Ιθάκη

Οι Θιακιώτες λένε ότι το σχήμα του νησιού τους μοιάζει μ’ ένα πουλί πετούμενο με τα φτερά ανοιγμένα.  Πετάει για να ξενιτευτεί ή επιστρέφει;

Ithaki, limani

Μάλλον η επιστροφή ταιριάζει στο νησί του Οδυσσέα της νοσταλγίας του γυρισμού.  Στο νησί που συμβολίζει την Πατρίδα, την επιστροφή του κάθε ταξιδιώτη.

Στο νησί που όσοι έχουμε γνωρίσει, λατρεύουμε να ξαναγυρίζουμε γοητευμένοι από τις ομορφιές  αλλά και την ξεχωριστή αύρα του.

Η Ιθάκη είχε κατοικηθεί από τη Προїστορική Εποχή.  Μέχρι το 1864 που ενώθηκε,  μαζί με τα υπόλοιπα  Επτάνησα,  με την Ελλάδα,  πέρασε από πολλές περιπέτειες.

Οι  κατακτητές πολλοί.  Οι Δωριείς,  οι Κορίνθιοι  αλλά και οι Ρωμαίοι  που  έμειναν στο νησί σχεδόν 600 χρόνια.

Το 394 η Ιθάκη πέρασε στα χέρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.  Μέχρι το 1185 που το παρέλαβαν οι Νορμανδοί και αργότερα οι Τούρκοι,  οι Ενετοί,  οι Γάλλοι,  οι ΄Αγγλοι.

Όλοι άφησαν τα σημάδια τους αλλά κανένας δεν μπόρεσε να σβήσει απ΄την καρδιά των κατοίκων του νησιού την περηφάνια για την καταγωγή τους και την αόρατη ατσάλινη κλωστή που ενώνει την  Ομηρική Ιθάκη με τη σύγχρονη.

Σήμερα το νησί είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που ικανοποιεί τόσο τους νέους κάθε ηλικίας που αγαπούν τη φύση και τους πιο εναλλακτικούς προορισμούς,  όσο και τις οικογένειες που λατρεύουν τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά, την  ηρεμία την αίσθηση ασφάλειας και την καλή κουζίνα του νησιού.

Η Ιθάκη είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές με σκάφος.  Mε μόνο τον ήχο της verado στα αφτιά μας και το ήρεμο κύμα να μας γαληνεύει, ξεκινήσαμε να ανακαλύψουμε το νησί.

Το Βαθύ ένα πολύ καλό λιμάνι που παρέχει όλες τις απαραίτητες ευκολίες και υπηρεσίες,  είναι από το 1797 η πρωτεύουσα του νησιού.

Βρίσκεται κτισμένο στο βάθος ενός τεράστιου κόλπου που σχεδόν χωρίζει στα δύο την Ιθάκη.

Η θαλάσσια διαδρομή από την είσοδο του κόλπου μέχρι το βάθος του είναι παραμυθένια.

Καταπράσινη φύση,  βουνά και τα ερείπια 2 κάστρων που χτίστηκαν από τους Γάλλους για να φυλάνε την είσοδο του λιμανιού.

Το καταπράσινο νησάκι Λαζαρέτο που χρησιμοποιήθηκε σαν λοιμοκαθαρτήριο κάποτε, αλλά και σαν φυλακή,  αργότερα φιλοξενεί σήμερα το Εκκλησάκι του Σωτήρα.

Το Βαθύ καταστράφηκε το 1953 από έναν δυνατό σεισμό που συγκλόνισε το νησί αλλά, ευτυχώς ξαναχτίστηκε σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.  Όλες οι στέγες έχουν κεραμίδια.

Τα  χρωματιστά παράθυρα, τα γραφικά καντούνια, το όμορφο λιμάνι με τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, ο ήλιος οι μυρωδιές από την υπέροχη επτανησιακή κουζίνα, όλα συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για διακοπές.

Στο Βαθύ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και την Αίθουσα θεάτρου.

Στο Βαθύ το 1923 κατασκευάστηκε ένας Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που λειτουργούσε μέχρι το 1967.  Στο κτίριο αυτό στεγάζεται τώρα ένα μουσείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο.  Αξίζει να το επισκεφτείτε όπως και την Εκκλησία του Ταξιάρχη με την περίφημη εικόνα της Σταύρωσης που πιθανολογείται  ότι ζωγράφισε ο Ελ Γκρέκο.

Κοντά στην πόλη βρίσκονται οι παραλίες Μνήματα και Σκίνος.

Όποιος έχει σκάφος μπορεί να εξερευνήσει και να χαρεί κάθε ιδιωτικό κολπάκι και κάθε μεγάλη παραλία.

