Περιμένοντας το θήραμα

Ακίνητος εδώ και λίγο περιμένω κάτι να εμφανιστεί μπροστά μου. Τα μικρόψαρα με προειδοποίησαν ότι κάτι μεγάλο βρίσκεται στην περιοχή.

Περιμένοντας, το μυαλό μου με ταξιδεύει μήνες πριν στο ίδιο σημείο να θαυμάζω τις μεγάλες συναγρίδες να γυροφέρνουν λίγο έξω από τη βολή μου. Δυστυχώς, το όπλο μου δεν ήταν κατάλληλο για να πάρω μια από το κοπάδι.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν αυτό το κομμάτι και κάτι μου έλεγε ότι θα άξιζε τον κόπο. Με δικαίωσε τουλάχιστο με το θέαμα που μου πρόσφερε….

Ένας διαφραγματικός σπασμός με ξυπνάει και μου θυμίζει ότι πρέπει να ανέβω για φρέσκο αέρα….

Η επόμενη βουτιά με φέρνει ακίνητο στο ίδιο σημείο να περιμένω κάτι να εμφανιστεί. Νάτες, συναγρίδες, 3 με 4 κιλά καρφωτές πάνω μου. Λίγα λεπτά αργότερα θαυμάζω ένα υπέροχο ψάρι στο σκάφος να γυαλίζει.

Καρτέρι λοιπόν, η αγαπημένη τεχνική του κάθε ψαροτουφεκά. Ικανή από μόνη της να σου προσφέρει όλων των ειδών θηράματα.

Κατά τη γνώμη μου η πιο απαιτητική μέθοδος σε θέματα εξοπλισμού τεχνικής, αλλά και φυσικών ικανοτήτων.

Μια μέθοδος που σου δίνει την εντύπωση ότι τα ψαριά μαγνητίζονται από την παρουσία σου στην περιοχή και έρχονται πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής να σε περιεργαστούν.

Παμε να κάνουμε καρτέρι λοιπόν να δούμε τι θα πιάσουμε.

Ας ρίξουμε μια μάτια στον εξοπλισμό μας πρώτα. Είναι ο κατάλληλος για να κάνουμε καρτέρι;

Όπλο:

Τι να πω για τούτο. Το πιο δυνατό της συλλογής μας. Το μεγαλύτερο δυνατό βεληνεκές. Χόντρη βέργα για καλύτερη διατρητικότητα, καινούρια μισινέζα για να αντέξει τυχόν μάχη με μεγάλο ψάρι και δυνατά λάστιχα για μεγαλύτερη ταχύτητα στη βολή.

Στολή:

Το καρτέρι είναι μια τεχνική όπου ψαρεύεις στατικά, δηλαδή καλή χαλάρωση στην επιφάνεια, βουτιά, επιστροφή και ξανά το ίδιο πράγμα στο ίδιο σημείο ή μερικά μέτρα πιο πέρα. Καταλαβαίνετε ότι έτσι είμαστε και πιο ευάλωτοι στο κρύο. Αυτή η μέθοδος ακόμη και με τις θερμοκρασίες που χτυπούν τα νερά μας το καλοκαίρι μπορεί να μας καταφέρει να κρυώσουμε. Μια στολή στα μέτρα μας λοιπόν λογικό είναι να μας κρατά ζεστούς.

Ξέρω ότι το θέμα παραλλαγής στη στολή απασχολεί πολλούς από εσάς. Είναι γνωστό ότι μετά τα πρώτα 15 μέτρα στο νερό το φως αρχίζει να αδυνατεί, με αποτέλεσμα  κάποια χρώματα σταδιακά να μην ξεχωρίζουν.

Εδώ είναι λοιπόν εύκολο να αποφασίσει ο καθένας βάσει των δικών του απαιτήσεων και δυνατοτήτων τι είδους στολή θα επιλέξει.

Πέδιλα:

Κατά την γνώμη μου πέδιλα με μακριές λεπίδες θα βοηθήσουν χωρίς να σπαταλήσετε δυνάμεις να βρεθείτε στο βυθό για το καρτέρι σας. Αυτό με τη σειρά του αν έχει μεγάλη διάρκεια ένα ζεύγος μαλακές λεπίδες θα σας βοηθήσουν να κάψετε όσο το δυνατό λιγότερο από το οξυγόνο που σας απέμεινε για να επιστρέψετε στην επιφάνεια.

