Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού

* Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.

* Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα. Πιθανώς να κάνει εμετό. Πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.

* Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, δείτε εάν έχει κάτι στο στόμα και αφαιρέστε το. Γυρίστε το στο πλάι (δεν σπρώχνουμε, αλλά τραβάμε προς το μέρος μας) για την αποφυγή τυχόν αναρρόφησης. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω (απελευθερώνοντας έτσι τις αναπνευστικές οδούς). Παραμείνετε κοντά του ελέγχοντας τις αντιδράσεις του μέχρι να έρθει πιο εξειδικευμένη βοήθεια.

* Θα ήταν καλό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών. Διαβάστε, ρωτήστε τον γιατρό σας. Τα παιδιά στα οποία έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχουν 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσουν επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.

* Ζητήστε από κάποιον (συγκεκριμένα και όχι γενικώς) να καλέσει τις πρώτες βοήθειες (166).


* Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, για μωρά (μέχρι 12 μηνών), ξαπλώνουμε το μωρό με την πλάτη στο δάπεδο. Αφού έχουμε τραβήξει το κεφάλι προς τα πίσω τοποθετούμε τον μέσο και τον παράμεσο κάτω από τη νοητή ευθεία των θηλών και πιέζουμε (όχι με πάρα πολύ δύναμη) 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα και την μύτη του μωρού και δίνουμε 2 αναπνοές (όπως θα ανασαίναμε εμείς και όχι με μεγάλη πίεση). Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.

* Για παιδιά άνω των 12 μηνών, ισχύει ότι και για τα μωρά, αλλά αντί για τα δύο δάχτυλα, τοποθετούμε την βάση της παλάμης μας στο μέσο του στήθους. Πιέζουμε 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα του παιδιού, έχοντας τραβήξει το κεφάλι του προς τα πίσω και κρατώντας την μύτη του κλειστή, φυσάμε 2 φορές. Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.

Το άρθρο είναι ευγενική προσφορά του www.paidorama.com