“Κάλυμνος : Για καταδύσεις και αναρριχήσεις”.

Όλοι γνωρίζουμε την Κάλυμνο σαν “το νησί των σφουγγαράδων”. Είναι αλήθεια ότι η σπογγαλιευτική παράδοση των Καλύμνιων χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σε αρχαίες αγγειογραφίες βλέπουμε Έλληνες σφουγγαράδες.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο θεός Ήφαιστος χρησιμοποιούσε σφουγγάρι για να πλένεται.  Με σφουγγάρια καθάριζαν και τα τραπέζια στο παλάτι του Οδυσσέα, στην Ιθάκη.

Οι Καλύμνιοι, οι Συριακοί, οι Υδραίοι ήταν οι νησιώτες που παραδοσιακά ασχολούνταν με την αλιεία των σφουγγαριών.

Μέχρι που μια επιδημία, κατέστρεψε τις καλύτερες αποικίες σφουγγαριών. Στη Λιβύη, για πολιτικούς λόγους, έπαψαν να αλιεύουν οι σφουγγαράδες και εξαιτίας της υπεραλιείας στην Ελλάδα οι πόροι των Καλύμνιων από την παραδοσιακή ενασχόληση που τους έτρεφε, μειώθηκαν δραστικά.

Σήμερα λίγοι μόνο στόλοι αλιείας εξακολουθούν να εργάζονται, πάνω σ’ αυτόν τον τομέα.

Οι Καλύμνιοι, πάντα εργατικοί και προκομμένοι, μαθημένοι να παλεύουν για την επιβίωση, στράφηκαν στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Η Κάλυμνος σήμερα, είναι από τους λίγους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ο πλούσιος βυθός του νησιού, με τους υφάλους, τις σπηλιές και τα ναυάγια, δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για αυτούς που αγαπούν τις καταδύσεις.

Στην Κάλυμνο λειτουργεί η μοναδική στην Ελλάδα κρατική Σχολή Δυτών.

Κάθε χρόνο γίνεται στο νησί το Ετήσιο Καταδυτικό Φεστιβάλ που συγκεντρώνει τουρίστες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Εκτός από τα μαγευτικά βάθη τους όμως οι Καλύμνιοι έξυπνα αξιοποίησαν και τα μοναδικά … ύψη τους.

Η Κάλυμνος είναι ένας από τους σημαντικότερους, στον κόσμο, προορισμούς για αναρρίχηση βράχου.

Στο Αναρριχητικό Φεστιβάλ συναντιούνται διάσημοι αλλά και απλοί λάτρεις της αναρρίχησης.

Η Κάλυμνος είναι ορεινό νησί με άγρια τοπία με επιβλητικά βράχια άριστης ποιότητας από ασβεστόλιθο, χωρίς βλάστηση και κοφτερά σημεία, ιδανικά για αναρρίχηση.

Το ήπιο κλίμα, όλο το χρόνο, η εύκολη πρόσβαση στις αναρριχητικές διαδρομές, το πιστοποιημένο από επαγγελματίες για τις προδιαγραφές και την ασφάλεια του αναρριχητικού πεδίου, κάνουν την Κάλυμνο μοναδική στον τομέα της αναρρίχησης.

Λίγη Ιστορία

Κατά τον Όμηρο, καράβια από “τας Καλύδνας νήσους” ομάδα νησιών στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η Κάλυμνος, πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.

Το όνομα του νησιού προήλθε από την ομηρική αυτή φράση.

Το νησί κατοικήθηκε αρχικά από τους Κάρες της Μικράς Ασίας. Αργότερα ακολούθησαν οι Κρήτες και οι Δωριείς.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. κατέλαβαν το νησί οι Πέρσες. Στη συνέχεια η Κάλυμνος γνώρισε πολλούς κατακτητές. Ρωμαίους, Ενετούς, τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1306 και από το 1523 και μετά τους Τούρκους.

