Πέδιλα για ψαροτούφεκο

Τα φορέσαμε μικροί, στα πρώτα βήματα μας στο κολύμπι, για να «πλέουμε» καλύτερα. Μετά τα φορέσαμε για να κολυμπάμε πιο γρήγορα και τέλος στις βουτιές μας στο ψαροτούφεκο. Είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού μας.

vatraxopedila

Τα πέδιλα για ψαροτούφεκο ή αλλιώς βατραχοπέδιλα, χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην αρχή κατασκευάζονταν από απλά υλικά, σιγά – σιγά όμως με την πρόοδο της τεχνολογίας η κατασκευή τους είναι ολοένα και πιο προσεγμένη με πολύ καλά υλικά.

Όπως τα «πόδια» του βατράχου, τον βοηθούν να βουτάει βαθιά και να κολυμπάει πολύ γρήγορα, έτσι και τα πέδιλα αυτά, βοηθούν τον άνθρωπο να κολυμπά γρήγορα και να βουτάει βαθιά. Από το βάτραχο πήραν άλλωστε και το όνομα τους!

Τα βατραχοπέδιλα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά όπως: τα πτερύγια από λάστιχο, από ανθρακόνημα, από υαλόνημα και αυτά με πλαστικές λεπίδες.

pedila-lastixo

Τα πτερύγια από λάστιχο, είναι τα πρώτα που εμφανίστηκαν στην αγορά. Είναι ιδανικά για αρχάριους και για όλους αυτούς που θέλουν να θαυμάσουν το βυθό, να μην κάνουν βαθιές βουτιές και δεν είναι απαραίτητο να ψαρεύουν. Η λεπίδα τους είναι ενσωματωμένη με το παπουτσάκι και μπορεί κανείς να τα βρει χωρίς φτέρνα με λουράκι. Υπάρχουν σε μαύρο, κίτρινο, μπλε και κόκκινο χρώμα, είναι οικονομικά και κατάλληλα για τα πρώτα βήματα.

pedila-plastika

Πέδιλα με πλαστικές λεπίδες. Μετά τα λαστιχένια πέδιλα, οι εταιρίες προχώρησαν στην κατασκευή αυτών με πλαστικές λεπίδες. Στην αρχή ήταν ενσωματωμένες στο παπουτσάκι μετά όμως κατασκευάστηκαν ανεξάρτητες και απλά κουμπώνουν ή βιδώνουν στο λαστιχένιο παπουτσάκι. Τα πέδιλα αυτά είναι ακριβότερα από τα λαστιχένια αλλά και πολύ πιο οικονομικά από αυτά της προηγμένης τεχνολογίας. Ο ψαροτουφεκάς μπορεί να διαλέξει τις πλαστικές λεπίδες που θεωρεί ότι είναι ιδανικές για αυτόν και να τις συνδυάσει με το παπουτσάκι, χωρίς να ξεχνά να διαλέξει λεπίδες ευλύγιστες και μαλακές για άνετο και ξεκούραστο ψάρεμα.

pedila-fiberglass

Τα πτερύγια από υαλόνημα, εμφανίστηκαν στην αγορά πριν από 25 περίπου χρόνια. Οι λεπίδες από υαλόνημα είναι πιο ελαφριές από τις πλαστικές και πιο ανθεκτικές. Με την πρόοδο της τεχνολογίας το υλικό αυτό αναμείχθηκε με ανθρακόνημα ή με κέβλαρ. Τα πέδιλα που κατασκευάζονται με υαλόνημα και κέβλαρ είναι πάρα πολύ ανθεκτικά και ιδανικά για το μέσο ψαροτουφεκά. Οι λεπίδες κουμπώνουν ή βιδώνονται στο λαστιχένιο παπουτσάκι.

pedila-carbon

Πτερύγια από ανθρακόνημα. Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η κατασκευή τους άρχισε πριν μία εικοσαετία. Στην αρχή παρουσίασαν προβλήματα όπως η εξαιρετικά μεγάλη τιμή του κάρμπον. Επίσης, στα πρώτα χρόνια κατασκευής τους, η τεχνογνωσία στο υλικό αυτό ήταν ελλιπής με αποτέλεσμα, οι λεπίδες από ανθρακόνημα να σπάζουν μετά από κάποιο όριο κάμψης. Σήμερα, είναι τα ιδανικά πέδιλα για τον έμπειρο ψαροτουφεκά, χρειάζονται λιγότερη προσπάθεια, στο κολύμπι και στη βαθιά βουτιά, αλλά η πολύ καλή τεχνική του δύτη και η καλή φυσική κατάσταση, όπως γυμνασμένα γερά πόδια, είναι απαραίτητα.

Η επιλογή των βατραχοπέδιλων πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Δοκιμάστε πρώτα το παπούτσι. Φοράτε πάντα το καλτσάκι από νεοπρέν για να δοκιμάσετε το πέδιλό σας. Δεν πρέπει να είναι φαρδύ, ούτε βέβαια στενό.

Διαφορετικά θα καταλήξετε με πληγωμένα πόδια ή με κράμπες. Υπολογίστε ότι θα φοράτε πάντα τα καλτσάκια με τα πτερύγια σας για να μην πληγώνετε τα πόδια σας και να τα διατηρείτε ζεστά. Διαλέξτε το σωστό υλικό, ανάλογα με την εμπειρία σας, την τεχνική σας και τις απαιτήσεις σας. Ελέγξτε τις λεπίδες με το χέρι σας. Λυγίστε τις και αφήστε τις απότομα. Όσο πιο μαλακές είναι και όσο γρηγορότερα επανέρχονται τόσο καλύτερες είναι. Πριν αγοράσετε τα πέδιλά σας, ιδίως αν είναι τα πρώτα, συμβουλευτείτε ένα έμπειρο φίλο σας που εμπιστεύεστε.

Για να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας σπορ, χρειάζεστε βέβαια τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μην παρασυρθείτε από μόδα ή υπέροχες διαφημίσεις. Το κριτήριο σας πάντα πρέπει να στηρίζεται στη λογική. Ο αρχάριος δύτης θα αγοράσει απλά και καλά πέδιλα και σιγά – σιγά θα προχωρήσει μαζί με την πείρα που θα αποκτά στα τελευταίου τύπου πέδιλα από ανθρακόνημα. Μην αρχίσετε από αυτά. Είναι λάθος. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ, η σωστή αρχή είναι και η επιτυχία σε αυτό που αγαπάτε και θέλετε να κάνετε.