“Λέρος : Το επίπεδο νησί”.

Η Λέρος, που κατά τη μυθολογία ήταν το νησί της θεάς των δασών και του κυνηγιού της Αρτέμιδας, πήρε το όνομά της από τη λέξη “λέρος” που σημαίνει επίπεδος.

Πράγματι, στο νησί με τους χαμηλούς λόφους τους πευκώνες, τους ελαιώνες και τις βελανιδιές ξεχωρίζουν μόνο δύο ψηλά σημεία.

Το ένα είναι το Κλειδί, το ψηλότερο σημείο του νησιού, που αγναντεύει το νησί, το πέλαγο και τα γύρω νησάκια.

Το άλλο σημείο, με φοβερή θέα, που αγναντεύει τον Πλάτανο, την πρωτεύουσα του νησιού, την Αγία Μαρίνα και το γραφικό Παντέλι, είναι το Κάστρο της Παναγιάς.

Κάστρα

Το Κάστρο της Παναγιάς χτίστηκε πάνω σε αρχαία ερείπια κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και ολοκληρώθηκε από τους Ενετούς και τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.

Είναι πολύ καλοδιατηρημένο, και αναμφίβολα ένα από τα πιο επιβλητικά κάστρα του Αιγαίου. Δεσπόζει πάνω στο λόφο Απιτύκι στον οποίο καταλήγει ένας και μόνο δρόμος, που ακολουθεί γραφικούς, βαλμένους στη σειρά, ανεμόμυλους.

Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των Πειρατών. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς για παρατηρητήριο και οχυρό. Σήμερα φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται κοντά στον Ξηρόκαμπο, ένα γραφικό χωριουδάκι στο νοτιότερο άκρο του νησιού.  Το Παλαιόκαστρο είναι το αρχαιότερο κάστρο του νησιού. Στην περιοχή του Ξηρόκαμπου επισκεφτείτε το όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας.

Λιμάνια και Οικισμοί

Το Λακκί δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της Λέρου αλλά και το πιο μεγάλο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα πιο ασφαλή της Μεσογείου.

Ο κόλπος του όρμου κάποτε ήταν έλος. Τα χρόνια της Ιταλοκρατίας από το 1912 έως το 1948 οι Ιταλοί μετέτρεψα τον όρμο φυτεύοντας ευκαλύπτους για να απορροφηθεί το νερό του  έλους, με στόχο να χτίσουν στο Λακκί τη βάση των υδροπλάνων τους και ναύσταθμο.

Ονόμαζαν τη Λέρο “Μάλτα του Αιγαίου” και γύρω από τις βάσεις τους σχεδίασαν μία πόλη με ρυμοτομία ευρωπαϊκή, και επιβλητικά κτίρια.

Αξίζει να δείτε τον παλιό κινηματογράφο, το φημισμένο στην εποχή του ξενοδοχείο “Λέρος” το Δημοτικό σχολείο με το κυκλικό αίθριο. Το Λακκί είναι πολύ ασφαλές λιμάνι. Στο Λακκί υπάρχει και μαρίνα πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Η Αγία Μαρίνα είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού.

Τα πλοία δένουν εκεί, όταν έχει νοτιάδες. Στην είσοδο του λιμανιού υπάρχει το ρωμαϊκό φρούριο Μπρούτζι και ένας παλιός Αλευρόμυλος.

Η πρωτεύουσα του νησιού, που είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Λέρου, είναι ο Πλάτανος, με πολλά αρχοντικά, παραδοσιακά όμορφα σπίτια και στενά γραφικά σοκάκια.

Ο Πλάτανος η Αγία Μαρίνα και το γραφικό Παντέλι έχουν με τα χρόνια σχεδόν ενωθεί και από μακρυά ή ψηλά από το Κάστρο της Παναγιάς φαίνονται σαν ένας ενιαίος οικισμός.

Η περιοχή είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και προσφέρεται για ωραίες βόλτες καλό φαγητό και …φανταστικά γλυκά.

Αξίζει, στον οικισμό Αλίντα στον κόλπο  της Αγίας Μαρίνας,

να επισκεφτείτε τον Πύργο Μπελένη που φιλοξενεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο.

Για μπάνιο

Η ζέστη αρκετή και έτσι και εμείς, με μηχανές Mercury Verado 225, ξεκινήσαμε την αναζήτηση της καλύτερης παραλίας για ξέγνοιαστο άραγμα με το σκάφος. Οι παραλίες της Λέρου σίγουρα δεν θα ενθουσιάσουν ανθρώπους συνηθισμένους στα υπέροχα νερά που ανακαλύπτουν με το σκάφος τους.

Γι’ αυτό δε σας προτείνω καμία.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε το GPS και…να προσέχετε!

Χρήσιμες πληροφορίες :

Λιμεναρχείο Λέρου :  22470-22224, 22470-23256

Ολυμπιακή : 22470-22777

Αστυνομία : 22470- 22222

Ταξί : 22470 – 22550, 23070

Νοσοκομείο : 22470- 23978

Τουριστικές πληροφορίες : 22470 – 23058

ΟΤΕ : 22470 – 22899

Ταχυδρομείο : 22470 – 22929