Κεφαλονιά

Απ’ όλα τα νησιά του Ιονίου, η Κεφαλονιά είναι το αγαπημένο μου. Δεν είναι μόνο οι εκπληκτικές παραλίες της, τα μοναδικά πρασινόμαυρα έλατα, τα αξιοθέατα, τα κάστρα, τα γραφικά ψαροχώρια, οι γοητευτικές αντιθέσεις της, οι υπόγειες λίμνες, τα σπήλαια.

Εικόνες από τον Μύρτο, το Φισκάρδο, την Άσσο, το σπήλαιο της Μεισσάνης, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Η Κεφαλονιά είναι σίγουρα πανέμορφη, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η γοητεία της, για μένα, βρίσκεται στο βλέμμα των κατοίκων της, που παρά τη φημολογούμενη νησιώτικη τρέλα τους, αντιμετωπίζουν τον επισκέπτη με ευγένεια και σεβασμό, χωρίς τουριστικά τερτίπια.

Οι Κεφαλονίτες είναι σαν τον τόπο τους. Πνευματώδεις, περήφανοι, με μια καθαρόαιμη ελληνική λεβεντιά. Αυτή τη λεβεντιά και τις δυνατές καθαρές γραμμές κουβαλάς στις αποσκευές σου στο τέλος των διακοπών.

Άγρια, επιβλητική φύση, βαθιά χρώματα έντονες γεύσεις και μυρωδιές και η εικόνα από τα σύννεφα να τρέχουν πάνω από τον Αίνο παράλληλα με τα άγρια άλογα του βουνού. Η Κεφαλονιά είναι προορισμός για όλο το  χρόνο. Αν πάτε με σκάφος μην παραλείψετε να την γυρίσετε και με το αυτοκίνητο. Αφιερώστε της αρκετές μέρες.

Είναι μεγάλο νησί, το μεγαλύτερο του Ιονίου με πολλές ομορφιές κι έναν τρόπο ζωής αυθεντικό που θέλεις χρόνο για να αισθανθείς. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο της βασιλιά. Το γιό του Ερμή, Κέφαλο. Τα’ αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείτο από το 10.000 π. Χ.

Την Μυκηναϊκή περίοδο γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή. Στη μακρά πορεία της στην ιστορία, και μέχρι να ενωθεί με την Ελλάδα επισήμως το 1864, πέρασε από την κατοχή των Ρωμαίων, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, των Ενετών, των Γάλλων, των Άγγλων. Όλοι έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο νησί.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς, είναι επηρεασμένη από το δυτικό πολιτισμό και κυρίως από τους Ενετούς που έμειναν στο νησί 300 χρόνια. Η επιρροή είναι φανερή στα γράμματα, στις τέχνες και στη μουσική, στην οποία οι Κεφαλλονίτες έχουν παράδοση.

Η λαϊκή τους έκφραση είναι η αριέττα, ένα πολυφωνικό ιδιότυπο τραγούδι. Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε από τους Ενετούς, υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τον 18ο αιώνα που καταστράφηκε από έναν μεγάλο σεισμό.

Το Αργοστόλι, η   νέα πρωτεύουσα, χτίστηκε κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνης, δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Πάνω στη λιμνοθάλασσα έχτισαν οι Άγγλοι την τεράστια γέφυρα που ενώνει τις δύο ακτές. Τη γέφυρα De Bosset. Το Αργοστόλι που βλέπουμε σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που μετά τον σεισμό του 1953 που γκρέμισε σχεδόν όλη την Κεφαλονιά, ξαναχτίστηκε σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Αξίζει να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου. Σε κοντινή απόσταση, 3 χλμ. ανατολικά από την πόλη, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Κράνης.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων η Κεφαλονιά ήταν χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα, πόλεις- κράτη. Την Κράνη, στο Αργοστόλι, την Πύλη στο Ληξούρι, των Πρόνων και τη Σάμη.