Σίγουρα θα πρέπει να κολυμπήσετε στο Γιδάκι, σίγουρα πρέπει να κάνετε μια στάση στις Φρίκες για καλό φαγητό  δίπλα στο κύμα.

Gidaki

Οι Φρίκες είναι ένα ωραίο ψαροχώρι  που λέγεται ότι ήταν το Ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου.

Frikes limani

Και οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το κοσμοπολίτικο Κιόνι.  Είναι το πιο γραφικό παραλιακό χωριό της Ιθάκης.

kioni limani

Αν διανυκτερεύσετε στο σκάφος και δεν βρεθείτε στο νησί την περίοδο της τουριστικής αιχμής,  το Κιόνι είναι το ιδανικό μέρος για διανυκτέρευση.

frikes limani

Αν δεν βρείτε θέση οι Φρίκες είναι πάντα μια πολύ καλή λύση.  Ρωτήστε τους ντόπιους μαγαζάτορες τι ώρα περνάει το πλοίο της γραμμής  που κάνει κάτι απίστευτα απόνερα, αρκετή ώρα μετά το πέρασμά του για να χετε το νου σας μην κοπανήσει το σκάφος σας.

Μην περιοριστείτε στα παραλιακά χωριά και τις βουτιές στα διάφανα κρυστάλλινα νερά της Ιθάκης.

Αξίζει να γνωρίσετε και το εσωτερικό  του νησιού.  Ξεκινώντας από το νότο θα συναντήσετε σε μια κοιλάδα γεμάτη αμπελώνες το χωριό Περαχώρι.

Και 3 χλμ πιο μακριά την ερειπωμένη Παλαιοχώρα.  Τα ερείπια των βυζαντινών εκκλησιών και η αρχιτεκτονική της παλιάς μεσαιωνικής πόλης θα σας γοητεύσουν.

Το κεφαλοχώρι Σταυρός (17 χλμ από το Βαθύ) είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Έχει αρκετά αξιοθέατα και το Πανηγύρι του Σωτήρος στις 5 και 6 Αυγούστου.

Δείτε την προτομή του Ομήρου στην πλατεία του, τον Ναό του Σωτήρα, την Αρχαιολογική Συλλογή.

Σε υψόμετρο 510 μέτρων βρίσκεται το χωριό Ανωγή στο βουνό Νήριτο.  Η θέα είναι μοναδική και τα «μενίρ» οι μονόλιθοι γύρω από το χωριό εντυπωσιακοί.

΄Ενας από τους πιο παλιούς οικισμούς του νησιού και το πιο όμορφο ορεινό χωριό είναι η Εξωγή.  Δείτε την αρχαιολογική περιοχή της Σχολής του Ομήρου.  Πολλοί εικάζουν ότι εδώ βρισκόταν το ανάκτορο του Ομηρικού Οδυσσέα της Ιθάκης.

Απολαύστε την Ιθάκη.  Είτε εξερευνώντας,  είτε χαλαροί με ένα ποτήρι κρασί.  Αφήστε την ήρεμη γοητεία της να σας κατακτήσει…

frikes taverna

Τοπικές νοστιμιές

Εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά δοκιμάστε αρνί με κληματόφυλλα,  σοφιγήδο και ραγό.  Δοκιμάστε βλίτα με σκόρδο , χορτόπιτα και στραπατσάδα.  Και αν βρείτε τη θιακιώτικη μακαρονάδα του γάμου με τα χοντρά μακαρόνια το κρέας και τη σάλτσα από κρεμμύδια μην την περιφρονήσετε.

ithaki

Χρήσιμες πληροφορίες

Τηλεφωνικός Κωδικός Ιθάκης 26740

Αρχαιολογικό Μουσείο τηλ. 32200

Δημαρχείο τηλ. 32795

Λιμεναρχείο τηλ. 32909

Κέντρο Υγείας τηλ. 32222

Αστυνομία τηλ. 32205

Ταχυδρομείο τηλ. 32386

Τράπεζες

Εθνική τηλ. 32017

Αγροτική τηλ. 32875

Alpha Bank τηλ. 33690

Ξενοδοχεία

Νόστος   τηλ. 31644

Μέντωρ  τηλ. 33033

Αριστοτέλης τηλ. 31371

Μαρούδας τηλ. 31691

Σαρακήνικο τηλ. 32224

Ομηρικό τηλ. 33596

Περατζάδα τηλ. 33496

Οδύσσειον τηλ. 32381

Kana’s apartments  τηλ. 31473

Πόρτο Ιθάκη τηλ. 31245

Κιόνι τηλ. 31789

Καπετάν Γιάννης τηλ. 33175

Olympia’s house τηλ. 32502

Captain’s Apartments τηλ. 31481