Πανελλήνιο Πρωτάθλημα J24. Αποτελέσματα.

Η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ήταν αυτή που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κλάσης σκαφών J24, το οποίο διοργανώθηκε από τις 26 μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2013 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης από τον τοπικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.

J24 Greek Nationals Day 2-0001

Ύστερα από τρία χρόνια, ο τίτλος άλλαξε χέρια, περνώντας από το ΕΥΝΙΚΗ του Δημήτρη Αλτσιάδη στην ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ που είχε κυβερνήτη τον Αλέξανδρο Ταγαρόπουλο και πλήρωμα τους Νίκο Μαύρο, Δημήτρη Κόκκορη, Γιάννη Φάκα και τον Περικλή Αϊδινίδη. Στη δεύτερη θέση η ομάδα ΕΥΝΙΚΗ με κυβερνήτη τον Δημήτρη Αλτσιάδη και πλήρωμα τους Άνθιμο Νικολαΐδη, Γιάννη Ορφανό, Κωνσταντίνο Τσιγκρά και Σωτήρη Κάρταλη, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η ομάδα ΑΝΙΜΑ με κυβερνήτη τον Άγγελο Ψωμόπουλο και πλήρωμα τους Αλέξανδρο Μογαντάμ, Μάνο Σμυρλή, Γιάννη Βούλγαρη και Σύλβια Τζιτζιλώνη.

J24 Greek Nationals Day 2-0025
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κλάσης διοργανώνεται σε δύο φάσεις, από τις οποίες η μία διοργανώνεται στην Αθήνα και η άλλη στην Κρήτη.

Οι ομάδες άρχισαν να φτάνουν στη μαρίνα του Αγίου Νικολάου, όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αγ. Νικολάου, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν ορισμένες προπονήσεις και να αποκτήσουν οικειότητα με τις τοπικές συνθήκες. Ο ανταγωνισμός και το υψηλό θέαμα ήταν εξασφαλισμένο. Τέσσερις ομάδες βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, καθώς μόλις 5 βαθμοί χώριζαν τον πρώτο από τον τέταρτο της γενικής κατάταξης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

J24 Greek Nationals Day 2-0003

Το Σάββατο το πρωί άρχισαν οι καθιερωμένοι έλεγχοι των σκαφών και η εγγραφές των ομάδων. Μεγάλα ονόματα της ιστιοπλοΐας έδωσαν το παρών στον αγώνα, ανάμεσά τους ο Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος και ο αδερφός του Παναγιώτης, ο Άνθιμος Νικολαΐδης, η Κατερίνα Καϊτατζίδου και πλήθος ακόμα αθλητών που ήταν έτοιμοι να δώσουν σκληρές μάχες για την τελική νίκη.

protathlimaj2402
Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, με ιδανικές συνθήκες, καθώς ο άνεμος έπνεε από Δυτικές – Βορειοδυτικές διευθύνσεις και η έντασή του έφτανε τα 15 – 20 μίλια. Τα φαβορί, η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, το ΑΝΙΜΑ και το ΕΥΝΙΚΗ, μπήκαν δυνατά στις ιστιοδρομίες και εναλλάσσονταν στις πρώτες θέσεις, στις τέσσερις ιστιοδρομίες που πραγματοποιήθηκαν.

protathlima j24

Η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, με κυβερνήτη τον Αλ. Ταγαρόπουλο, με δύο πρώτες θέσεις και 4 βαθμούς, πήρε μικρό προβάδισμα στη γενική κατάταξη από το ΕΥΝΙΚΗ, του Δ. Αλτσιάδη, το οποίο ακολουθούσε μόλις ένα βαθμό πίσω και το ΑΝΙΜΑ, με κυβερνήτη τον Ά. Ψωμόπουλο, που υπολείπονταν τριών βαθμών από τον πρωτοπόρο. Το JMANIA του Νίκου Σπίγγου, με την Κ. Καϊτατζίδου στο τιμόνι, δεν κατάφερε να συνεχίσει την εκπληκτική επίδοση της Α’ Φάσης και έμεινε αρκετά πίσω, στην τέταρτη θέση, με 13 βαθμούς ποινής.

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων συνεχίστηκε την Κυριακή με ακόμα τέσσερις ιστιοδρομίες, οι οποίες ξεκίνησαν με μία καθυστέρηση δύο ωρών, αφού πληρώματα και επιτροπή αγώνα περίμεναν τον άνεμο να εμφανιστεί στον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Τελικά, ο άνεμος έκανε το χατήρι στους αθλητές και εμφανίστηκε από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση 12 – 18 μίλια. Όσο πέρναγε η ώρα η έντασή του δυνάμωνε και τελικά στο τέλος της ημέρας ξεπέρασε ακόμα και τα 25 μίλια. Απόλυτος πρωταγωνιστής της ημέρας η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, η οποία με 3 πρώτες θέσεις ξεκαθάρισε από νωρίς την υπόθεση του τίτλου, κατακτώντας και μαθηματικά τον τίτλο του Πανελληνιονίκη.

Η ομάδα του Ταγαρόπουλου ήταν αλάνθαστη αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο αθλητών που αγωνίζονται στην κλάση. Η ομάδα ΕΥΝΙΚΗ έδωσε πραγματικά μεγάλη μάχη σε κάθε ιστιοδρομία της ημέρας, κερδίζοντας μάλιστα και μία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Έτσι λοιπόν έκλεισε τη δεύτερη ημέρα των αγώνων στη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς ποινής, αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΑΝΙΜΑ με 19 βαθμούς ποινής.

Η μεγάλη μάχη της ημέρας δόθηκε για την τέταρτη και πέμπτη θέση ανάμεσα στο J MANIA, του Ν. Σπίγγου και το ΚΙΚΑ με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Ταγαρόπουλο. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την ημέρα, ισοβαθμώντας στην τέταρτη θέση με 31 βαθμούς ποινής.

J24 Panellinio 2013 Act II-5542

Η τελευταία ημέρα των αγώνων περιελάμβανε στο πρόγραμμα μία μόνο ιστιοδρομία, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί με ανέμους Βορειοανατολικών διευθύνσεων και χαμηλής έντασης, η οποία δεν ξεπέρναγε τα 10 μίλια. Παρόλο που η μάχη για τις πρώτες θέσεις είχε κριθεί και οι δεκατρείς ομάδες παρουσιάστηκαν στη γραμμή της εκκίνησης για να αγωνιστούν στην τελευταία ιστιοδρομία. Για μία ακόμα φορά νικητής ήταν η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ΕΥΝΙΚΗ και τρίτο το ΑΝΙΜΑ. Η μεγάλη μάχη, όμως, δόθηκε για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο J MANIA και το ΚΙΚΑ, τα οποία ισοβαθμούσαν. Τελικά, τη μάχη κέρδισε το J MANIA, του Ν. Σπίγγου, καθώς τερμάτισε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπροστά από τον αντίπαλό του, κατακτώντας τελικά την τέταρτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ακολούθησε η απονομή των επάθλων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αγίου Νικολάου σε μία τελετή όπου πλήθος κόσμου μαζεύτηκε για να χειροκροτήσει τους νικητές.

Χορηγός ολόκληρου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος J24 είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες ANEK LINES και SUPERFAST FERRIES που προσφέρουν εκπτώσεις στις μεταφορές των ομάδων και των σκαφών.