Η τούρκικη κατοχή κράτησε μέχρι το 1912 που κατέλαβαν το νησί οι Ιταλοί.

Το νησί ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, το 1948.

Λιμάνια – Οικισμοί.

Η Πόθια, η πρωτεύουσα του νησιού, που είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι του, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός μεγάλου βουνού.

Είναι μια μεγάλη πόλη με 10.000 κατοίκους γεμάτη ζωντάνια, μαγαζιά για φαγητό, ποτό, τουριστικά μαγαζιά με στοίβες σφουγγαριών.

Στην προκυμαία του πολυσύχναστου λιμανιού μπορείτε να δέσετε με ασφάλεια με όλους τους καιρούς.

Η πόλη είναι ιδιαίτερα γραφική με τα όμορφα πολύχρωμα σπίτια της και τη ζωντάνια ενός νησιού που έχει υποδομή για όλο το χρόνο και όχι μόνο για 3 μήνες το καλοκαίρι.

Αξίζει να δείτε στην Πόθια, την Εκκλησία του Χριστού του 19ου αιώνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, και το μεγάλο Κάστρο της Χώρας.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο που θα σας ταξιδέψει στη ζωή και τα έθιμα των σφουγγαράδων, τις τεχνικές κατάδυσης, τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού.

Είναι ένα μουσείο που πραγματικά θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία των Καλύμνιων. Δείτε το.

Στη βόλτα σας στο λιμάνι, μπορείτε επίσης να δείτε από κοντά την επεξεργασία των σφουγγαριών στα εργαστήρια επεξεργασίας σπόγγων. Υπάρχει το εργαστήρι του Π. Χαράκη αριστερά  από το λιμάνι και του Στ. Νικολάκη, κοντά στο Λιμεναρχείο.

Το δεύτερο λιμάνι του νησιού, μικρής χωρητικότητας, βρίσκεται στο φυσικό όρμο στο Βαθύ και είναι το λιμανάκι της Ρήνας.

Ο γραφικός όρμος που μοιάζει με φιορδ περιστοιχίζεται από μια εύφορη κοιλάδα γεμάτη εσπεριδοειδή. Απολαύστε το φαγητό σας στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Το πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού, βρίσκεται στη δυτική του πλευρά με το Μασούρι, τις Μυρτιές και τον Πάνορμο με τις ωραίες παραλίες να έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά κέντρα με τις υποδομές αλλά και τη φασαρία τους.

Θέλοντας λίγη  ησυχία, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε  τον Εμπορειό, έναν οικισμό παραθαλάσσιο με ωραίες αμμουδιές και λίγους κατοίκους. Η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη. Η βόλτα άρχισε νωρίς το πρωί. Με το που φτάσαμε, σβήσαμε τις Verado, δέσαμε το σκάφος και απολαύσαμε την ηρεμία και την θάλασσα για μία ολόκληρη ημέρα!

Στον Εμπορειό στον Αργινώντα και στον Μελιτσάνα, μπορούν να δέσουν μικρά σκάφη μέχρι 7 μέτρα.

Αξίζει να γνωρίσετε την Κάλυμνο. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον χρώμα και σίγουρα προσφέρει πολλές δυνατότητες διασκέδασης σε όσους ενδιαφέρονται για καταδύσεις ή αναρρίχηση. Τα ύψη και τα βάθη της είναι μοναδικά!

Χρήσιμες πληροφορίες:

Αστυνομία : 22430 -22100, 29301

Λιμεναρχείο : 22430 – 29304

Νοσοκομείο : 22430 – 28851

Αεροδρόμιο : 22430 – 59370

Ταξί : 22430 – 50300

Σταθμός λεωφορείων : 22430 – 51760

Τουριστικό περίπτερο πληροφορίες : 22430 – 50879

ΟΤΕ : 22430 – 29599, 28099

ΕΛΤΑ : 22430- 28340