Γιατί δεν φοράμε σωσίβια;

Η θάλασσα και το σκάφος είναι για μας η διαφυγή, η απόλαυση, ο έρωτας, το χόμπι μας. Είναι οι στιγμές που φεύγουμε και δεν υπάρχει καμία έγνοια στο μυαλό μας. Σκεφτόμαστε μόνο παραδεισένια κολπάκια, ονειρικά νερά, βλέπουμε τον καιρό, πλανάρουμε τον επόμενο σταθμό μας και τίποτα άλλο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σκεφτούμε και την ασφάλεια μας και, μεταξύ μας, δεν το κάνουμε. Είμαστε αρκετά αμελείς. Έχουμε και σε αυτό πρωτιά. Ο αριθμός πνιγμών κάθε χρόνο, είναι πολύ μεγάλος.

Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε φορέσει σωσίβιο κατά την διάρκεια των πλεύσεων μας; Στα μηχανοκίνητα, φοράμε το engine killer; Έχουμε φαρμακείο στο σκάφος;

Με αφορμή την ενέργεια απόσυρσης σωσιβίων της εταιρίας Λάλιζας, μέσα από τα Marina Stores, θελήσαμε να βρούμε τους λόγους που ο Έλληνας καπετάνιος αλλά και τα πληρώματα, δεν φοράνε σωσίβιο. Πήγαμε στο κατάστημα Marina Stores στη Γούναρη στον Πειραιά και ρωτήσαμε όσους ήρθαν και ενδιαφέρθηκαν να αποσύρουν τα σωσίβια τους. Δείτε τι ανακαλύψαμε:

Ο κ Σπύρος Φύσσας μας είπε ότι δεν φοράει σωσίβια γιατί δυσκολεύουν στην κίνηση. Εκτός από λίγες περιπτώσεις δύσκολου καιρού, δεν φοράει ποτέ σωσίβιο. Δοκιμάζοντας τα φουσκωτά σωσίβια Epsilon, είπε πως δεν τον ενοχλεί καθόλου, είναι πράγματι πολύ βολικά και άνετα, δεν ενοχλούν την κίνηση και μπορεί άνετα να το φοράει κατά τη διάρκεια της πλεύσης.

Γιατί δεν φοράμε σωσίβια;

Ο κ. Παπαντωνάτος, επίσης μας δήλωσε ότι φοράει σωσίβιο μόνο σε δυνατούς καιρούς και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν νιώθει άνεση στην κίνηση.

Γιατί δεν φοράμε σωσίβια;

Ο κ. Αναστάσιος Γκιούλης, εκτός από ερασιτέχνης/χομπίστας είναι και επαγγελματίας skipper. Καταλαβαίνει περισσότερο από τον καθένα την ανάγκη χρήσης σωσιβίου. Όταν είναι μόνος επάνω σε σκάφος, φοράει πάντα σωσίβιο. Πολλές φορές προτείνει στα πληρώματα να φορέσουν σωσίβιο και ομολογεί ότι τις περισσότερες φορές αρνούνται λόγο δυσκολίας στην κίνηση. Δοκίμασε και αυτός το σωσίβιο Epsilon και ενθουσιάστηκε!

Γιατί δεν φοράμε σωσίβια;

Τέλος, ρωτήσαμε και τον κ. Μάριο Παπαδάκη ο οποίος συμφώνησε με τους προηγούμενους ότι αν είχαν στη διάθεση τους πιο άνετα σωσίβια, θα τα φορούσαν συνέχεια, σε κάθε πλεύση.

Γιατί δεν φοράμε σωσίβια;

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες κατανοούν πλήρως την ανάγκη να φοράνε σωσίβιο. Η ευκολία στην κίνηση που δίνουν τα φουσκωτά σωσίβια λύνουν το πρόβλημα της κίνησης. Η ενέργεια απόσυρσης που κάνει η εταιρία Λάλιζας μέσω των καταστημάτων Marina stores διευκολύνει την αγορά τους.

Ελπίζουμε το καλοκαίρι που έρχεται να μην συμβεί κανένα ατύχημα που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα της πρωτιάς που κατέχει η χώρα μας. Ευχόμαστε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την θάλασσα, να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, να περάσουμε καλά και να γεμίσουμε με υπέροχες στιγμές, έχοντας πρώτιστα μεριμνήσει για την ασφάλεια μας.