτό. Ορισμένες φορές η τέντα ανήκει στον standardεξοπλισμό του σκάφους. Αν όχι, υπάρχουν στην αγορά πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν τέντες σκαφών.

Όμως χρειάζεται προσοχή για να προμηθευτεί ο ιδιοκτήτης μία τέντα ανάλογα με τις ανάγκες του και τις προτιμήσεις του, σε λογική φυσικά τιμή, αλλά με καλό υλικό, σωστή κατασκευή και τοποθέτηση.

Η τέντα του ήλιου.

Ή μπίμινι, είναι η τέντα στην πρύμνη, αρκετά εύκολη στη χρήση της, δεμένη στο rollbar του σκάφους. Η τέντα αυτή καλύπτει την πρύμνη και την κονσόλα. Αποφύγουμε να τη χρησιμοποιούμε όταν ταξιδεύουμε με ταχύτητα, γιατί «κόβει» το δρόμο του σκάφους και χτυπιέται από τον αέρα. Είναι ιδανική όταν ταξιδεύουμε με μικρές ταχύτητες, γιατί προφυλάσσει από τον ήλιο, τον κυβερνήτη και τους επιβάτες.

Ανάλογα με τι προτιμά ο κάθε ιδιοκτήτης, η τέντα του ήλιου, μπορεί να κατασκευαστεί με πλαϊνά που κλείνουν σχηματίζοντας έτσι ένα δωμάτιο στην πρύμνη του σκάφους.

Μπορεί επίσης να ενωθεί και με την τέντα πλεύσης, δημιουργώντας, ανάλογα φυσικά με το μήκος του σκάφους, ένα μεγαλύτερο και άνετο χώρο διαμονής και ύπνου για τους επιβάτες. Μία καλή σκέψη, είναι άνοιγμα/παράθυρο με σίτα στα πλαϊνά για περισσότερη δροσιά το βράδυ.

tenta-1

Η τέντα πλεύσης

Ονομάζεται έτσι γιατί τη χρησιμοποιούμε όταν ταξιδεύουμε. Μας προφυλάσσει από τον αέρα, το spray και το κύμα όπως χτυπάει το σκάφος ταξιδεύοντας. Η τέντα πλεύσης επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να τολμήσει και κάποιες χειμερινές θαλασσινές εξορμήσεις και βέβαια σχηματίζει και την καμπίνα για ύπνο και το χώρο όπου έχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα, ρούχα κλπ.

Σε καμία περίπτωση η τέντα πλεύσης δεν πρέπει να εμποδίζει την ορατότητα του κυβερνήτη, διαφορετικά θα χρησιμοποιείται μόνο σαν δωμάτιο. Το ύψος και το πλάτος εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη και από το μέγεθος του σκάφους.

Στο μπροστινό μέρος της, υπάρχει συνήθως ένα παράθυρο για περισσότερο φως και δροσιά. Όπως και στην τέντα ήλιου, και εδώ είναι καλό να υπάρχουν στα πλαϊνά παράθυρα με σίτες για δροσερό αεράκι την ώρα του ύπνου.

Υλικά κατασκευής

Η τέντα στηρίζεται σε ανοξείδωτο ή αλουμινένιο σκελετό. Και τα δύο υλικά είναι καλά, η διαφορά τους είναι ότι ο αλουμινένιος σκελετός είναι πιο ελαφρύς από τον ανοξείδωτο.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, από τον κατασκευαστή, στη βάση που θα συγκρατήσει την τέντα επάνω στο σκάφος. Ο αλουμινένιος σκελετός είναι ιδανικός για τις βάσεις που είναι κολλητές στα μπαλόνια, επειδή είναι πιο ελαφρύς.

Μην κάνετε οικονομία στην αγορά του πανιού της τέντας. Το πανί πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας, κατάλληλο για τη θάλασσα και με αντοχή στο χρόνο. Αν διαλέξετε ένα φθηνότερο πανί και μετά από δύο ή τρία καλοκαίρια έχει καταστραφεί, έχετε βέβαια στην κυριολεξία πετάξει τα λεφτά σας.

Το αδιαβροχοποιημένο πανί είναι το καλύτερο θα προφυλάξει εσάς και τα πράγματα σας από μία ξαφνική, καλοκαιρινή, δροσιστική βροχή!

Προσοχή στην επιλογή του χρώματος. Το άσπρο αφήνει τον ήλιο να περνά, φωτίζει αλλά δεν κάνει καλή σκιά. Το μπλε, που είναι άλλωστε και το χρώμα που συναντάμε πιο πολύ, ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία, αλλά χαρίζει καλύτερη σκιά. Ο συνδυασμός του χρώματος αυτού με τα πλαϊνά παράθυρα για να κυκλοφορεί ο αέρας, είναι η καλύτερη λύση.

Οι αψίδες στήριξης ή κάθε άλλη κατασκευή, είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της τέντας. Θα πρέπει να είναι εύκολες στο στήσιμο και στο ξεστήσιμο αλλά και στην αποθήκευση.

Τέλος, πολύ σημαντικό μέρος της κατασκευής είναι ο τρόπος που «δένει» η τέντα στο σκάφος. Αν ο κατασκευαστής την κάνει με μπουτούζια, φερμουάρ, λάστιχα κτλ, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπαίνει και βγαίνει εύκολα και ότι στηρίζεται και τεντώνει σωστά. Αν προσέξετε, θα δείτε γύρω σας σκάφη με απίστευτα δύσκολες πατέντες για να κουμπώνει η τέντα, κυβερνήτες και πληρώματα να βρίζουν κόβοντας τα χέρια τους, τέντες να κόβονται και να μένουν τα μπουντούζια κολλημένα και πολλά άλλα τα οποία εμείς θέλουμε να αποφύγουμε!

Επειδή, η τέντα στο σκάφος μας είναι απαραίτητη για να απολαύσουμε όμορφες και ξεκούραστες διακοπές, χωρίς εγκαύματα και άλλα προβλήματα, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε επαγγελματία, που εξειδικεύεται στην κατασκευή αυτή, αφού βέβαια κάνουμε μία σωστή έρευνα αγοράς.