Σεμινάρια Α΄ βοηθειών και ναυαγοσωστικής, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αλιβερίου

Σεμινάρια Α΄ βοηθειών και ναυαγοσωστικής, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αλιβερίου

«Αξίζουμε να ζούμε σε μια χώρα ναυτική και κατεξοχήν θαλασσινή, με ασφάλεια και προστασία στις ακτές και πισίνες»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εβδομάδας δράσης που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αλιβερίου, από 20 έως και 24 Μαΐου 2009 στο Αλιβέρι.


Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ταμυναίων, είχαν τη τύχη και τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για «Α΄ βοήθειες και ναυαγοσωστική».
Ήταν μια πρωτοβουλία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αλιβερίου, ο οποίος σε συνεργασία με την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία , μία από τις παλιότερες σχολές στην Ελλάδα, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, με ειδικά προγράμματα για παιδιά.

Ομάδα από εξειδικευμένους εισηγητές και εκπαιδευτές της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, μαζί με τον Διευθυντή της κ. Γιοβανίδη Νίκο επισκέφτηκαν το Αλιβέρι, περιόδευσαν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και προσέφεραν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Συνολικά, 600 μαθητές περίπου των επιλεγμένων δημοτικών σχολείων του Δήμου Ταμυναίων, του 1ου, του 2ου, του 3ου Καράβου, του Αγίου Λουκά και του Αγ. Ιωάννη, παρακολούθησαν το σεμινάριο αυτό στις αίθουσες των σχολείων τους.
Στις παρουσιάσεις ήταν παρόντες όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές των σχολείων, η προϊσταμένη του 2ου Γραφείου της Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ Μαγδαληνή και χαιρέτισαν την ενημερωτική αυτή πρωτόγνωρη πρωτοβουλία.

Οι μικροί μαθητές, που ζουν κοντά στη θάλασσα, ενθουσιάστηκαν με τη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα, laptop, projector, παρουσιάσεις σε μορφή PowerPoint, βίντεο κλπ.

Έδειξαν με τις ερωτήσεις τους, πόσο ευαισθητοποιήθηκαν για να μάθουν οι ίδιοι πως θα προστατευτούν, αλλά και πως μπορούν να βοηθήσουν και να σώσουν μια άλλη ζωή με απλές αλλά σωστές ενέργειες.


Το επιστέγασμα του όλου σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου 2009, ώρα 10.00 – 13.00 στις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Α. στον Κάραβο, όπου ολοκληρώθηκε με επιδείξεις ναυαγοσωστικής τεχνικής, στους αθλητές του Ομίλου και σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος και ήρθαν με τους γονείς τους. Σε όσους συμμετείχαν απονεμήθηκε σχετική βεβαίωση.

Εκεί πλήθος μαθητών, που φορούσαν το μαγιό τους και είχαν εφοδιαστεί με πετσέτες, αντηλιακό και καπελάκι συμμετείχαν ζωντανά και εξασκήθηκαν πρακτικά σε ναυαγοσωστικές τεχνικές.

Κάτω από το άκουσμα του ύμνου του Ι.Ο.Α. η κυρία Τζένη Γιοβανίδη μαζί με άλλους τρείς εκπαιδευτές ναυαγοσώστες της ΕΝΑΚ, παρουσίασε όλο το πρόγραμμα και όλα τα παιδιά ξετρελάθηκαν, μπήκαν στη θάλασσα, χόρεψαν, έπαιξαν, δοκίμασαν κανό, μερικοί τολμηροί έκαναν σαμπρέλα και μπανάνα με το φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος του Ομίλου, αλλά σίγουρα απόκτησαν πολύτιμες γνώσεις από το σεμινάριο αυτό για το μεγάλο σχολείο που λέγεται «θάλασσα».

Στον αγώνα δρόμου που διοργανώθηκε στην αμμουδιά, νικητής αναδείχτηκε ο μικρός αθλητής OPTIMIST του Ομίλου μας Παπαδιόχος Νίκος, ο οποίος κέρδισε ένα επαγγελματικό ναυαγοσωστικό σωσίβιο.

Πολλοί έδειξαν τη προθυμία τους να αναλάβουν εθελοντικά δράση ως ναυαγοσώστες, αφού αποκτήσουν το σχετικό πτυχίο στα φετινά καλοκαιρινά μαθήματα που θα κάνει ο Όμιλός μας σε συνεργασία με την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία.

Την εκδήλωση αυτή παρακολούθησαν, ο Δ/ντής και προσωπάρxης της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ.κ. Μπάμπος και Δεμερτζής, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αλιβερίου κ. Παλαιολόγος, πολλοί εκπαιδευτικοί και πλήθος γονέων των παιδιών.
Έγινε μια καταπληκτική εκδήλωση και τα παιδιά χόρτασαν την ημέρα αυτή θάλασσα και παιχνίδι.

Ταυτόχρονα τις ώρες αυτές, με πρωτοβουλία του Ι.Ο.Α. γινόταν ο καθαρισμός του βυθού και της επιφανείας του λιμένα του Καράβου από ομάδα δυτών, με επικεφαλή τον Γκούμα Λάμπρο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε και να συγχαρούμε τον πρόεδρο κ. Νίκα, τον Γραμματέα κ. Κανονίδη και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Συλλόγου Καράβου, που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και με την παρουσία τους προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στους δύτες για πολλές ώρες στο λιμάνι. Τους δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας για τη χειρονομία τους αυτή.

Το όλο πρόγραμμα της εβδομάδας δράσης του Ι.Ο.Α έκλεισε την Κυριακή 24-5-09, όπου η ομάδα δυτών αντικατέστησε όλα τα κλειδιά στη πλωτή προβλήτα του Ομίλου, η αντικατάσταση των οποίων ήταν απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη για την ασφάλεια όσων την χρησιμοποιούν, αλλά κυρίως των αθλητών του Ομίλου.
Αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία θέλοντας να δείξει στη πράξη την κοινωνική της ευθύνη και ευαισθησία της στα μικρά παιδιά σε θέματα ασφάλειας, στήριξε αμέριστα και με τον καλύτερο τρόπο όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε, όλα τα μέσα επικοινωνίας που κάλυψαν τις δραστηριότητες αυτές και όλους τους γονείς και τον κόσμο που πίστεψε και πιστεύει στις προσπάθειες που κάνουμε, να οδηγήσουμε τα παιδιά μας και τη νεολαία με ασφάλεια στη ζωή, μακριά από τα σκοτεινά μονοπάτια.

Με επιστολή της η προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας κ. Μπαϊρακτάρη Μαγδαληνή, μεταξύ των άλλων αναφέρει: «…. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας αυτή και να θέσω τις βάσεις συνεργασίας του Γραφείου μας με τον Όμιλό σας, στα επόμενα χρόνια, με τη παράκληση την πραγματοποίηση σεμιναρίων σε σχολεία και άλλων Δήμων».