Για φίνο τριμάρισμα της μαΐστρας

Με πολύσπαστο στο βαγονάκι

Του Μάκη Ματιάτου

Το τριμάρισμα των πανιών είναι μια ξεχωριστή τέχνη για τους ιστιοπλόους. Πέρα από τις γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές, χρειάζεται και μια επιπλέον αίσθηση για τέλειο τριμάρισμα.

Στο ιστιοφόρο σκάφος κρουαζιέρας το τριμάρισμα της μαΐστρας γίνεται
συνήθως με ένα σύστημα πολύσπαστων 4×1 ή 6×1, (σχήμα 1), γιατί τις
περισσότερες φορές το πλήρωμα δεν ενδιαφέρεται ή δεν γνωρίζει τον τρόπο για πιο φίνο τριμάρισμα, που θα δώσει στο σκάφος καλύτερη πλεύση και μεγαλύτερη ταχύτητα. Φίνο τριμάρισμα συναντάμε, όμως, συχνά σε σκάφη κούρσας/κρουαζιέρας και φυσικά στα καθαρόαιμα αγωνιστικά ιστιοφόρα. Στο σχήμα 2 μπορούμε να δούμε μια μικρή προσθήκη, που θα μας επιτρέψει να πάρουμε λίγο τη σκότα, κάνοντας μικρές διορθωτικές κινήσεις στο τριμάρισμα, αυτό που λέμε φίνο τριμάρισμα. Όταν για παράδειγμα αλλάζουμε μπράτσο, χρησιμοποιούμε τη σκότα της μαΐστρας για γρήγορες κινήσεις, μέχρι να φέρουμε τη μάτσα στην επιθυμητή γωνία και στρώσει το πανί μας. Στη συνέχεια λασκάρουμε ή φερμάρουμε το σύστημα των πολύσπαστων του φίνου τριμαρίσματος, για να δώσουμε στο πανί την τέλεια αεροδυναμική του, ανάλογα με την πλεύση μας.

Το σύστημα του φίνου τριμαρίσματος μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, αφού ο συνδυασμός του πολύσπαστου μπορεί να φτάσει αναλογίες 16:1 ή ακόμα 24:1. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει και ο εύκολος τρόπος, που
επιτρέπει το φίνο τριμάρισμα από τον ίδιο τον τιμονιέρη, από όποια μπάντα και να βρίσκεται (σχήμα 3). Το σύστημα αυτό είναι πρακτικό στο μικρό ιστιοφόρο, όπου το πλήρωμα είναι λίγο και η έλλειψη χεριών αναπόφευκτη.

Στο μικρό ιστιοφόρο, που δεν χρειάζεται να εξασκήσει κανείς μεγάλη δύναμη για τον έλεγχο της μαΐστρας, το λεπτό και φίνο τριμάρισμα μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύσπαστο στη σκότα 4:1 και στο φίνο τριμάρισμα επίσης 4:1, που όμως οι άκρες διοχετεύονται η μια δεξιά και η άλλη αριστερά, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο σχήμα 3.

Προσθέστε ένα σύστημα για φίνο τριμάρισμα στο σκάφος σας και σίγουρα θα μείνετε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, αν βέβαια θέλετε την τελειότητα…