Οι θάλασσες του Πειραιά

Συνεχίζεται η έκθεση «Θάλασσες» στην πειραιώτικη γκαλερί «Γαία» που βρίσκεται στην οδό Αλκιβιάδου 103, στην καρδιά του Πειραιά. Η έκθεση παρουσιάζει στο φιλόκαλο κοινό, τα έργα οχτώ καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων, ανάμεσα τους κι ο Κώστας Τσόκλης, που εμπνεύστηκαν τις δημιουργίες τους από την αιώνια σύντροφο της χώρας μας, τη θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο μας προσφέρουν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θέαμα με κυρίαρχο το αιώνιο ελληνικό στοιχείο.

Θάλασσα, θάλασσα…Η χιλιοτραγουδισμένη, η πολυυμνημένη, που έχει εμπνεύσει τόσους και τόσους καλλιτέχνες από τα βάθη των αιώνων ως τις μέρες μας. Φτάνει να προφέρεις το όνομά της και σε κατακλύζει ψυχική ευφορία. Από όποιο στοιχείο και αν την αντιμετωπίσεις θα σε διεγείρει και θα σου προσφέρει ηδονές. Το μπλε της χρώμα, συμβολικό και εμβληματικό, είναι και το πιο «ζωγραφικό» που υπάρχει: «Βάλε λίγο μπλε κι όλα στον πίνακά σου θα διορθωθούν» έλεγε ο Ντυφύ, Νορμανδός από τη Χάβρη, λάτρης της θάλασσας και συστηματικός εικονογράφος της. Το νερό σαν αίσθηση στο σώμα, η απόλαυση να του παραδίνεσαι, να το νοιώθεις να σε διαπερνά και να σε κατακλύζει. Ο θαλασσινός ορίζοντας με την τόσο καταπραϋντική γραμμή του κάτω από τα καπρίτσια του ουρανού, τις ομίχλες και τα σύννεφα που μετέωρα συνομιλούν ατέλειωτα με τα κύματα…Οι γελαστές μέρες της θάλασσας κι οι νύχτες της οι σιωπηλές, με το υγρό μυστήριο που κάθε πρωί το διαλύει το φως… Οπότε, είναι αναπόφευκτο η θάλασσα, με όλο το μεγαλείο και το μυστήριο που τη συνοδεύει, να μην παρουσιαστεί σε μια αίθουσα τέχνης του Πειραιά, και συγκεκριμένα στην γκαλερί «Γαία», που βρίσκεται δυο βήματα από το λιμάνι και τα πλοία του. Μόλις μερικά μέτρα από το νερό και τους παφλασμούς του, τη διαβρωτική αρμύρα που γλύφει την παραλία και τρώει τις επιφάνειες.
Κάτι από όλα αυτά θέλησαν η υπεύθυνη της γκαλερί «Γαία», κα Δροσούλα Θεραπιώτου με την κα Ευριδίκη Τρισόν Μιλσανή, η οποία επιμελείται την έκθεση, να επικαλεστούν και επέλεξαν τους παρόντες διακεκριμένους καλλιτέχνες. Η θάλασσα βρίσκεται τόσο στη ζωή τους όσο και στην καρδιά της έμπνευσής τους και του έργου τους και συντηρούν μαζί της μια σημαντική σχέση, έμπρακτη, αισθησιακή, μεταφυσική, που συνδέεται με την αγάπη τους για το υγρό στοιχείο, την ελευθερία, την ανάγκη του απέραντου. Ο καθένας τους έχει τους δικούς του τρόπους να την επικαλείται και να την εγκωμιάζει.

