Η Ελλάδα μέσα στη «χρυσή» Λίγκα της ιστιοπλοΐας

Με την ομάδα «Αργοναύτες», κορυφαίοι Έλληνες αθλητές της ιστιοπλοΐας θα πάρουν μέρος στο «Star Sailors League Gold Cup», μία διοργάνωση η οποία αντλεί την έμπνευσή της από τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και τα τουρνουά τένις της ΑΤΡ. Στους αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου 2022 στην Ελβετία, θα αγωνιστούν κάποιοι από τους καλύτερους ιστιοπλόους του κόσμου, όπως θα προκύψουν μέσα από την παγκόσμια κατάταξη. Αρχηγός (captain) και κυβερνήτρια στο ελληνικό σκάφος είναι η Σοφία Μπεκατώρου. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης μας είναι και η μοναδική γυναίκα αρχηγός (captain) ανάμεσα στα 56 πληρώματα που θα πάρουν μέρος και εκπροσωπούν ισάριθμες χώρες.

Το «Star Sailors League Gold Cup» θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με σκάφη SSL47 (one design), τα οποία θα παρέχουν στις ομάδες οι διοργανωτές. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από έντεκα ιστιοπλόους (εννέα βασικοί και δύο αναπληρωματικοί). Οι πέντε θα επιλέγονται από τον αρχηγό της ομάδας και οι άλλοι πέντε θα προέρχονται από την παγκόσμια κατάταξη που θα προκύπτει από όλες τις κατηγορίες σκαφών (τριγώνου και ανοικτής θάλασσας, ολυμπιακών και μη ολυμπιακών κατηγοριών). Υποχρεωτικά όλοι θα είναι υπήκοοι της ίδιας χώρας. Οι ομάδες θα χωριστούν επτά ομίλους, με οκτώ ομάδες ανά όμιλο ενώ οι χώρες θα αγωνίζονται ανά τέσσερις. Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα κατάταξη των αθλητών της, βρίσκεται στην 20η θέση και εάν δεν αλλάξει κάτι στη σειρά κατάταξης θα αγωνιστεί στον τρίτο όμιλο με αντιπάλους τις ιστιοπλοϊκές ομάδες των Ρωσία, Ιαπωνία, Κροατία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Αυστρία. Οι προκριματικοί θα διεξαχθούν στη λίμνη του Γκρανσόν και ο τελικός στη λίμνη της Γενεύης.

Η διοργανώτρια αρχή της ιστιοπλοϊκής Λίγκας «Star Sailors League Gold Cup» επέλεξε τους αρχηγούς των 54 χωρών που θα πάρουν μέρος στον αγώνα με βάση τις διοικητικές τους ικανότητες και τη βαθιά τους γνώση για το άθλημα. Ανάμεσα τους βρίσκονται κάποιοι από τους κορυφαίους ιστιοπλόους του κόσμου με πολλαπλές διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, America’s Cup, Υπερατλαντικούς Αγώνες (Whitebread, Volvooceanrace) κλπ. Αρχηγός της ελληνικής ομάδας θα είναι η Σοφία Μπεκατώρου: «Είμαι ενθουσιασμένη που δημιουργείται στον χώρο της ιστιοπλοΐας μία Λίγκα, όπως και στο ποδόσφαιρο, η οποία δίνει την ευκαιρία σε ιστιοπλοϊκές ομάδες από 56 χώρες να διεκδικήσουν το κύπελλο, αγωνιζόμενες με τα ίδια σκάφη κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται ο παράγοντας τεχνολογία, ενώ δεν παίζει τόσο πολύ μεγάλο ρόλο η οικονομική ευμάρεια των χωρών. Φυσικά στη διοργάνωση παίρνουν μέρος χώρες με τεράστια αγωνιστική παρουσία στον χώρο των μεγάλων σκαφών, αλλά αποτελεί και μία εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν στον χώρο νέοι αθλητές και γιατί όχι να δημιουργηθούν πρότυπα αθλητών που θα προέρχονται από τον χώρο της ιστιοπλοΐας», τόνισε η κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων (χρυσό, χάλκινο) και τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια από την παγκόσμια κατάταξη που δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα είναι η πρωταθλήτρια των Laser Radial Βασιλεία Καραχάλιου. Η Σοφία Μπεκατώρου, με στόχο τον σχηματισμό ομάδας για προπόνηση, έχει επίσης προσκαλέσει τους Παύλο Καγιαλή, Κώστα Μάνθο, Γιάννη Μιτάκη, Μιχάλη Πατενιώτη, Βασίλη Παπουτσόγλου, Γιάννη Ορφανό, Θοδωρή Τσουλφά, Βαγγέλη Χειμώνα, Λάμπρο Νάκη, Νίκο Παναγιωτίδη, τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας και νυν ιστιοπλόο Δημήτρη Μούγιο κ.α. Σε ότι αφορά τις επιλογές της ως καπετάνισσα, οι δύο πρώτοι που επέλεξε για την ομάδα είναι οι Ανδρέας Κυπραίος και η Δήμητρα Παγίδα. Ο Ανδρέας Κυπραίος, γνωστός ως «κομμάντο» είναι από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους πλωριούς με ρεκόρ διεθνών συμμετοχών. Η Δήμητρα Παγίδα είναι πρωταθλήτρια στα 470 και θα είναι υπεύθυνη τακτικής στο σκάφος.

Ήδη οκτώ Έλληνες ιστιοπλόοι έκαναν την πρώτη τους γνωριμία με το σκάφος καθώς βρέθηκαν για προπόνηση στη λίμνη του Γκρανσόν. Στην πόλη της Ελβετίας ταξίδεψαν οι Σοφία Μπεκατώρου, Ανδρέας Κυπραίος, Χρύσανθος Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Συνοδινός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ανδρέας Κούκος, Νικόλαος Παπαγεωργίου και Δήμητρα Παγίδα. «Ήταν ένα ταξίδι που προγραμματίστηκε πολύ γρήγορα καθώς η πρόσκληση ήρθε την τελευταία στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που ήρθαν στην αποστολή. Είχα μία εποικοδομητική συνεργασία με αθλητές που δεν είχα δουλέψει στο παρελθόν αλλά και με τους παλαιότερους που είχαμε συνεργαστεί σε διάφορους αγώνες. Είχαμε δύο φανταστικούς προπονητές με εμπειρία από το America’s Cup και τα παγκόσμια κύπελλα τους Εντουάρντο Νατούτσι και Ματέο Αγκουάρντο. Μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες και τις τεχνικές των σκαφών με τα οποία θα πάρουμε μέρος στον αγώνα», δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου.
Το 2021 οι διοργανωτές του Star Sailors League Gold Cup» θα πραγματοποιήσουν δύο test events στην Ελβετία. Η ελληνική ομάδα «Αργοναύτες» σχεδιάζει να προετοιμαστεί και με συμμετοχές σε αγώνες που διεξάγονται στην Ελλάδα.