Διήμερο Σεμινάριο με τον Μανώλη Γιάνκο στο ” Γλαύκο”

Ο σύλλογος «Γλαύκος» διοργάνωσε στις αρχές του Δεκέμβρη σεμινάριο διάρκειας δύο ημερών με εισηγητή τον εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης Μανώλη Γιάνκο, Πρωταθλητή Ελλάδας στο ψαροτούφεκο και την ελεύθερη κατάδυση και κάτοχο πολλών και εντυπωσιακών Πανελληνίων ρεκόρ.

Το ψάρεμα με εναλλασσόμενα βάρη σε μεσαία και μεγάλα βάθη ήταν αυτή τη φορά το θέμα που είχε επιλεγεί να αναλυθεί και να διδαχθεί τόσο στη θεωρία στο εντευκτήριο του συλλόγου, όσο και στην πράξη στη θάλασσα.

Παρουσιάστηκαν λεπτομερέστατα οι τρεις πιο γνωστές τεχνικές κατάδυσης με εναλλασσόμενα και τονίστηκαν όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα της καθεμιάς από αυτές, αλλά και το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Συγκεκριμένα διδάχθηκαν οι εξής τρόποι:
Α)Κατάδυση με ζώνη βαρύτερη της κανονικής και εγκατάλειψη αυτής στο βυθό.
Β)Κρατώντας αρκετά βαρύ έρμα στο χέρι.
Γ)Με τη χρήση «βραζιλιάνας» (σφήνας) στη ζώνη.

Ο εισηγητής τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει κάποιος που ψαρεύει με αυτό τον τρόπο, κυρίως αν το κάνει χωρίς να έχει την εμπειρία, τις γνώσεις και την εκπαίδευση που χρειάζεται, αλλά κυρίως χωρίς την σωστή παρουσία ζευγαριού.

Η μόδα του ψαρέματος με εναλλασσόμενα που τα τελευταία χρόνια επικρατεί με στόχο το βάθος, έχει παροτρύνει αρκετό κόσμο στο να τα εφαρμόζει χωρίς τουλάχιστον μια υποτυπώδη εκπαίδευση για αποτελεσματική αλλά κυρίως για ασφαλή χρήση.

Η «άνεση» της ταχύτατης κατάδυσης και της μεγάλης παραμονής σε βάθη που δεν τα έχει κάποιος με σταθερά βάρη, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε υποξία ή ακόμα και σε νόσο των δυτών που όλο και περισσότερο πλήττει τελευταία την ελεύθερη κατάδυση και το ψαροτούφεκο.

Την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης έγινε και το πρακτικό, όπου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε γκρουπ και εξασκήθηκαν σε όλες τις τεχνικές, με τον Μανώλη να τους βοηθά όλους να εφαρμόσουν σωστά όσα είχαν διδαχθεί στη θεωρία.

Επίσης η εταιρία njord προσέφερε δύο στολές κατάδυσης DRO2P οι οποίες κληρώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στο σεμινάριο.

Ο σύλλογος ευχαριστεί τον Μανώλη Γιάνκο, όλους όσους συμμετείχαν και την εταιρία njord για τα δώρα που προσέφερε!

Glafkos.gr