Ο Κώστας Τσόκλης, κολυμβητής και ψαράς στις ώρες του ανάμεσα στην Ύδρα του άλλοτε και την Τήνο του τώρα, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας δημιουργίας του στη θάλασσα. Στην αρχή ρεαλιστικός στους πίνακές του, μέσα από ατέλειωτους πειραματισμούς και αναφορές στα αντικείμενα της θάλασσας (βάρκα, αφρόξυλο, μέταλλο), κατέληξε σε μια μεταφυσική, σχεδόν άυλη αναπαράστασή της. Ένα από τα βιντεοζωγραφικά έργα του, «Το καμακωμένο ψάρι», ίσως, είναι ένας εμφατικός, αλλά και συγκλονιστικός επίλογος της σχέσης του με το θαλάσσιο στοιχείο.



Εργο του Κώστα Τσόκλη

Η Μαρία Φιλοπούλου, χειμερινή κολυμβήτρια στις παραλίες του Αργοσαρωνικού, ζει τη θάλασσα με πάθος, παρατηρώντας από κοντά το υγρό στοιχείο, τους ιριδισμούς και τις μύριες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, τις εναλλαγές της θαλάσσιας επιφάνειας και τις εκθαμβωτικές αντανακλάσεις που δημιουργούν οι αχτίδες του ήλιου.



Έργο της Μαρίας Φιλοπούλου

Οι «Θάλασσες» του Τάκη Μπιτζιάνη είναι κομμάτια ασημένιας επιφάνειας σε φανταστικές χώρες του βορρά που, ίσως, να μην αντίκρισε ποτέ ο ίδιος, αλλά τον μάγεψαν, όπως υμνήθηκαν από ζωγράφους σαν τον Ουίστλερ, και τις
επικαλείται.

«Το χρώμα με κατευθύνει», δηλώνει η Ελένη Ταπτά που περνάει ατέλειωτα καλοκαίρια στην Σκιάθο. Οι θάλασσες της Ταπτά είναι το ίδιο μεταφυσικές, όσο και τα άνυδρα τοπία της. Ο ορίζοντας χωρίζει την εικόνα της σε δύο ισοδύναμες, πυκνές οντότητες. «Αυτή η εικόνα είμαι εγώ, η ίδια», λέει η καλλιτέχνης «Είναι σαν υπογραφή, σαν σφραγίδα».

Η Καίτη Συμεωνίδη, Σιφνιά στην καταγωγή, από παιδί έχει μια ιδιαίτερη επαφή με τη θάλασσα και την ναυσιπλοΐα. Το γαλάζιο νερό, τα χαλίκια, αλλά και τα καΐκια, τα σχοινιά, τα θαλασσοπούλια γίνονται κρίκοι μιας αλυσίδας από αντικείμενα-σύμβολα που αναφέρονται στη θάλασσα των διακοπών μας και τις απολαύσεις που επιδιώκουμε κοντά της.



Έργο της Καίτης Συμεωνίδη

Η αναρχική θάλασσα του Κρητικού Βαγγέλη Τζερμιά με το πυκνό ατίθασο μπλε χρώμα- έμβλημά της, δουλεμένο χειρονομιακά με βίαιες και ατίθασες πινελιές, είναι συχνά μανιασμένο στοιχείο, όπου παλεύουν τα φανταστικά καράβια της έμπνευσής του.

O Θανάσης Μακρής, παιδί της Καλαμάτας, γοητεύεται από τις ισόπεδες παραλίες της Ηλείας και του Μεσολογγίου. «Το θαλασσινό τοπίο», λέει, «είναι είδος παρεξηγημένο. Λάτρης της ελληνικής φύσης, ο Μακρής την προσεγγίζει αφαιρετικά,

Παραμυθένιες, αλλά και αισθησιακά γήινες οι ψαρογυναίκες της Μαρίας Χρυσάφη που, ίσως, η ίδια να αναπόλησε αγναντεύοντας τον ανοιχτό θαλάσσιο ορίζοντα στο Πόρτο Γερμενό της καθημερινότητάς της.

Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 16 Μαρτίου και συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου 2010.

Γκαλερί ΓΑΙΑ
Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς (όπισθεν Αγίου Κωνσταντίνου) τηλ. 210 4133174
Υπεύθυνη κα Δροσούλα Θεραπιώτου
gaiaart