Όλες μαζί ο Θουκυδίδης τις αναφέρει ως Τετράπολις. Οι πόλεις είχαν δικό τους νόμισμα και αυτονομία. Ενώνονταν μόνο στην περίπτωση που το νησί αντιμετώπιζε κοινό εχθρό.

Σε απόσταση 2,5 χλμ. από το Αργοστόλι, στην περιοχή Λάση, μπορείτε να επισκεφτείτε τις Καταβόθρες. Σ’ αυτό το σημείο τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού χάνονται σε χάσματα της γης. Για χρόνια κανείς δεν ήξερε που κατέληγε το νερό, μέχρι που μετά από έρευνες το νερό καταλήγει μέσα από υπόγειες.  Διαδρομές στη λίμνη Μελισσάνη και στην περιοχή της Σάμης που λέγεται Καραβόμυλος.

Σε απόσταση 3 χλμ. νότια του Αργοστολίου βρίσκεται η σπηλιά που ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος, προστάτης του νησιού. Ξεκινώντας από το Αργοστόλι οδικώς μπορεί να γνωρίσετε το νησί ακολουθώντας κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές. Η πρώτη ξεκινάει από την πόλη και καταλήγει μετά από 40 χλμ. στο λιμάνι του Πόρου.

Σ’ αυτή τη διαδρομή, σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη θα επισκεφτείτε την παλιά μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια αξίζει να επισκεφτείτε τα Λουρδάτα, με την έντονη τροπική βλάστηση και τη θαυμάσια παραλία. Συνεχίζοντας κάντε μια στάση στην τουριστική Σκάλα και λίγο πριν τον Πόρο, μπορείτε να δείτε τη λίμνη Αβυθο ή Ακωλη που σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού δεν έχει πάτο. Η διαδρομή που ενώνει το Αργοστόλι με τα ανατολικά παράλια, τη Σάμη και την Αγία Ευφημία, είναι μαγευτική. Αξίζει να κάνετε την διαδρομή με το σκάφος. Είναι πιθανό να έχετε δέσει το σκάφος σας είτε στη Σάμη είτε στη πολύ ωραιότερη Αγία Ευφημία και να κάνετε τη διαδρομή από Σάμη προς Αργοστόλι. Όπως και να’ χει θα περάσετε από τον Αίνο, με τα μοναδικά μαύρα έλατα που υπάρχουν μόνο στην Κεφαλονιά, και ίσως δείτε τα μοναδικά άγρια άλογα του νησιού.

Κοντά στη Σάμη αξίζει να δείτε το σπήλαιο Δρογκαράτη. Ανάμεσα στη Σάμη και την Αγία Ευφημία βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Καραβόμυλος, στη οποία καταλήγουν τα νερά από τις Καταβόθρες. Πολύ κοντά στον Καραβόμυλο πρέπει να δείτε το ξακουστό σπήλαιο της Μελισσάνης. Ένα μέρος της κορυφής του σπηλαίου γκρεμίστηκε κι έτσι αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει λίμνη. Οι επισκέψεις γίνονται με βάρκα. Οι αντανακλάσεις του φωτός μέσα στα νερά είναι μοναδικές. Μην το χάσετε. Αριστερά από το Αργοστόλι βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Το Ληξούρι, που χτίστηκε το 1534. Το 1953 γκρεμίστηκε με το μεγάλο σεισμό και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Αξίζει να δείτε τη Βιβλιοθήκη των Ιακωβάτων, την Πετρίτσιο Βιβλιοθήκη και τη Φιλαρμονική Σχολή. Στο νοτιοδυτικά άκρο της Κεφαλονιάς βρίσκεται ένας βράχος, η Κουνόπετρα. Ονομάστηκε έτσι από τη συνεχή ρυθμική της κίνηση που σταμάτησε το 1953 με το σεισμό. Η Μονή Κηπουραίων είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι κρεμασμένη σε ένα κάθετο κατάλευκο γκρεμό, ένα μπαλκόνι στο Ιόνιο πνιγμένο στο πράσινο. Η διαδρομή που συνδέει το Αργοστόλι με το Φισκάρδο περιλαμβάνει μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Ευρώπης.

