Κουζίνες υγραερίου στο σκάφος

Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τις κουζίνες υγραερίου και στο σπίτι, για εξοικονόμηση ενέργειας. Σήμερα, εξακολουθούμε να τις χρησιμοποιούμε στο σκάφος για τον ίδιο λόγο. Δυστυχώς, η ηλεκτρική ενέργεια δεν μας παρέχεται απλόχερα στη θάλασσα. Είναι γεγονός πως το υγραέριο στο σκάφος είναι επικίνδυνο και μόνο με την ύπαρξή του. Με προσεκτική χρήση όμως και συχνό έλεγχο του συστήματος, μπορεί να γίνει τελείως ακίνδυνο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι, το γκάζι μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή ανάφλεξη, όταν υπάρχει διαρροή. Πρόκειται για ένα αέριο βαρύτερο από τον αέρα, που μπορεί, για παράδειγμα, να συγκεντρωθεί στις σεντίνες. Με το άναμμα ενός τσιγάρου, το κακό έχει γίνει. Αλλά και οι αναθυμιάσεις του και μόνο, μπορούν να δηλητηριάσουν τον αέρα, που αναπνέουμε και το πρωί να μη σηκωθούμε από την κουκέτα μας. Οι κανόνες ασφαλείας, τους οποίους επιβάλλεται να τηρούμε, αρχίζουν από την ίδια την τοποθέτηση της μπουκάλας, που πρέπει να βρίσκεται σε δικό της χώρο, έξω από τις καμπίνες και το σαλόνι, καλά ασφαλισμένη και με ένα μικρό άνοιγμα χαμηλά στη «φωλιά» της. Η τρύπα αυτή θα «αποβάλει», τυχόν ποσότητα γκαζιού από διαρροή έξω από το σκάφος (Α). Το αμέσως επόμενο μέτρο είναι η παροχή μέσα από μπακιρένια ειδική σωλήνα (Β) με δύο βάνες, μια μέσα στο κουτί της μπουκάλας (Γ) και μια στο σκάφος (Δ), πριν από τη σύνδεση με τη σωλήνα της κουζίνας μας (Ε).

Οι παραπάνω κανόνες ασφαλείας όμως, δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους, γιατί αφορούν στην εγκατάσταση και όχι στη σωστή χρήση της κουζίνας. Ας δούμε λοιπόν την ιδανική διαδικασία ασφαλείας, που δυστυχώς μόνο λίγοι «θαλασσόλυκοι» ακολουθούν.

Για να ανάψουμε την κουζίνα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
1. Ανοίγουμε την μπουκάλα (Ζ).
2. Ανοίγουμε την πρώτη βαλβίδα (Γ).
3. Ανοίγουμε τη δεύτερη βαλβίδα (Δ).
4. Ανάβουμε ένα σπίρτο και το πλησιάζουμε στο μάτι της κουζίνας.
5. Ανοίγουμε το διακόπτη του ματιού για να ανάψει η εστία.
6. Πετάμε στα απορρίμματα το σπίρτο, αφού βεβαιωθούμε ότι έχει σβήσει καλά.

Για να κλείσουμε την κουζίνα, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Αν πρόκειται να την ξαναχρησιμοποιήσουμε σύντομα,
1. Κλείνουμε τη δεύτερη βαλβίδα (Δ)
2. Αφήνουμε τη φωτιά να σβήσει μόνη της, καταναλώνοντας την ποσότητα του γκαζιού, που υπάρχει στη σωλήνα (Ε).
3. Μόλις σβήσει η φωτιά, κλείνουμε το διακόπτη του ματιού.

Αν τελειώσαμε με το μαγείρεμα και δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουμε σύντομα την κουζίνα:
1. Κλείνουμε την μπουκάλα (Ζ).
2. Αφήνουμε τη φωτιά να σβήσει μόνη της, καταναλώνοντας το υγραέριο στο κύκλωμα.
3. Κλείνουμε τη βαλβίδα Γ.
4. Κλείνουμε τη βαλβίδα Δ.
5. Κλείνουμε το διακόπτη του ματιού.
Ίσως να είναι υπερβολική η χρήση της βαλβίδας Γ, εφόσον υπάρχει η Δ, καλό όμως είναι να υπάρχει, μια και η πρόληψη είναι καλύτερη από την αποκατάσταση.