Μουσείο της Porsche: Ολοκληρώνεται πριν το τέλος του έτους

Μουσείο της Porsche: Ολοκληρώνεται πριν το τέλος του έτους


Στουτγάρδη. Προς το τέλος τους οδεύουν οι εργασίες ανέγερσης του νέου μουσείου της Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG στη Στουτγάρδη. Στη φάση αυτή, πάνω από 40 διαφορετικές εταιρείες με περίπου 250 επαγγελματίες και ειδικούς εργάζονται στο Porscheplatz. “Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Εφόσον μας το επιτρέψουν ο αέρας και οι καιρικές συνθήκες, το μουσείο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Anton Hunger, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της Porsche AG και αρμόδιος για το νέο μουσείο.

Η χαλύβδινη κατασκευή, η οποία φιλοξενεί 5.600 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, τοποθετήθηκε με επιτυχία στη θέση της, πάνω σε τρεις πλάκες θεμελίωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα το φθινόπωρο του 2007. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες στους εκθεσιακούς χώρους αυτούς καθεαυτούς, οι οποίες περιελάμβαναν τοποθέτηση οροφών από οπλισμένο σκυρόδεμα ανάμεσα στους ορόφους, καθώς και κεκλιμένα επίπεδα και κλιμακοστάσια μεγάλων διαστάσεων.

Τα συστήματα εξυπηρέτησης του κτιρίου εγκαταστάθηκαν σύμφωνα με ένα ευφυές σχέδιο logistics, ενώ ταυτόχρονα προχωρούσε η κατασκευή των οροφών, των ψευδοροφών και των ψευδοδαπέδων. Καθώς εκτελούνταν οι εργασίες τοποθέτησης των τελικών αγωγών καλωδίων και σωλήνων για τα δίκτυα θέρμανσης, εξαερισμού και αποχέτευσης στη δυτική πλευρά του κτιρίου, στην ανατολική πλευρά του προχωρούσαν οι εργασίες κατασκευής των ξηρών κατασκευών και των ψευδοδαπέδων. “Το γεγονός ότι τόσες πολλές αλληλοσχετιζόμενες εργασίες εκτελούνται ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις από τις εμπλεκόμενες εταιρείες όσον αφορά στον ακριβή συντονισμό και την τήρηση των προθεσμιών”, λέει ο Armin Wagner, Διευθυντής των Κατασκευαστικών Έργων.

Οι εργασίες στις προσόψεις, όπου χρησιμοποιείται λαμαρίνα, γυαλί και μέταλλο, επίσης προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Παρόλο που ακόμα κρύβεται πίσω από ψηλές σκαλωσιές, η τολμηρή αρχιτεκτονική του κτιρίου σταδιακά αρχίζει να αποκτά την τελική της μορφή.

Μπαίνοντας στο φουαγιέ, οι μελλοντικοί επισκέπτες του μουσείου θα παίρνουν μια πρώτη γεύση της γοητείας που αποπνέει η μάρκα Porsche. Εκτός από ένα σημείο ενημέρωσης, ένα εστιατόριο, ένα coffee bar και ένα κατάστημα του μουσείου, οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν και το εργαστήριο ιστορικών οχημάτων Porsche που θα υπάρχει στο μουσείο. Εκεί όχι μόνο θα φροντίζουν τα οχήματα των πελατών οι ειδικοί του μουσείου, αλλά θα προετοιμάζονται και περισσότερα από 300 οχήματα του μουσείου για τις παγκόσμιες εμφανίσεις τους στα πλαίσια ενός “κινητού μουσείου”. Δεδομένου ότι όλα τα εκθέματα θα κυκλοφορήσουν και στο δρόμο για ένα διάστημα, το περιεχόμενο της έκθεσης στο Porscheplatz, όπου θα παρουσιάζονται περίπου 80 οχήματα, θα αλλάζει συνεχώς. Έτσι, οι θαυμαστές της Porsche θα μπορούν να ανακαλύπτουν διαφορετικά σπάνια εκθέματα σε κάθε επίσκεψή τους.

Όπως ακριβώς ο εκθεσιακός χώρος βασίζεται σε τρία στηρίγματα θεμελίωσης, έτσι και το περιεχόμενο του μουσείου βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: η χρονολογική παρουσίαση της ιστορίας των προϊόντων της Porsche θα δημιουργεί τη δομή που θα καθοδηγεί τους επισκέπτες στην περιήγησή τους. Σε συνδυασμό με αυτό, θα δημιουργηθούν και θεματικά σημεία εστίασης όπου θα συγκεντρώνονται εκθέματα από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Εκεί θα επικεντρώνεται η προσοχή στα σημαντικότερα οχήματα, στις σημαντικότερες αγωνιστικές κατηγορίες και στις τεχνολογικές καινοτομίες που έχει αναπτύξει η Porsche. H δε ιστορική εξέλιξη θα συνδέεται με την παρουσίαση επιμέρους θεμάτων μέσω μιας σειράς μικρών εκθεμάτων, τα οποία θα αντανακλούν την τρίτη αρχή, δηλαδή τα απολύτως διακριτά χαρακτηριστικά της μάρκας, την “Ιδέα Porsche”. “Η ανοικτή αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία παρουσίασης των εκθεμάτων προσφέρουν μεγάλη ελευθερία στους επισκέπτες, από άποψη τόσο χώρου όσο και περιεχομένου:
Περπατώντας στους χώρους του μουσείου, ο επισκέπτης θα μπορεί είτε να ακολουθεί την πορεία της ιστορίας των προϊόντων είτε να εστιάζει σκόπιμα σε σημεία με συγκεκριμένα θέματα”, εξηγεί η Christina Becker, Γενική Διευθύντρια του Έργου.

Το νέο Μουσείο της Porsche συνδυάζει τις λειτουργίες ενός εκθεσιακού χώρου και ενός κέντρου εκδηλώσεων. Με τους μεγάλους του συνεδριακούς χώρους και τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις εστίασης, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιείται και για συνέδρια. Η συγκεκριμένη αυτή ευέλικτη δυνατότητα προσφέρεται εντελώς ανεξάρτητα από τις κανονικές ώρες λειτουργίας του μουσείου.