Νέα γενιά Βυθομέτρων

Του Μάριου Κλεάνθους

Η τεχνολογία των βυθομέτρων έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος  λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η ψηφιακή επεξεργασία του σήματος που στέλνει και λαμβάνει το βυθόμετρο για να ανιχνεύσει τον βυθό και τα ψάρια.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις νέες τεχνολογίες στα βυθόμετρα από όσες εταιρίες μας έστειλαν πληροφορίες και να δώσουμε μια γενική ιδέα στον αναγνώστη για το τι υπάρχει σήμερα διαθέσιμο στην αγορά.

 

DSCF9707

Πρώτα να πούμε δύο λόγια για την ψηφιακή επεξεργασία του σήματος, ή τα «ψηφιακά βυθόμετρα» όπως τα αποκαλούμε. Όπως και στην τηλεόραση που το ψηφιακό σήμα μας δίνει καλύτερη εικόνα χρησιμοποιώντας την ίδια τηλεόραση και την ίδια κεραία το ίδιο συμβαίνει και με τα βυθόμετρα. Το ψηφιακό σήμα που εκπέμπεται από το «μάτι» και λαμβάνεται πάλι πίσω μπορεί να διατηρεί περισσότερη πληροφορία, έτσι με μάτι ίδιας ισχύος και με την ίδια ποιότητα βυθομέτρου, έχουμε ένα πολύ καθαρότερο σήμα με αποτέλεσμα να μπορούμε να πετυχαίνουμε μεγαλύτερα βάθη και να διακρίνουμε περισσότερη λεπτομέρεια στο βυθό και τα ψάρια.

 

Η ψηφιακή τεχνολογία στα βυθόμετρα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αλλά το κόστος της ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να είναι αποτρεπτικό για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Συνήθως αποτελείτο από ένα επιπλέον εξάρτημα, ένα «black box» ή «broadband sounder», που έμπαινε μεταξύ του βυθομέτρου και του ματιού για να εκπέμπει και να επεξεργάζεται ψηφιακά το σήμα.

 

Lawrence
Το ψηφιακό βυθόμετρο έγινε για πρώτη φορά προσιτό στον ερασιτέχνη ψαρά με την είσοδο του μοντέλου HDS της Lowrance το οποίο ουσιαστικά ενσωματώνει τον «broadband sounder», που προϋπήρχε, μέσα στο ίδιο το βυθόμετρο. Σήμερα η Lowrance έχει βγάλει την δεύτερη γενιά HDS βυθομέτρων, τα GEN2, που διατηρούν την ίδια τεχνολογία αλλά με ποιο γρήγορο επεξεργαστή, περισσότερη μνήμη, καλύτερη απόδοση στο GPS και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με την τεχνολογία «Structure Scan» στην οποία θα αναφερθούμε σε μελλοντικό άρθρο.

 

Simrad NSS8
Η εταιρία Simrad έχει επίσης βγάλει ψηφιακά βυθόμετρα της ίδια κατηγορίας με το HDS και χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ίδιο broadband sounder. Το ερασιτεχνικό ψηφιακό μοντέλο της Simrad ονομάζεται NSS και υπάρχει σε διάφορα μεγέθη οθόνης όπως και το HDS με την διαφορά ότι το NSS διαθέτει οθόνη αφής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η ποιο εξελιγμένη σειρά NSE της Simrad στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε εμείς προκαταρκτικά τον broadband sounder για να πετύχουμε τα αποτελέσματα της ψηφιακής ποιότητας.

 

Συνέχεια ήρθε να δώσει η τεχνολογία CHIRP που είναι επίσης μια μορφή ψηφιακής επεξεργασίας του σήματος. Τα βυθόμετρα που υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία μπορούν να διακρίνουν και να παρουσιάσουν ξεχωριστά στην οθόνη δύο στόχους/ψάρια που τα αναλογικά βυθόμετρα δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στον ψαρά να διακρίνει καλύτερα το είδος των ψαριών, αν είναι μεγάλα κοπάδια ή μεγάλα ψάρια και ακόμα να έχει καλύτερη εικόνα της μορφολογίας του βυθού.

Garmin
Η Garmin έχει στην αγορά το μοντέλο GSD 26 το οποίο είναι ένα black box που διαθέτει την τεχνολογία CHIRP και δίνει την δυνατότητα στον ερασιτέχνη ψαρά να κάνει ένα ποιο αποτελεσματικό ψάρεμα σε συνδυασμό με ένα από τα βυθόμετρα της σειράς 4000, 5000, 6000 και 7000 της Garmin. Το GSD 26 με την τεχνολογία CHIRP παρέχει και την δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας σε ένα φάσμα από 25 μέχρι 210Khz, σε αντίθεση με άλλα βυθόμετρα που δίνουν την επιλογή μόνο 2 συχνοτήτων, συνήθως 50khz και 200khz. Αυτό παρέχει ένα ακόμα εργαλείο στον ψαρά  έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζει το βυθόμετρο του με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

 

raymarine 1

Στα ίδια πλαίσια κινείται και το νέο μοντέλο της Raymarine, το black box CP450C, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία ClearPulse που βασίζεται πάνω στην CHIRP και συνδυάζεται με τα μοντέλα e-Series και c-Series τρίτης γενιάς. Η Raymarine ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία ClearPulse ξεπερνά κατά πολύ τις μέχρι σήμερα γνωστές τεχνολογίες υψηλής ευκρίνειας και ψηφιακής ανάλυσης δίνοντας πάρα πολύ καθαρές απεικονίσεις των στόχων και του βυθού. Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή TrueZoom που διαθέτει το CP450C, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον ψαρά να μεγεθύνει τους στόχους του και τον βυθό χωρίς να χάνει καθόλου λεπτομέρεια και ανάλυση. Παρόμοια με το GSD 26 της Garmin, το CP450C δίνει επίσης την δυνατότητα διακριτής επιλογής συχνοτήτων σε ένα φάσμα από 25 μέχρι 250khz σε αντίθεση με τις παραδοσιακές 2 επιλογές που βλέπαμε μέχρι πρόσφατα.

 

Furuno

 

Επίσης η εταιρία Furuno μπαίνει στην ψηφιακή εποχή για τον ερασιτέχνη με την δική της ψηφιακή τεχνολογία και το μοντέλο FCV-295.  Το ψηφιακό φίλτρο που διαθέτει αυτό το μοντέλο επιτρέπει στον ψαρά να διακρίνει αρκετά μικρούς στόχους/ψάρια ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται κολλημένοι στον βυθό. Βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τεχνολογία διάκρισης του βυθού από τα ψάρια, το γνωστό «white line», η Furuno έχει καταφέρει να αποδώσει με μεγάλη ευκρίνεια τους στόχους που βρίσκονται στον βυθό χρησιμοποιώντας μια πάρα πολύ λεπτή άσπρη γραμμή για να τους ξεχωρίζει από την μορφολογία του βυθού.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να πάρετε την μεγάλη εικόνα για τις νέες τεχνολογίες βυθομέτρων που κυκλοφορούν στην αγορά και να σας βοηθήσει να κάνετε μια σωστή επιλογή με βάση τις δικές σας ψαρευτικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα χωρίς την χρήση ενός καλού βυθομέτρου το ψάρεμα είναι από δύσκολο μέχρι ακατόρθωτο.