Οπτικά σήματα κινδύνου

Για κάθε ενδεχόμενο…

Του Ιάσονα Θαλασσινού

Ο άγραφος νόμος της θάλασσας επιβάλλει να τρέξουμε σε βοήθεια των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε πως ισχύει και στη στεριά.

Ο διεθνής κανονισμός προς αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα ισχύει και στη χώρα μας από το 1977. Μέσα στους κανόνες ασφαλείας υπάρχουν και τα οπτικά σήματα κινδύνου. Τα οπτικά σήματα, που χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τον κανονισμό ή και σε επέκταση αυτού, σε περίπτωση κάποιας ανάγκης ή κινδύνου είναι:

1. Το σήμα κινδύνου ΝC, δηλαδή τα σήματα Ν και C. (σχήμα 1).

2. Το σήμα μεγάλων αποστάσεων, μια τετράγωνη σημαία και μια σφαίρα από πάνω ή από κάτω (σχήμα 2).

3. Φωτοβολίδες αλεξιπτώτου, που παράγουν κόκκινο φως (σχήμα 3).

4. Φωτοβολίδες, που παράγουν κόκκινους αστέρες (σχήμα 4).

5. Καπνογόνο χειρός, που παράγει μεγάλη ποσότητα πορτοκαλί καπνού (σχήμα 5).

6. Βεγγαλικά χειρός, που παράγουν κόκκινο φως.
7. Φλόγες και καπνό από το κάψιμο κουρελιών ή στουπιών, που έχουν βραχεί με πετρέλαιο, είτε μέσα σε δοχείο, είτε στη θάλασσα.
8. Ανατρεπόμενη λυχνία του πετάλου.
9. Δύο μαύρες μπάλες ή δύο κόκκινα φώτα, σε κατακόρυφη διάταξη στον ιστό (περίπτωση ακυβερνησίας).
10. Η σημαία α ανάποδα ή κάποια πορτοκαλί σημαία με ένα μαύρο τετράγωνο και μια μαύρη σφαίρα.
11. Το σήμα V (δεν είναι σήμα κινδύνου αλλά σημαίνει «θέλω βοήθεια», σχήμα 6).

12. Οτιδήποτε μπορεί να τραβήξει την προσοχή διερχομένων σκαφών, όπως ανεβοκατεβάζοντας αργά τα χέρια, ανάρτηση ρούχων στον ιστό κλπ.

Αν δείτε κάποιο σήμα κινδύνου, αλλά δεν βλέπετε το σκάφος, πάρτε αμέσως μια διόπτευση του σήματος κινδύνου με βάση τη μαγνητική σας πυξίδα και ειδοποιήστε αμέσως με VHF το λιμενικό στο κανάλι 16 Αν το σκάφος είναι ορατό, πλησιάστε και προσπαθήστε να βοηθήσετε, χωρίς όμως να βάλετε σε κίνδυνο το πλήρωμα και τους επιβάτες του σκάφους σας. Τα σήματα κινδύνου με τη μορφή πυροτεχνουργημάτων έχουν έναν ορισμένο τρόπο που λειτουργούν και φυσικά δημιουργούν στάχτη, καπνό, θερμότητα, φλόγα, σπινθήρα κ.λπ. Καλό είναι να εξοικειωθούμε λίγο με τη χρήση τους, πριν παρουσιασθεί η ανάγκη. Γενικά, οι απλές φωτοβολίδες και αυτές με αλεξίπτωτο, χρησιμοποιούνται για να τραβήξουμε την προσοχή σκαφών, που παραπλέουν, ενώ τα καπνογόνα, οι πυρσοί και τα βεγγαλικά χειρός είναι περισσότερο για τον εντοπισμό της θέσης μας. Τα πυροτεχνουργήματα φυλάσσουμε μέσα σε υδατοστεγή δοχεία, μακριά από θερμότητα , σε σημείο, που μπορούμε να τα βρούμε εύκολα αν παρουσιαστεί ανάγκη, αλλά πάντα μακριά από τα παιδιά. Προσέχουμε να τα αντικαθιστούμε ανάλογα με την ημερομηνία λήξης, που αναγράφεται στη συσκευασία τους, κάτι που άλλωστε μας καθορίζει και το πρωτόκολλο επιθεώρησης του σκάφους.