Φουσκωτά σωσίβια και μύθοι

Τα φουσκωτά σωσίβια (με χειροκίνητο ή αυτόματο μηχανισμό) υπάρχουν στην αγορά για περισσότερο από 25 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν δημιουργηθεί ορισμένες απόψεις, οι οποίες πολλές φορές καταλήγουν να είναι λανθασμένες δημιουργώντας «μύθους» στην αντίληψη των αγοραστών.

Μύθος Νο1: Τα φουσκωτά σωσίβια είναι πολύ ακριβά!

 

Στην πραγματικότητα οι τιμές των φουσκωτών σωσιβίων LALIZAS κατά προσέγγιση κυμαίνονται μεταξύ των €60 και €80. Πιθανώς ακόμη και αυτές οι τιμές να θεωρούνται από μερικούς υπερβολικές, όμως λάβετε υπόψη πως όταν έρθει η κακή στιγμή, ένα «φτηνιάρικο» σωσίβιο δε θα προσφέρει τη σωτήρια ασφάλεια στο νερό όπως θα προσφέρει ένα καλό σωσίβιο με υψηλά κριτήρια κατασκευής.

Ως εναλλακτική και πιο οικονομική λύση, είναι τα φουσκωτά σωσίβια μέσης τα οποία οπτικά, μοιάζουν σαν τσαντάκια μέσης και φοριούνται το ίδιο άνετα με ένα κλασσικό φουσκωτό σωσίβιο, χωρίς να εμποδίζουν τις κινήσεις του χρήστη.

Μύθος Νο2: Τα φουσκωτά σωσίβια δεν ταιριάζουν σε όλους

 

Τα φουσκωτά σωσίβια στην πλειοψηφία είναι κατασκευασμένα σε ένα κοινό μέγεθος για ενήλικες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούν προσαρμοστούν ανάλογα με το σωματότυπο ενός χρήστη. Υπάρχουν ειδικοί ιμάντες οι οποίοι προσαρμόζονται ανάλογα με τις διαστάσεις του σώματος που έχει ο χρήστης ώστε να εφαρμόζει άψογα στο σώμα του χωρίς να προκαλεί δυσφορία ή να εμποδίζει τις κινήσεις του στο σκάφος.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν πλέον φουσκωτά σωσίβια τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα για μικρά παιδιά, τα οποία διαθέτουν και αυτά ειδικούς ιμάντες ώστε να προσαρμόζονται άνετα στο σώμα του παιδιού.

Μύθος Νο3: Τα φουσκωτά σωσίβια δε χρειάζονται συντήρηση

Λάθος! Ο περισσότερος εξοπλισμός σε ένα σκάφος χρειάζεται τη δική του σωστή και τακτική συντήρηση για τη σωστή του χρήση και μακροζωία.

Πριν βγείτε με το σκάφος έξω στα ανοιχτά, φροντίστε να έχετε ελέγξει πρώτα την ημερομηνία λήξης των ανταλλακτικών των φουσκωτών σωσιβίων σας.

Επίσης, ελέγξτε αν ο κύλινδρος παρουσιάζει σημεία διάβρωσης και ο μηχανισμός ή ο φυσητήρας έχουν ρωγμές. Τέλος, βεβαιωθείτε πως το ύφασμα ή οι ραφές δεν έχουν σκισίματα και ο καλύτερος τρόπος ελέγχου, είναι να φουσκώστε πλήρως το σωσίβιό σας από τον φυσητήρα και να το αφήσετε το φουσκωμένο για ένα ολόκληρο βράδυ. Αν παραμείνει φουσκωμένο όπως στην αρχή, τότε το σωσίβιό σας είναι έτοιμο προς χρήση.

Μύθος Νο4: Τα φουσκωτά σωσίβια είναι άβολα

 

Όχι! Τα φουσκωτά σωσίβια μπορούν να φορεθούν και να παραμείνουν άνετα στο σώμα όπως ένα απλό γιλέκο ένδυσης. Δεν εμποδίζουν τις κινήσεις του χρήστη, δεν εγκλωβίζουν τη θερμοκρασία του σώματος ώστε να προκαλούν δυσφορία και τέλος, δε καταλαμβάνουν πολύ χώρο αποθήκευσης μέσα στο σκάφος όπως κάνουν τα συμβατικά σωσίβια με επένδυση αφρού.