Ο Μύρτος είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία της Ελλάδας. Μαζί με το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, τις παραλίες της Μυκόνου, αποτυπώνουν στην παγκόσμια τουριστική αγορά την εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού. Η Άσσος, είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο κάτω από ένα Βενετσιάνικο κάστρο. Είναι απίστευτα γραφική και παρότι είναι τουριστικά ανεπτυγμένη κρατάει την ηρεμία και την ομορφιά της. Το Φισκάρδο είναι το μόνο χωριό που σώθηκε από το σεισμό του 1953. Είναι ένα πανέμορφο κοσμοπολίτικο ψαρολίμανο που διατηρεί αυθεντική και ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Σ’ όλο το νησί μπορείτε να φάτε πολύ καλά δοκιμάστε την τοπική κρεατόπιτα και τη ντόπια σκορδαλιά, την αλιάδα. Αγοράστε μέλι, μυζήθρα, το παραδοσιακό γλυκό τις μάντολες και το τοπικό κρασί, τη ρομπόλα.

Η Κεφαλονιά είναι νησί που προσφέρεται για σκάφος. Η διαδρομές που κάναμε θα μας μείνουν αξέχαστες. Γεμίσαμε τα τάνκια μας, βάλαμε μπρος τις verado και επιστρέφαμε στη βάση μας μετά την δύση του ηλίου.

Έχει πολλά καλά, ασφαλή λιμάνια για να δέσεις, ωραίες μεγάλες παραλίες και μικρούς κόλπους με υπέροχα τιρκουάζ νερά για απομόνωση. Το μεγαλύτερο λιμάνι της με όλες τις ευκολίες μιας πρωτεύουσας νομού, είναι το Λιμάνι του Αργοστολίου. Στην περιοχή υπάρχουν οι Μαρίνες Αργοστολίου και Μαϊστράτος ( Δήμος Αργοστολίου τηλ. 26710-22230). Το Λιμάνι του Ληξουρίου έχει βασικές ευκολίες πόλης. Στη νότια πλευρά της Κεφαλονιάς υπάρχουν πολλοί ναυτιλιακοί κίνδυνοι.

Πριν πλησιάσετε τις ακτές αλλά και τα λιμάνια πρέπει να μελετήσετε την περιοχή με Πορτολάνο ή GPS. Προσοχή χρειάζεται και η βραχονησίδα Δασκαλειό κοντά στο Φισκάρδο. Άλλα λιμάνια του νησιού είναι το Λιμάνι του Πόρου και το Λιμάνι της Σάμης με βασικές ευκολίες κωμόπολης. Το Λιμάνι της Αγίας Ευφημίας έχει βασικές ευκολίες χωριού. Είναι γραφικό και σχετικά ήσυχο αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στο σκάφος. Η θέση πληρώνεται αλλά η εξυπηρέτηση είναι πολύ καλή.

Το Λιμάνι του Φισκάρδου είναι πανέμορφο. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μη βρείτε να δέσετε. Έχει πολύ κόσμο.

Ο λιμενίσκος του Άσσου είναι πανέμορφος αλλά προσβάλλεται πολύ από Β καιρούς.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τηλέφωνα

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς τηλ. 26710-22120

Δήμος Αργοστολίου, τηλ. 26710-22230

Νοσοκομείο Αργοστολίου, τηλ. 26710-24641, 26710-23230

Νοσοκομείο Ληξουρίου, τηλ. 26710-91124, 26710-92222

Κέντρο Υγείας Σάμης, τηλ. 26740-22222

Αεροδρόμιο. Τηλ.26710-41511-41510

ΕΟΤ, τηλ. 26710-22248

Λιμενικοί Σταθμοί

Λιμεναρχείο Αργοστολίου, τηλ.26710-22224

Λιμενικός Σταθμός Ληξουρίου, τηλ. 26710-94100

Σάμης, τηλ. 26740-22031

Πόρου, τηλ. 26740-72460

Φισκάρδου, τηλ. 26740-41400