Μία σύντομη εισαγωγή στην τεχνική ψαρέματος Tai/Madai.

Οι Ιάπωνες  εκτός από το κάθετο jigging μας έδωσαν ακόμη λίγους λόγους για να αγοράζουμε και άλλα παιχνίδια για το χόμπι μας. Σήμερα θα δούμε μια άλλη τεχνική γνωστή ως Tai ή Madai fishing.  Η τεχνική αυτή έχει και πάλι ξεπήδησε από την Ιαπωνία και βασικά η λέξη Madai σημαίνει Φαγκρί.  Άρα από ότι καταλαμβάνεται πρόκειται για μια τεχνική η οποία έχει ως κύριο σκοπό το ψάρεμα των φαγκριών.  Φυσικά εδώ στα Ελληνικά νερά έχω καταφέρει με αυτή την τεχνική να πιάσω πολύ μεγάλες και ωραίες συναγρίδες καθώς και μερικά μαύρα.  Τώρα στο εμπόριο θα δείτε αρκετά δολώματα τα οποία θα γράφουν επάνω τους Tai, Madai, kabura & inchiku βασικά όλα είναι jigs τα οποία έχουν διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία επάνω τους καθώς και  μικρές πλαστικές φουντίτσες ή πλοκάμια στο πίσω μέρος κάτι σαν φούστες.

Το ψάρεμα με αυτά τα τεχνητά είναι πολύ πιο ξεκούραστο από το κανονικό το  κάθετο jigging καθώς δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε σημαντική ενέργεια για να ψαρέψουμε.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την τεχνική είναι να τραβάμε το jig μας σιγά πάνω στον βυθό ενώ σε κάποια σημεία το ανεβάζουμε 5-6 μέτρα πάνω από τον βυθό και μετά το αφήνουμε πάλι να πέσει.  Χρειάζεται κάποια εξάσκηση για να πετύχετε σωστά αυτή την τεχνική αλλά πρέπει να φανταστείτε ότι κάπου εκεί κάτω υπάρχει ένα μεγάλο φαγκρί ή μια μεγάλη συναγρίδα και εσείς πρέπει να δημιουργήστε το σωστό ερέθισμα στο ψάρι με το τεχνητό σας για να το αρπάξει.

Ο ελαφρύς εξοπλισμός που χρειάζεται για αυτό το ψάρεμα θα σας βοηθήσει αρκετά στο να πετάτε το δόλωμα σας στην απόσταση που επιθυμείτε από το σκάφος και στην συνέχεια να του δίνεται ζωή στον βυθό.

Για αυτή την τεχνική θα χρειαστείτε ένα πολύ ελαφρύ καλάμι Pe 0.5 μέχρι   Pe0,3 (για αυτούς που δεν ξέρουν τι είναι ακριβώς το Pe να πούμε ότι Pe20=20 λίβρες Pe30=30 λίβρες κ.ο.κ.) και ένα πολύ ελαφρύ υψηλής τεχνολογίας baitcasting μηχανισμό.

Τα καλάμια τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την τεχνική Tai/Mada/cabura είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και λίγο πιο μακριά από εκείνα που χρησιμοποιούμε για κάθετο jigging. Έρχονται με διάφορα action , παραβολικά, fast action, medium action κ.τ.λ. Εσείς πρέπει να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει. Φυσικά πρέπει να ταιριάξουμε και ένα νήμα στον μηχανισμό μας το οποίο να ανταποκρίνεται και στις δυνατότητες του καλαμιού μας. Κατά την δική μου προσωπική άποψη βάλτε και μερικά μέτρα από μια καλή fluorocarbon μισινέζα για οδηγό η οποία πάλι να ανταποκρίνεται και να συνάγει με τον υπόλοιπο σας εξοπλισμό και τα ψάρια τα οποία στοχεύετε.

Πάντα ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι καλά μπαλανσαρισμένος . Εφόσον είσαστε έτοιμοι με τον εξοπλισμό σας η διασκέδαση αρχίζει. Ψάξτε να βρείτε στο βυθόμετρο σας περιοχές που συνδυάζουν αμμώδης βυθούς ενώ κοντά βρίσκονται φυκιάδες ή πέτρες. Κάπου εκεί θα υπάρχουν και οι κυνηγοί του βυθού.

Όσοι με ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι το αγαπημένο μου ψάρεμα είναι το κάθετο jigging αλλά όταν πρόκειται να πάω για ψάρεμα ποτέ μα ποτέ δεν φεύγω από σπίτι χωρίς να πάρω μαζί μου τον εξοπλισμό για Tai/Mada /cabura. Όταν το δοκιμάσετε για λίγο καιρό θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Έχω πιάσει σχεδόν όλα τα είδη ψαριών εδώ στην Ελλάδα με αυτή την τεχνική. Φαγκριά, συναγρίδες, ροφούς, λυθρίνια, μεγάλους σαργούς, πέρκες και πολλά άλλα ψάρια.

Ελπίζω να σας βοήθησα με αυτά τα λίγα που σας έγραψα, ελπίζω να περνάτε καλά μέσα στο νερό , να είσαστε πάντα ασφαλείς προσπαθήστε να εφαρμόζεται όσο ποιο συχνά μπορείτε το catch and release και για ακόμη μια φορά αφήστε τα δολώματα στο σπίτι όταν ασχοληθείτε με αυτές τις τεχνικές.

David Mhand aka JiggingDude