Σεμινάριο με τον Ανδρέα Κωστανάσιο

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου Γλαύκος το σεμινάριο που ήταν αφιερωμένο στη σύλληψη των μαύρων ψαριών.

Εισηγητής ήταν ένας από τους κορυφαίους ψαροντουφεκάδες και μετρ του είδους, ο Ανδρέας Κωστανάσιος, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην επιτυχία της σύλληψης των συγκεκριμένων ειδών.

Για το κάθε είδος ψαριού ξεχωριστά (στήρα, πίγγα, ροφό, σφυρίδα) έγινε ανάλυση για τους τόπους εύρεσης και τρόπους εντοπισμού του, για τις τεχνικές προσέγγισης, τις σωστές και αποτελεσματικές βολές και φυσικά τον απαιτούμενο κάθε φορά εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Στό θέμα του εξοπλισμού έγινε αρκετά μεγάλη αναφορά στα όπλα και τα σεταρίσματα (εκεί έγιναν πολλές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες), ενώ ο ομιλητής είχε φέρει στο σύλλογο μέρος του εξοπλισμού του και ανέλυσε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο κατασκευής του, τις πατέντες του (!!!!) και τον τρόπο χρήσης τους στη θάλασσα.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον όλων για το ροφό και την σφυρίδα κυρίως, με αποτέλεσμα η αναφορά στα δύο αυτά είδη να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σεμιναρίου αλλά και γενικότερα της ψαροσυζήτησης που έγινε.
Η παρουσίαση πλαισιονόταν πολύ συχνά και από πολύ παραστατικό σκιτσάρισματα από τον ταλαντούχο και σε αυτό εισηγητή, ο οποίος σε χρόνο μηδέν μεταμόρφωνε τον λευκό πίνακα σε βυθό γεμάτο θαλάμια και μονόπετρα με ευτραφείς ροφούς και σφυρίδες, δημιουργώντας έτσι και εικόνα για τα λεγόμενά του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τρόπο που μπορούμε να βρίσκουμε τα σημεία που γνωρίζουμε ότι έχουν ενδιαφέρον, τα στίγματα δηλαδή, χωρίς την χρήση GPS και βάζοντας σημάδια στην ακτή, κυρίως σε κολυμπητά ψαρέματα που δεν είναι δυνατή. Πλαστικά ταμπελάκια, ανεξίτηλος μαρκαδόρος και σκιτσάρισμα των σημαδιών μέσα από τη θάλασσα δηλαδή και ποτέ δεν κολυμπάς ψάχνοντας στα τυφλά…

Παρών στο σεμινάριο ήταν και ο Κώστας Μακρής (3η θέση στο Πανελλήνιο 2009), φίλος και μόνιμο ψαρευτικό ζευγάρι του ομιλητή (DALTONS….), ο οποίος συμπλήρωνε με συχνές και ουσιώδεις παρεμβάσεις σε όσα λέγονταν.
Εντύπωση σε όλους προκάλεσε το ότι και οι δύο ανέφεραν με ευκολία τα ακριβή στίγματά τους, τις κατάλληλες εποχές να πας, το είδος ψαριών που κρατούν και γενικά όλα όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν τα λέμε στον οποιονδήποτε…

Οι αφηγήσεις με όμορφες ψαροϊστορίες στο τέλος για ακόμα μία φορά καλά κράτησαν!
Ο σύλλογος “Γλαύκος” ευχαριστεί τον Ανδρέα Κωστανάσιο και όλους όσους συμμετείχαν.