Παμε παρακάτω. Ανάφερα ότι το καρτέρι είναι μια απαιτητική μέθοδος ψαρέματος σε θέματα τεχνικής. Το καρτέρι ξεκινά από την στιγμή που εγκαταλείπεις την επιφάνεια. Ακόμη και οι κινήσεις μας στην επιφάνεια πρέπει να είναι όσο το δυνατό λιγότερες και πιο χαλαρές διότι μεταφέρουν μηνύματα όπως θα καταλάβετε στα ψαριά γύρω σας, είτε είναι αυτά που θα κυνηγήσετε είτε είναι τα μικρόψαρα στον περίγυρο.

Τελευταία εισπνοή λοιπόν και κάθετη βουτιά. Δυνατές πεδιλιές να νικηθεί η θετική πλευστότητα και μπαίνοντας στην αρνητική κάθε κίνηση σταματά. Πλέον βυθιζόμαστε ακίνητοι προς το σημείο όπου έχουμε προ επιλέξει για την ενέδρα μας ή καθώς βυθιζόμαστε επιλέγουμε σημείο και απλά αιρόμαστε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό. Σημαντικό εδώ είναι να αναφέρω ότι σωστό θα ήταν το όπλο να είναι τραβηγμένο πίσω, κοντά στο σώμα μας κατά την διάρκεια της βουτιάς, ούτος ώστε να μην φανερώνουμε τις προθέσεις μας καθώς να φαίνεται και όσο λιγότερο γίνεται μιας και τα ψαριά έχουν μάθει πλέον μέχρι και από το μέγεθος του όπλου να αναγνωρίζουν το βεληνεκές του!

Τώρα! Είμαστε στο βυθό με το όπλο τραβηγμένο πίσω και αργά το φέρνουμε μπροστά και σε θέση βολής. Η πείρα του καθενός και το ένστικτο θα μας πουν τι περιμένουμε να έρθει και από που. Ένα μικρό  tip. Τα μικρόψαρα βοηθούν. Μπορούν από τη συμπεριφορά τους να προδώσουν τους κάτοικους της περιοχής καθώς και τις προθέσεις τους. Το μόνο που απομένει πια από εμάς είναι να είμαστε όσο το καλύτερο μπορούμε καλυμμένοι στο βυθό και με λίγη υπομονή τα ψαριά θα φανούν.

Πειράματα με το θερμοκλινές, το ρεύμα, το βάθος και την περιοχή θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ευκολότερα αυτή την τεχνική καθώς και την συμπεριφορά του κάθε θηράματος, μιας και είναι δυνατό να έρθουμε αντιμέτωποι με οτιδήποτε κολυμπά στην περιοχή.

Αντιμέτωποι με το θήραμα πια έχουμε συνήθως μια ευκαιρία για βολή. Αν το ψάρι έρθει κοντά, μας περιεργαστεί και φύγει και εμείς αναβάλαμε τη βολή ίσως για ένα μεγαλύτερο  τότε χάσαμε. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος από εσάς που στη θεά ενός κοπαδιού από συναγρίδες δεν λαχτάρισε την μεγαλύτερη και αγνόησε μια άλλη στη βολή του, χάνοντας στο τέλος την ευκαιρία για έστω και ένα ψάρι.

Παμε τώρα να δούμε και το θέμα φυσικής ικανότητας και το ρόλο του στο καρτέρι. Φυσική ικανότητα στο καρτέρι εγώ θα έλεγα τις μεγάλες σε διάρκεια άπνοιες, τις γρήγορες επαναφορές, καθώς και τη δυνατότητα να συνεχίσετε ένα τέτοιου είδους ψάρεμα για κάνα δυο ώρες. Αυτό δεν ξέρω αν ακούγεται για μερικούς απλό, σίγουρα όμως δεν είναι.

Η καλύτερη προπόνηση για καρτέρια είναι τα καρτέρια. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τα προαναφερθέντα χωρίς να καταπονέσεις την καλοπέραση σου με βαρετά για μερικούς προγράμματα σε γυμναστήρια και σε στερητικές διατροφές.

Τέλος, σωστό θα είναι αυτή την τεχνική να την εφαρμόζουμε παρέα με κάποιο σύντροφο μιας και είναι μια επικίνδυνη τεχνική και πολλές φορές μας προκαλεί να σπρώξουμε τον εαυτό μας στα άκρα, πράγμα που πρέπει να αποφεύγουμε. Πίσω από το παραμικρό λάθος παραμονεύει μια υποξία που μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Το πιο σημαντικό για τελευταίο:

Ασφάλεια πάνω απ’όλα.

Πάντοτε λοιπόν με γνώμονα μας την ασφάλεια:

Καλά Καρτέρια.