Η γλώσσα της μαΐστρας

Το τριμάρισμα των πανιών του σκάφους είναι μια «τέχνη», που έρχεται μόνη της μετά από πολλά μίλια στη θάλασσα. Μέχρι τότε, μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις μετάφρασης της γλώσσας των πανιών είναι ίσως αναγκαίες.

Το τριμάρισμα για τον ιστιοπλόο είναι όπως το οδήγημα. Ο νέος οδηγός σκέπτεται, πριν ενεργήσει, κάτι που με την πείρα εξαφανίζεται και το οδήγημα γίνεται μηχανικά. Το ίδιο συμβαίνει και στον ιστιοπλόο, μετά από αρκετά μίλια ταξιδιού στο προσωπικό του ημερολόγιο. Ακόμα και τότε όμως, είναι απαραίτητο να μπορεί ένας ιστιοπλόος να «μιλάει» τη γλώσσα των πανιών.

Διαλέξαμε να σας εξοικειώσουμε μιλώντας σας τη γλώσσα της μαΐστρας, με μερικά χαρακτηριστικά, κωδικοποιημένα μηνύματα.

Σχήμα 1. Το μαντάρι ή το boamvang είναι πολύ φέρμα. Ο αετός είναι πολύ κλειστός.



Σχήμα 2. Το μαντάρι ή το boamvang είναι πολύ λάσκα. Ο αετός είναι πολύ ανοιχτός.



Σχήμα 3. Σωστό τριμάρισμα. Ο αετός είναι ανοιχτός, όσο ακριβώς χρειάζεται.



Σχήμα 4. Οι μπανέλες δεν είναι αρκετά εύκαμπτες και δημιουργείται μια δίπλα στο πλωριό τμήμα τους.



Σχήμα 5. Το γραντί δεν είναι αρκετά φερμαρισμένο, δηλαδή το μαντάρι είναι πολύ λάσκα.



Σχήμα 6. Το γραντί είναι πολύ φέρμα. Θέλει λίγο λάσκα.



Μια και μιλάμε για τη μαΐστρα, καλό θα ήταν να πούμε κάτι και για το «κρυφό», το σκοινάκι, που «τρέχει» κατά μήκος του αετού. Ο ρόλος του κρυφού είναι να περιορίζει το «παίξιμο» του πανιού μεταξύ των μπανελών. Το παίρνουμε λίγο μόνο, τόσο όσο χρειάζεται για να σταματήσει το παίξιμο. Αν το πάρουμε πολύ, θα σταματήσουμε μεν το παίξιμο, αλλά θα «πνίξουμε» τη μαΐστρα, η ροή θα διαταραχθεί και το πανί θα μας «φρενάρει». Το κρυφό όμως μπορεί αν κάνει και άλλα πράγματα, όπως να φέρει το βάθος του πανιού στο μέσον, όταν ταξιδεύουμε κατάπρυμα. Πρώτα λασκάρουμε λίγο το boamvang και στη συνέχεια παίρνουμε αρκετά το κρυφό για να «σακουλιάσει» η μαΐστρα με το κλείσιμο του αετού, πέρα από το συνηθισμένο. Ο συντελεστής αντίστασης μεγαλώνει, το πανί στολάρει και «τραβάει» καλύτερα τον αέρα καταβέλονα. Προσοχή όμως πριν ορτσάρουμε ξανά, λασκάρουμε το κρυφό.