Πως θα φροντίσετε σωστά την μπαταρία του φουσκωτού σας τώρα το χειμώνα

Πως θα φροντίσετε σωστά την μπαταρία του φουσκωτού σας τώρα το χειμώνα

Εάν κάποιο Σαββατοκύριακο του χειμώνα που το κρύο είναι υποφερτό και ο ήλιος δειλά – δειλά κάνει την εμφάνισή του, αποφασίσετε να πάτε μία μικρή βόλτα με το σκάφος σας, μπορεί να εκπλαγείτε δυσάρεστα γιατί δεν ξεκινά η εξωλέμβια μηχανή σας. Η μπαταρία είναι νεκρή!

Όμως μετά από κάποια ώρα και όταν ο ήλιος ζέστανε αρκετά προσπαθήσατε πάλι και αυτή τη φορά τα καταφέρατε! Το Σαββατοκύριακο δεν καταστράφηκε.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό ήταν οι εξής: Πριν προλάβει ο ήλιος να ανεβάσει την θερμοκρασία, το λάδι στον κινητήρα ήταν παχύρευστο από το κρύο. Επίσης το κρύο εμπόδιζε την εξάτμιση της βενζίνης και τέλος η μπαταρία δεν ήταν πλήρως φορτισμένη από την τελευταία φορά που είχε χρησιμοποιηθεί.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα ο συνήθης ύποπτος είναι μια ξεφόρτιστη μπαταρία που θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη.  Ακόμα και αν έχουμε καλώδια ή booster οι σύγχρονες μηχανές χρειάζονται καλό ρεύμα οπότε θα καταλήξουμε στην διαπίστωση: Η μπαταρία είναι νεκρή.

Έτσι λοιπόν, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς προβλήματα την βόλτα με το σκάφος μας πρέπει να συντηρούμε σωστά την μπαταρία.

  • Αποσυνδέουμε τις συνδέσεις των ακροδεκτών για να εξαλειφθούν τυχόν ηλεκτρικά φορτία.
  • Καθαρίζουμε καλά από τη διάβρωση τα τερματικά και τις συνδέσεις των καλωδίων.
  • Αν η μπαταρία έχει αφαιρούμενα καλύμματα εξαερισμού, τα αφαιρούμε και γεμίζουμε κάθε κελί μέχρι το σωστό επίπεδο.
  • Φορτίζουμε πλήρως την μπαταρία πριν την αποθηκεύσουμε.
  • Δεν ξεχνάμε να την φορτίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του χειμώνα.

Αν δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να την αφήσουμε στο σκάφος ή να τη μεταφέρουμε σε μία θέση όπως για παράδειγμα στο γκαράζ ή στην αποθήκη μας. Απλά πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός και όχι υπερβολική θερμοκρασία.

Αν τη διατηρείτε φορτισμένη, με έναν αυτόματο φορτιστή, ακόμη και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν δεν θα της κάνουν ζημιά.

Ευχαριστουμέ την opensea και τον κ. Κίμωνα Καρύδη για την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφερε για να γραφτεί το παρών άρθρο.

KIMON KARYDIS
Naval Architect / Marine Engineer

OPEN SEA Ltd
3 minoos str, 19013
Anavissos/Greece
+302291078139
+306984242494
http://www.opensea.com.gr